MS mužů: Základní skupiny plné překvapení. Jde se do play-off!

Na světovém šampionátu mužů v Indii se dnes vstupuje do nejzajímavější fáze turnaje. Hrají se osmifinále. Ta přinesou souboje druhých a třetích celků po základních skupinách. Překvapivě v nich nastoupí i domácí Indie. České zastoupení v osmifinále bude pouze u videa – tam se Jakub Mejzlík představí v utkání Španělsko – Malajsie.

Pojďme si krátce shrnout základní skupiny. Tam, jak už jsme zmínili výše, Indie neovládla skupinu a před svou cestou za domácí medailí musí zdolat dalšího soupeře. K tomu se ale dostaneme až dále. Všechny celky měly možnost nastoupit v obou dějištích turnaje – tedy v Bhubaneswaru i v Rourkele. Cestování mezi jednotlivými dějišti bylo zajištěno charterovými lety mezi oběma městy, které komplikovalo počasí. Nově postavené letiště v Rourkele totiž neoperuje, díky chybějící technice, ve špatném počasí (mlha, smog,…) a některé lety s tými a oficiály musely být odkloněny na jiné letiště, které je vzdáleno zhruba 2 hodiny cesty autobusem od nové Mekky světového hokeje.

Ve skupině A jsme měli možnost vidět spoustu zajímavých utkání. Nečekala se remíza Austrálie s Argentinou, na druhou stranu bylo předpokládané poslední místo ve skupině, kde bez bodu skončila JAR. Boj o druhé místo, a lepšího soupeře do osmifinále, byl zatím zřejmě nejzajímavějším zápasem turnaje. Francouzi hráli naprosto vyrovnanou partii s Argentinci, kterým ke druhému místu ve skupině stačila remíza. Tu si zajistili po brance z trestného rohu 10 sekund před koncem utkání, když z trestného rohu vyrovnali na 5:5. Argentince tak čekají v osmifinále zítra Korejci, Francie jde na silné Německo.

Skupina B svedla dohromady silné evropský týmy Belgie a Německa, s dvěma asijskými – Japonskem a Koreou. Japonci obsadili poslední místo ve skupině a čeká je jen boj o umístění. Korejci si díky výhře s 3:2 se zástupci země vycházejícího slunce vybojovali postup do osmifinále. O prvenství ve skupině rozhodovalo opět po „evropské“ remíze 2:2 skóre. To měli nakonec o 3 branky Belgičané lepší a jdou přímo do čtvrtfinále.

Skupina C byla papírově nejslabší, a jak se ukázalo, tak následně také nejjasnější. Dominantní představení si připsali Nizozemci a bez debat si mohou užít před čtvrtfinále volno. Překvapením byl výkon Malajsie, která si poradila jak s Chile, tak Novým Zélandem a střetne se v osmifinále se Španělskem. To na třetí Nový Zéland po nemastných – neslaných výkonech čeká domácí Indie.

V poslední skupině, kde nastoupili domácí borci, se čekal jejich postup přímo do čtvrtfinále. Po úvodní výhře se Španělskem ale Indové jen remizovali s Anglií a v posledním utkání s Walesem museli zvítězit výrazným brankovým rozdílem, aby ovládli skupinu. To se jim nepovedlo, a tak je na cestě za medailí čeká další souboj – již dnes s Novým Zélandem. Španělé nestačili na Anglii, a tak o jejich postupu do vyřazovací fáze turnaje rozhodla výhra s Walesem. Ten nepředváděl špatné výkony, ale bohužel si nepřipsal ani bod.

Osmifinále začínají dnes dvěma duely a pokračují zítra v Bhubaneswaru. Poté se týmy, které nepostoupily do čtvrtfinále, přesunou do Rourkely, kde budou bojovat o 9.-16.místo. Medailové souboje se odehrají v Bhubaneswaru.

Jediný český zástupce na MS, Jakub Mejzlík, zatím odpískal tři utkání. Měl možnost rozhodovat zápasy domácí Indie se Španělskem, Nizozemska s Malajsií a Německa s Koreou. Osmifinále bude rozhodovat u videa. Jeho poslední utkání v Rourkele bylo jeho 100. oficiálním mezinárodním utkáním, které na hřišti rozhodoval. Od světové federace obdržel prestižní zlatou píšťalku. O jeho dojmy se podělíme v rozhovoru v příštím týdnu.

-red-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy