Extraliga žen: Blížíme se do konce! O semifinále ještě není rozhodnuto

Nebývale vyrovnaná tabulka mohla po tomto víkendu najít své rozřešení, což se i stalo. Pouze ale částečně. Rozhodovat bude až poslední kolo.

H: Průhonice

R: Vudmaska, Babická, Šmídová, Mack

Praga sahala po vítězství, vyrovnané utkání ale vítěze nenašlo

HC 1946 Praga – TJ Plzeň Litice 5:5 (1:1, 2:2, 1:1, 1:1)

G: 2x Topinková, 2x Pažitková, Semrádová – 2x Dochková L., Dolívková, Kožíšková, Průchová

Aby Praga měla svou účast v semifinále ve svých rukách, musela alespoň jeden ze sobotních duelů vyhrát. Na úvod se střetla se Liticemi, které mají od začátku sezóny vcelku stabilně dobrou formu a v tabulce se nachází jen pár bodů na Pragou. Stejně vyrovnané bylo i jejich utkání, kde se oba celky o tři body přetahovaly až do konce. Ještě čtyři minuty před koncem to vypadalo, že by si mohly ženy ze Zeleného pruhu odškrtnout splněnou povinnost a výrazně se přiblížit cíli, avšak Litice začaly hrát v šesti, čehož využila Lucie Duchková, která jim tyto naděje vzala.

Hostivař nedokázala udržet těsné vedení

HC Hostivař – HC 1972 Rakovník 2:3 (0:1, 2:0, 0:2, 0:0)

G: Staňková, Brtvová – Přibíková, 2x Vorlová

Hostivař se od počátku sezóny trápí a již dvě kola před koncem je jasné, že s nejvyšší ligou se rozloučí. Musela totiž, aby měla alespoň nějakou naději, vyhrát jedno z utkání. To se nepovedlo. S Rakovníkem to bylo, jako již několikrát v této sezóně, blízko. Ve druhé čtvrtině nejprve srovnala Eva Staňková, poté vývoj otočila Brtvová. Ovšem Rakovník potvrdil, že v těžkých časech se může spoléhat na své střelkyně, například i na Vorlovou. Té se podařilo ve třetí čtvrtině vzít Hostivaři naděje na první body, protože dvěma brankami rozhodla o tom, kam výhra poputuje.

Hradec se rozstřílel a je velmi blízko semifinále

HC 1946 Praga – HC Slavia Hradec Králové 2:6 (1:1, 1:1, 0:1, 0:3)

G: 2x Kolářová – 2x Fousková E., 2x Fousková L., 2x Hraníčková

Druhý velmi důležitý zápas dne byl pro Pragu s Hradcem, jejich druhým konkurentem v souboji o postup. Avšak ani ten se nevyvedl podle představ. Velkou zásluhu na tom měla hradecká skála mezi třemi tyčemi Čecháková a poté střelecké trio Hraníčková s Lenkou a Eliškou Fouskovými. Všechny tři kanonýrky postupně přidaly dva zásahy, které je velmi přiblížily k jejich stanovenému cíli.

Slavia si dokázala utkání s Hostivaří s klidem pohlídat

SK Slavia Praha – HC Hostivař 4:1 (0:0, 0:0, 2:1, 2:0)

G: 2x Babická, 2x Nováková – Trčková

Slavia vstupovala do střetu s Hostivaří dosud bez ztráty jediného bodu. V průběhu sezóny již ale sešívané dívky zažily několik krušných chvil, a tak je ani poločasový stav 0:0 nerozhodil. Stejně tak je z nálady nevyvedlo ani to, že po dvou gólech Babické jejich soupeřky ještě snížily. Na střeleckou listinu se totiž zapsala dvakrát i Natálie Nováková a o vítězi nebyl pochyb.

Vyrovnané souboj rozhodla Tománková

TJ Plzeň Litice – HC 1972 Rakovník 0:1 (0:0, 0:0, 0:1, 0:0)

G: Tománková

Ženy z Litic a Rakovníku si byly plně vědomi důležitosti utkání. Oba celky by tři body potřebovaly, aby mohly poslední dvojkolo odehrát co nejklidněji, a tak bojovaly až do poslední minuty o každý centimetr hřiště. A i přestože padla pouze jedna branka, diváci si zápas užívali. O tu se postarala Tománková, které se podařilo ve třetí třetině překonat jinak bezchybnou Morovou. Stejný závěr Litic jako proti Pragovce se nekonal, a tak rozhodl jediný přesný zásah.

Hradec byl blízko velmi cennému bodu, Slavia si ale udržela neporazitelnost

SK Slavia Praha – HC Slavia Hradec Králové 2:1 (1:0, 0:0, 1:0, 0:1)

G: 2x Hájková – Kopecká

V prvním vzájemném derby Slavií měly navrch hráčky z Prahy, i přestože to bylo drama až do samotného konce. To samé platilo i o tom druhém. Nejprve dvakrát po několika neproměněných slávistických šancích rozvlnila síť Hájková. I přes neustálé dobývání branky Čechákové ale našla pět minut před koncem chvilka na protiútok, kterou zužitkovala Kopecká a snížila na 2:1, čímž vlila do žil Hradce naději na velmi dobrý výsledek. Bohužel pro ně, nic dalšího se až do posledního hvizdu nestalo, a sešívaný stroj nenašel přemožitele ani v osmém zápase.

Hodnocení hráček

TJ Plzeň Litice

„Toto dvojkolo pro nás bylo velice důležité, naneštěstí z našeho pohledu nedopadlo nejlépe,“ shrnuje Adéla Tušová. „Bohužel jsme celý první zápas prohrávaly a skóre se nám podařilo vždy jen dorovnat. V posledních minutách za stavu 5:5 jsme si zvládly vybojovat trestný roh, který se nám bohužel nepodařilo proměnit. Ten druhý s Rakovníkem byl velmi vyrovnaný. Nejvíce hry se odehrávalo mimo kruhy obou týmů. Pokud si již Rakovník vytvořil nějakou šanci, obvykle to byla šance gólová, ale všechny až na jednu zvládla skvěle vychytat naše Léňa. Bohužel na tento jediný gól jsme nenašly odpověď.“

HC Slavia Hradec Králové

„Zápas s Pragou byl pro další vývoj v tabulce důležitý,“ přiznává Barbora Machútová. „Po nepříznivém výsledku z prvního kola jsme zvládly zareagovat, plnit taktické pokyny a kolektivním, dobrým výkonem vyhrát. Druhé utkání měla v prvním poločase pevně ve svých rukách pražská Slavia. Až ve druhém poločase se nám podařilo vypracovat si nějaké šance. Vstřelený gól na 1:2 z našeho pohledu zdramatizoval utkání až do poslední minuty. Vítězství však slaví druhá Slavia.“

HC 1946 Praga

„Do tohoto dvojkola jsme šly s cílem získat 6 bodů, to se nám bohužel nepovedlo a odvezly jsme si pouze jeden,“ říká zklamaně Kateřina Topinková.  „Proti Liticím to byl vyrovnaný zápas nahoru dolů. Myslím si, že mohu říct, že jsme byly i o něco lepší, bohužel soupeřky využily taktického tahu v podobě powerplay a zápas dorovnaly. Proti Hradci jsme ve druhém utkání dne měly jasnou převahu v držení balónku, nicméně ani to nám nebylo nic platné a na „hradecký beton“ a čarující Čechákovou jsme recept nenašly. Hokej se ale nehraje na krásu, ale na 3 body. Soupeřky těžily z rychlých protiútoků, které se nám nedařilo zastavit. Ani hra v šesti nám nepomohla.“

HC Hostivař

„Bohužel letošní halová sezóna je pro nás smolná a sobotní kolo nebylo výjimkou,“ shrnuje nevydařené představení Jana Neplechová. „Věděly jsme, že pro setrvání v extralize je potřeba vyhrát všechny zápasy. Do toho s Rakovníkem jsme šly s klidnou hlavou a také tomu odpovídala i naše hra. Rozhodně to nebyl pro Rakovník lehký zápas, jako v předchozím kole, kdy jsme hrály bez gólmana. Tento byl dost vyrovnaný, bohužel v něm rozhodly trestné rohy, které Rakovník, na rozdíl od nás, proměňoval. Naopak střetnutí se Slavií jsou vždy v rychlém tempu, které nám vyhovuje. Tomu odpovídal i výsledek, kdy 10 minut před koncem zápasu Slavia vedla pouze o jednu branku. Bohužel se nám opět vymstily trestné rohy, při kterých jsme inkasovaly dva rychlé góly a nedokázaly jsme již odpovědět. Zároveň bych ráda poděkovala fanouškům, kteří nám byli velkou podporou.“
HC 1972 Rakovník

„V prvním zápase po delší pauze na nás byla vidět nervozita,“ přiznává Karolína Hanzlová. „Nevěřily jsme si individuálně a na hře to bylo vidět. Napadání se nám moc nedařilo a všechno bylo na půl plynu. Ve druhém zápase se to však obrátilo. Dařilo se nám napadání a rychlé přenášení v obraně. Výsledek byl sice dlouhou dobu nerozhodný, ale nakonec se nám podařilo vstřelit vítězný gól. Tento víkend jsme potřebovali získat co nejvíce bodů a to se nám podařilo.“

Věříme, že v příštích kolech budeme moct připojit i vyjádření SK Slavia Praha

Nic není zdaleka rozhodnuto a i poslední dvoukolo bude boj. Příští týden se nám ale představí po vánoční pauze opět muži a to jak v sobotu, tak i v neděli.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy