Extraliga mužů: mistrem základní části je Bohemians! Jak bude vypadat Final 4?

Ženy měly na programu o víkendu pauzu, naopak na pány čekal pořádně nabitý program. Hráli jak v sobotu, tak v neděli. Navíc díky tomu mají za sebou svá poslední utkání základní části. Tu ovládla Bohemians. Jak ale dopadl zbytek a jaké týmy na sebe narazí ve Final 4?

Extraliga mužů

Sobota

H: Chodov

R: Holek, Pivko, Větrovský P., Vudmaska, Větrovský A.

Bratři Soukupové rostříleli Slavii

SK Slavia Praha – HC Bohemians Praha 3:6 (0:2, 0:1, 1:1, 2:2)

G: 2x Vacek, Procházka – Soukup O., 4x Soukup V., Kolář

Vršovické derby je pokaždé plné emocí, ale hlavně krásného hokeje. Výjimkou nebylo ani tohle. Slavia nastoupila oproti prvnímu vzájemnému střetu s výrazně zkušenější sestavou, na pozici obránce se ukázal dokonce i Procházka, který musel v úvodu sezóny léčit zranění. Ani to sešívaným nestačilo. Hlavní příčinou výhry klokanů byli tentokrát dva bratři – Ondřej a Vítek Soukupovi. Dohromady nasázeli hned pět branek, díky třígólovému náskoku z prvního poločasu ani výrazné zlepšení Slavie na žádné zdramatizování nestačilo, a tak Bohemians ovládla již třetí ligové derby v řadě.

Druhé plzeňské derby ovládly opět jasně Litice

HC 1970 Bolevec – TJ Plzeň Litice 2:7 (0:3, 0:2, 2:0, 0:2)

G: Tomeš, Zajíc – 2x Gerlický, 2x Benda, Koryťák, Bystřický, Uhlíř

Favorizovaným celkem byly v souboji Plzní dozajista Litice. Na rozdíl od svých soupeřů měli hráči ve žluto-modrých dresech prakticky jisté Final 4, zatímco Bolevec bojoval o záchranu v lize. Průběh tomu i odpovídal. V první čtvrtině si vytvořili Litice dvoubrankový náskok a po zbytek utkání jej jen hlídali a postupně navyšovaly.

Souboj o první příčku vítěze nenašel, na poslední chvíli srovnal Klaban

HC Bohemians Praha – HC 1972 Rakovník 4:4 (0:0, 1:0, 1:1, 2:3)

G: Železný, Stibor, Soukup V., Kolář – 2x Jahoda, Ostaš, Klaban Š.

V přímém souboji o průběžné první místo se střetly týmy Rakovníka a Bohemians. První jmenovaný je prozatímně vedl, avšak rozjetí bohemáci to rozhodně chtěli změnit. Ještě do půle se dostali do těsného vedení, které zařídil krásnou akcí Železný. I přestože ještě v poslední minutě bylo vedení stále na straně pražského týmu, ani skvělá forma Větrovského, který svůj tým opět podržel, nestačila. Štěpán Klaban dokázal na poslední chvíli srovnat a Rakovník tak zůstal na první pozici.

Slavia zdemovolovala Hradec, klíčové byly i trestné rohy

SK Slavia Praha – HC Slavia Hradec Králové 11:3 (2:1, 3:0, 2:0, 4:2)

G: Babický, 3x Vacek, 4x Procházka, Plachý, 2x Dubina – Krýsl, 2x Kulička

Aby měl Hradec naději na setrvání v lize, musel alespoň jedno vyhrát. Tento víkend ale hradeckými barvami rozhodně neoplýval. Lepší Slavií byla ta pražská, které k jedenácti brankám velmi pomohly i trestné rohy a jejich ex-bundesligový exekutor Procházka. Ten se trefil hned dvakrát a o jeho vlivu na tým nemohlo být sporu.

Predators raka neulovili, nestačilo ani pět branek Zuny s Tomešem

HC 1970 Bolevec – HC 1972 Rakovník 6:8  (1:2, 3:3, 0:1, 2:2)

G: 2x Tomeš, Kindl, 3x Zuna – 2x Klaban Š., 2x Seemann, 2x Trejbal, Branšovský, Klaban J.

Na rozdíl od prvního utkání, to druhé bylo pro Predators s Bolevce zcela jiné. Předvedli proti Rakovníku velmi koncentrovaný a sebevědomí výkon, kde je od úspěchu dělilo pouze pár lépe vyřešených okamžiků. Pěti brankami ze šesti svůj tým táhli Zuna s Tomešem, avšak na dobře hrající Rakovník to jednoduše nestačilo.

Litický gólostroj se zastavil až na čísle 13

HC Slavia Hradec Králové – TJ Plzeň Litice 0:13 (0:2, 0:3, 0:3, 0:5)

G: 3x Koryťák, 3x Benda, 2x Sochor, 3x Gerlický, Hes, Uhlíř

Jako by jedenáct inkasovaných branek od Slavie nebylo dost, klid Hradci a jejich obraně nedopřály ani Litice. Ty svou kanonádu rozjely v šesté minutě, když se poprvé prosadil Koryťák. Poté padala již jedna branka za druhou. Průměrně se mohli diváci radovat každé tři minuty. Hradci tak jejich taktika stáhnutí se, důkladná obrana a vyčkávání na protiútok, rozhodně nevyšla a jakékoliv myšlenky na záchranu se výrazně zkomplikovaly.

Neděle

H: Chodov

R: Pivko, Vudmaska, Větrovský A., Holek

Ani odveta slávistického derby Hradci naprosto nevyšla

HC Slavia Hradec Králové – SK Slavia Praha 2:11 ( 0:2, 1:4, 1:3, 0:2)

G: Walter, Kulička – 3x Vacek, 2x Brzák, 3x Capouch, Procházka, Babický, Lehovec

Černý víkend pro Hradec pokračoval opět slávistickým derby. A opět na své pražské rivaly naprosto nestačili. Přestože v úvodní desetiminutovce byli vcelku vyrovnanými soupeři, druhá čtvrtina to zlomila. Na snížení Waltera dokázali sešívaní zareagovat hned čtyřmi brankami, které rozhodly. Pražané tak byli naprosto jasně lepší a své soupeře k ničemu nepustili. Naopak svůj náskok postupně navyšovali, až nakonec tabule ukazovala 11 vstřelených branek.

Bohemians souboj o první příčku zvládla lépe, pěti brankami zazářil Stibor

HC 1972 Rakovník – HC Bohemians Praha 6:10 (1:4, 0:2, 2:1, 3:3)

G: 3x Seemann, Klaban, Hlína, Jahoda – 5x Stibor, Otčenášek, Frantík, Soukup V., 2x Železný

Odvetu sobotního duelu sehrál i Rakovník s Bohemians. Tentokrát se vítěz našel a nic na tom nezměnil ani třígólový Seemann. Na druhé straně se totiž blýskl hned pěti brankami mladý talent Stibor, který jasně ukázal svůj potenciál. I přestože se Středočechům podařilo v závěru duel při hře v šesti zdramatizovat, k většímu překvapení nedošlo. Bohemians se díky tomu průběžně vyhoupli na vedoucí příčku ligy.

Ani čtyřgólové vedení Slavii málem ke třem bodům nestačilo

SK Slavia Praha – TJ Plzeň Litice 4:3 (1:0, 1:0, 1:0, 1:3)

G: Vacek, Babický, Procházka, Dubina – 2x Koryťák, Benda

První setkání Slavie s Liticemi dopadlo překvapivě deseti brankami Litic. Pražané tak měli rozhodně co vracet, což se jim nakonec i povedlo. V prvních 33 minutách kontrolovali hru, postupně si vydřeli čtyřbrankový náskok a nic nenasvědčovalo tomu, že by se Litice dokázaly vrátit do hry. To by ale po hřišti nesměl pobíhat Koryťák, který dokázal nejprve bleskově zareagovat na čtvrtou inkasovanou branku svým gólem, navíc se však o dvě minuty později prosadil ještě jednou a společně s Bendou Slavii velmi zatopili. To bylo ale vše, a tak sešívaným odveta vyšla.

Bolevec v závěru ligy objevil životní formu

HC Bohemians Praha – HC 1970 Bolevec 3:7 (1:0, 1:3, 1:0, 0:4)

G: 2x Soukup V., Zedník R. – Tomeš, 2x Holub, Bicek, 2x Zuna, Lukeš

Bolevci nedělní utkání zřejmě svědčí. Oproti všem předešlým totiž, i přes nelehký los, dokázal předvést své naprosto nejlepší výkony. Je pravdou, že Bohemians nastoupila s oslabenou sestavou, na velmi dobrém výkonu Bolevce to ale nic nemění. Dokázali hrát dobrý kolektivní hokej a rozhodně to tedy nebylo to, na co jsme byli v průběhu sezóny zvyklí. V poslední čtvrtině, do které nastupovali s jednobrankovým vedením, jasně uzmuli vedení na svou stranu, když čtyřikrát rozvlnili síť za mladým brankářem Zedníkem.

Ani hradecký beton na slušný výsledek nestačil a s ligou se rozloučil nelichotivým výsledkem

TJ Plzeň Litice – HC Slavia Hradec Králové 12:3 (0:0, 3:0, 5:1, 4:2)

G: Korťák, 2x Uhlíř, 3x Gerlický, 3x Benda, 2x Sochor, Hes – Hynčík, 2x Kulička

Hradec zvolil do, alespoň na rok, svého posledního extraligového utkání jasnou taktiku. Nepustit svého soupeře ani jednou do kruhu a opět spoléhat na samostatné úniky. To se v rámci možností dařilo první polovinu zápasu, nicméně v té druhé se spustil nezastavitelný litický brankostroj. Finální výsledek? 9 brankový rozdíl.

Bolevec dvěma brankami v závěru rozhodl o vítězi základní části

HC 1972 Rakovník – HC 1970 Bolevec 7:8 (2:1, 0:2, 2:2, 3:3)

G: 4x Seemann, Klaban, Jahoda, Beneš – 3x Tomeš, Kindl, Bicek, 2x Zajíc, Kopřiva

Po neúspěchu Bohemians měl Rakovník stále šanci na první příčku, která by je v semifinále vedla na Slavii, jejíž herní forma se ale neustále zlepšuje. Stačilo k tomu zdánlivě jednoduché – porazit Bolevec. To by ale na ně nesměli narazit zrovna ve chvíli, když se jim začalo náramně dařit. I přes smůlu plzeňských hráčů v zakončení, se Rakovníku hned v úvodu nepodařilo odskočit na tři branky, i přestože po dvou minutách zápasu vedl již o dvě. To bylo velmi důležité, protože se díky tomu dokázal Bolevec pokaždé vrátit do hry. A to dokonce i když Seemann dvě minuty před koncem otočil vedení na stranu Středočechů. Tomeš se Zajícem si dokázali poslední minuty jejich letošního extraligového působení velmi zpříjemnit. Využili nedůrazu soupeřů a poněkolikáté utkání otočili na konečných 7:8.

Jak již bylo řečeno, s nejvyšší ligou se loučí Hradec, kterému se nevedlo letos příliš dobře. V úvodním semifinále, které se bude hrát 29. ledna na Slavii, se střetne Rakovník s Liticemi, v tom druhém se dočkáme napínavého vršovického derby Slavie a Bohemians. Konečnou tabulku a semifinálový křiž naleznete zde.

Hodnocení týmů

Hradec Králové
„Během dvou dnů náš velice omlazený tým sehrál celkem 4 zápasy se dvěma z nejlepších týmu v ČR,“ konstatuje Jiří Franc. „Do zápasu jsme pochopitelně vstupovali jako outsideři ale nechtěli jsme jim dát vítězství zadarmo. Tyto zápasy nám rozhodně daly mnoho zkušeností, jelikož hodně kluků z našeho týmu hraje stále ještě dorost. Do utkání jsme vstupovali s odhodláním, ale soupeři potvrdili role favoritů a vítězství si nenechali utéct. Výsledky nás samozřejmě mrzí, ale více než vítězství potřebujeme získat právě ty zkušenosti a sehranost. Doufáme, že se vrátíme jako rovnocení soupeři, schopni bojovat o Final 4.“
Bolevec
„První zápas proti Liticím jsme si spíše zvykali na tempo a nechali si je brzo odskočit na větší gólový rozdíl, což nahrávalo tomu, že mohli hrát úplně v klidu,“ hodnotí Čeněk Zuna. „Nepomohl nám ani zlepšený výkon v druhém poločase, na který jsme navázali v dalším zápase proti Rakovníku, kde jsme dlouho drželi krok a sahali alespoň po bodu. Zkušenost a proměňování šancí rozhodlo bohužel v náš neprospěch. Další 2 zápasy byly velmi podobné v tom, že soupeři (Bohemians a Rakovník) měli již zajištěné play-off a nepřijeli zdaleka v nejsilnějších sestavách. Jsem moc rád, že jsme toho dokázali využít a oba zápasy vyhráli. Naším cílem bylo zachování extraligové příslušnosti i pro příští sezónu, což se nám povedlo a nakonec nás můžou ještě více mrzet oba zápasy proti Slavii, které skončily totožně 2:3, a kde jsme si mohli uhrát dokonce Final four.“
Rakovník
„Toto dvojkolo se nam nevydařilo podle našich očekávání,“ není spokojen se svými výkony Jan Trejbal. „Jakákoliv ztráta bodu, porážka nebo špatný výkon nás mrzí. Ovšem tento nepovedený vikend pro nas znamenal ,,pouze” posunuti z prvniho místa na druhé, což nám stále zajistilo Final 4. Nyní je už náš main focus na již zmiňované play-off.“
Litice
„Naše plzeňské kamarády jsme chtěli samozřejmě porazit, ale z minulých které jejich hráči neměli vůbec špatné, jsme nevěděli, co máme čekat,“ poodkrývá přípravu Dominik Bystřický. „Hráli jsme si prostě svoje, dávali góly, bránili jsme, jak jsme měli, a prostě si šli pro vítězství. Jedinej problém byla 3. čtvrtina, kde nám Bolevec dal 2 nebo 3 góly, tím nás trochu postrašil, ale poté jsme zvýšili tempo a další utržili jsme další branky, takže jsme spokojeně odešli s výhrou.
Od Hradce jsme očekávali, že na tom bude herně podobně jako Bolevec. Věděli jsme, koho si máme hlídat a koho napadat. Hnedka po tom, co jsme vedli po první čtvrtině 5:0, jsme trošku tušili, že bude zápas jednostranný, takže jsme skóre jen a jen navyšovali. Hradec pak dělal jednu chybu za druhou. Konec zápasu byl 13:0 v náš prospěch.
Bylo nám jasné, že Slavie předvede více než v prvním vzájemném střetnutí, když jsme viděli, kdo za ně hraje. I po tom, co jsme obdrželi 3 góly, měli jsme pořád hlavu nahoře a snažili jsme se uhrát co nejlepší výsledek. To se nám povedlo a sice jsme prohráli, ale ze 4:0 jsem udělali drama a výsledek 4:3.
Věděli jsme, že náš poslední zápas s Hradcem nesmíme vypustit, a musíme nastřílet co nejvíce gólů a užít si to, takže jsme se snažili mít co nejvíce rohů a hodně akcí zakončených do prázdné branky. Hradec nám sice dal 2 branky, ale těch jsme se nezalekli, protože jsme věděli, že jsme dominantnější tým. Skóre 12:2 jsme chtěli s nulou, což se bohužel nepovedlo.“
Slavia
Posilou Slavie byl i halový navrátilec Martin Babický. „Podle mě jsme se první zápas s Bohemkou nedostali do pořádnýho tempa. Nebyl to zápas, kterej by kromě rohů nabídl nejak hodně šancí. Bohužel, jim se podařilo všechno proměnit a nám ne. Dvojzápas s Hradcem byl pro nás dobrej. Výsledkově se nám dařilo a konečně jsme začali proměňovat ty rohy. Bylo super, že když už jsme vedli v pohodlným naskoku, mohli jsme si vyzkoušet různý taktický varianty. Poslední zápas s Liticema byl docela boj. Vyrovnaná hra na obě strany. Nám se podařilo proměnit šance a jim ne. Za stavu 4:0 jsme uz vypnuli a mozna uz trochu tahali nohy, teda alespoň já určitě (směje se Martin), a dovolili jim, aby se vrátili do zápasu. Naštěstí pro nás byl tento náskok dostačující.“
Bohemians
„Po vyhraném zápasu s Rakovníkem jsme čekali lehčí zápas, ale byly jsme nepříjemně překvapeni,“ dodává Jindřich Zedník, který v tomto zápase hájil Branku Bohemians. „Sice jsme se ujali rychle vedení, ale pak jsme dostali poměrně rychle za sebou tři góly. Poté jsme zabrali a vyrovnali. Na začátku poslední čtvrtiny jsme dostali gól a byli jsme nuceni riskovat, čehož dobře hrající soupeř využil.“
-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy