V Indii startuje mistrovství světa mužů! S českou účastí!

V pátek 13.ledna vypukne jedna z největších globálních světových akcí v roce 2023. Na stadionu Kalinga v Bhubaneswaru, a na zbrusu novém hokejovém stadionu Birsa Munda v Rourkele, odstartuje 15. ročník MS v pozemním hokeji mužů.

Šestnáct nejlepších mužských hokejových týmů světa se na turnaj pečlivě připravovalo a vymýšlelo strategii na soupeře, kteří jim stojí v cestě za konečnou slávou. Pořadatelský tým v Indii vytáhl všechny trumfy, aby hráčům i fanouškům připravil co nejlepší zážitek. Fanoušci jsou připraveni fandit největším hokejovým hvězdám a být svědky hokejové akce nejvyšší kvality, která jim zrychlí tep! Ač se český národní tým na šampionát neprobojoval, můžeme být hrdí, že součástí této globální akce bude také naše země. Mezi rozhodčími nechybí Jakub Mejzlík, který navíc v pátek bude mít možnost rozhodovat utkání mezi domácí Indií a Španělskem.

Vůbec poprvé v historii bude mistrovství světa mužů FIH hostit jedna země dvakrát po sobě, neboť i ročník 2018 se konal v indickém státě Odisha. Státu Odisha nejsou velké hokejové akce cizí, neboť v posledních letech hostil různé akce včetně Mistrovství světa juniorů v hokeji FIH v roce 2021 a FIH Hockey Pro League v posledních 4 letech, které následovaly po MS mužů v roce 2018.

Jak Bhubaneswar, tak Rourkela, budou hostit zápasy v zahajovací den FIH Odisha Hockey Men’s World Cup 2023 Bhubaneswar-Rourkela. První zápas dne se odehraje na stadionu Kalinga v Bhubaneswaru, kde se utkají zlatí olympijští medailisté z roku 2016 z Argentiny s úřadujícími mistry Afriky a vítězi nedávného úvodního ročníku Poháru národů FIH v hokeji mužů – Jihoafrickou republikou. Následovat bude další akce v rámci skupiny A mezi světovou jedničkou Austrálií a rychle se zlepšujícím francouzským týmem. Poté se dění přesune na hokejový stadion Birsa Munda v Rourkele, kde zahájí své tažení týmy skupiny D. V prvním utkání na zbrusu novém stadionu se utká Anglie s Walesem. V posledním zápase úvodního dne se utkají před zraky 21.000 diváků právě hostitelská Indie a Španělsko.

Ve středu proběhlo na kriketovém stadionu v Bhubaneswaru slavnostní zahájení. Jak je tomu v Indii zvykem, bylo velkolepé. Sledovalo ho 45 tisíc diváků a bylo mixem bollywoodské show a velkého festivalu. O mimořádné pozornosti turnaje svědčí to, že již nyní jsou vyprodané všechny zápasy v Rourkele! Celosvětový svátek pozemního hokeje se z Indie budeme snažit co nejvíce zprostředkovat přes Jakuba a sociální sítě ČSPH.

Plán utkání naleznete zde.

Rozlosování turnaje

Skupina A: Austrálie, Argentina, Francie, Jihoafrická republika
Skupina B: Belgie, Německo, Korea, Japonsko
Skupina C: Nizozemsko, Nový Zéland, Malajsie, Chile
Skupina D: Indie, Anglie, Španělsko, Wales

Seznam rozhodčích je k dispozici zde.

Kde můžete MS sledovat?

Zápasy budou vysílány živě mj. na webu Watch.Hockey. Kompletní plán najdete zde.

-red-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy