Extraliga: Známe vítěze! Nejlépe si vedli slávistky a litičtí

A je hotovo – finále je za námi a halový ročník 2022/23 jsme definitivně ukončili a známe již vítěze. Které týmy byly ty nejlepší? Za ženy Slavia a za muže Litice. Jak ale celá neděle probíhala? To se dozvíte níže.

Extraliga žen:

SF1 HC 1972 Rakovník – TJ Plzeň Litice 3:2 po sn (0:1, 1:0, 0:0, 1:1)

Rozhodčí: Holek – Fousková

Góly: Vorlová, Matoušková (Vorlová) – Kožíšková, Keberdlová

Hned v úvodním utkání to bylo velké drama až do posledních vteřin. Litice se dokázaly v první čtvrtině dostat zásluhou své kapitánky do vedení, avšak na to ještě Rakovník dokázal odpovědět. Ani poslední čtvrtina nedokázala rozhodnout, protože minutu před koncem ještě srovnala Tereza Matoušková, a tak se šlo do nájezdů. Ani tam se tyto celky dlouho nedokázaly rozdělit, jely se více jak dvě série, abychom našli vítěze. Tím se nakonec po dobře provedeném nájezdu Vorlové stal Rakovník.

SF2 SK Slavia Praha – HC 1946 Praga 8:1 (1:0, 1:0, 3:1, 3:0)

Rozhodčí: Šmídová, Vudmaska

Góly: 4 Lehovcová, Hájková, Merxbauerová, Nováková, Capouchová – Kolářová

Naopak druhé semifinále žen se neslo v sešívaných barvách. Avšak navzdory tomu, jak jednoznačně skóre vypadá, Praga dokázala sešívané častokrát potrápit, chybělo jí ale štěstí v zakončení. Naopak za Slavii přidávala jednu branku za druhou Lehovcová a tak bylo ve druhém poločase postupně jasnější a jasnější, jak bude finále žen vypadat.

Finále HC 1972 Rakovník – SK Slavia Praha 0:4 (0:1, 0:0, 0:3, 0:0)

Rozhodčí: Šmídová, Větrovský

Góly: Lehovcová, Nováková V., Nováková N., Hájková

Velkou devízou Slavie bylo stejně jako v semifinále to, že se mohly její hráčky spolehnout na skálopevnou obranu. Rakovník přes ni nedokázal dostat jediný míček, a tak vítězný gól padl hned v úvodní čtvrtině. Postarat se o něj nemohl nikdo jiný než Lehovcová, které pozice nejlepší střelkyně utekla o jedinou branku. Tu nakonec vyhrála Vorlová právě z Rakovníka. Když rozhodčí zapískali naposledy, bylo jasné, že zlato zůstane v Praze v Edenu, stejně jako již několik sezóny v řadě.

Extraliga mužů:

SF1 HC 1972 Rakovník – TJ Plzeň Litice 5:14 (0:2, 0:4, 3:4, 2:4)

Rozhodčí: Větrovský A., Pivko

Góly: 4 Seemann, Jahoda – 6 Benda, 3 Gerlický, 3 Sochor, Kačírek, Uhlíř

První souboj o finále mužů dopadl velmi jasně. V první čtvrtině dokázal ještě Rakovník držet tempo, v té druhé začal ale ztrácet a Litice se mu více a více vzdalovali. Když poté Pažitka lapil penaltu, ukončil možná i ty poslední myšlenky na obrat. Ty nevzkřísily ani celkem čtyři branky Seemanna, protože dohromady neuvěřitelných dvanáct dalo trio Benda, Gerlický a Sochor. I tito tři kanonýři tak měli na svědomí naprosto přesvědčivý postup plzeňských hráčů.

SF2 HC Bohemians Praha – SK Slavia Praha 3:4 (0:1, 1:1., 1:2, 1:0)

Rozhodčí: Toth, Pivko

Góly: Soukup V., Kolář, Železný – 2 Procházka, Lehovec, Vacek

Derby dvou odvěkých rivalů je vždy příslibem velmi kvalitního a emocemi napěchovaného zápasu, jinak tomu nebylo ani tentokrát. Slávisté se v první čtvrtině dostali do vedení díky nečekanému pokusu Lehovce, který brankáře Větrovského zaskočil a prošel až za čáru. Poté začal úřadovat Procházka z jeho hlavní disciplíny, trestných rohů. To prakticky utkání rozhodlo, protože naopak Bohemians se rohy nedařily. Ani snížení Koláře chvíli před koncem a hra v šesti na srovnání nestačilo a o složení finále bylo s posledním hvizdem píšťalky jasno.

Finále TJ Plzeň Litice – SK Slavia Praha 5:1 (1:0, 0:0, 1:0, 3:1)

Rozhodčí: Holek, Vudmaska

Góly: Sochor, Benda, Uhlíř, Bystřický, Hes – Vacek

Výrazně odpočatější Litice vyběhly na Slavii ve velkém tempu, hned z kraje se jim povedlo dostat do vedení. Kromě střelců měl den i brankář Pažitka, který svůj tým držel nejen v semifinále, ale i právě ve finále, kde byl hlavně v první půli příčinou toho, že se sešívaným nepodařilo srovnat. Po změně stran Litice odskočily na dvě branky a jejich soupeřům znatelně více a více docházely síly. I přesto se pustili do hry bez brankáře, ani ta nestačila. Jediný jejich gól si připsal Vacek, což bylo na titul letos málo. Pohár nad hlavu zvedly Litice.

Pokračovat tak budeme s nejvyšší ligou zase venku, v hale se ale můžeme těšit třeba ještě na dorosty, a tak zůstaňte s námi!

-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy