Halové MS: V neděli startuje vrcholná světová akce s českou účastí!

Dvanáct nejlepších mužských a ženských týmů z celého světa se sjíždí do jihoafrické Pretorie, kde odpočítáváme posledních pár dní do začátku mistrovství světa v halovém hokeji! Do JAR odletěly ve čtvrtek ráno i oba české národní týmy, které se kvalifikovaly na MS skrz kontinentální mistrovství.

Každý tým přijíždí s cílem stát se mistrem světa, ale jen jeden může na konci Světového poháru získat nejvyšší ocenění. První překážka pro všech 12 týmů v mužské i ženské kategorii přichází v podobě jejich soupeřů ve skupině. Následně se kvalifikují čtyři nejlepší týmy z každé skupiny do čtvrtfinále, přičemž týmy, které skončí na posledních dvou místech ve své skupině, budou z boje o titul vyřazeny. V následujících dnech vás seznámíme podrobně s každou skupinou v mužském i ženském pavouku tak, abyste si dokázali představit, co našim reprezentantům v boji o medaile stojí v cestě.

Turnaj startuje jak pro muže, tak ženy v neděli 5. února. Do akce vysíláme dvoučlenný mediální tým, který bude mapovat jak česká utkání, tak samotný průběh celého turnaje. Těšit se tak můžete na podrobné zpravodajství nejen na našem webu, ale také ve zpravodajských relacích ČT. Velmi dobrou zprávou, kterou se podařilo zařídit, je možnost sledování celého turnaje na platformě watch.hockey za velmi zajímavou cenu. Celý turnaj, tedy 7 dní nabytých tím nejlepším halovým hokejem, vyjde na necelé 4 USD (cca 80,- Kč). Následně pak můžete díky této platformě sledovat MS dokonce na dvou zařízeních. Finálové souboje budou k vidění 11. února.

Ženy vstoupí do turnaje v neděli a soupeřem jim bude Belgie. Následně je čekají týmy Kanady, Ukrajiny, Namíbie a Kazachstánu. Jak jsme zmínili výše, cesta do čtvrtfinále vede přes umístění v první čtyřce základní skupiny, tzn. nic nereálného. „Rády bychom z turnaje přivezly medaily,“ hlásí kapitánka českého týmu Kateřina Laciná a dodává cestu. „Ve skupině by nám největším soupeřem měla být Ukrajina, bronzový tým uplynulého ME, který se soustavně celou zimu připravuje v Nizozemsku. Cílem základní skupiny je umístění mezi prvními dvěma celky, abychom následně měly přijatelnějšího soupeře do čtvrtfinále.“

Ve druhé skupině patří k favoritům opět evropské celky – Nizozemky a Rakušanky. Češky pomýšlí na cestu k medaili, uvědomují si však, že musí jít krok za krokem. „Příprava byla kvalitnější než před ME, určitě cítíme větší sehranost,“ usmívá se Tereza Mejzlíková. „V turnaji bude určitě důležitý první zápas, ty nám vždy dělaly trošku problém, proto se chceme odrazit právě od něj. Cesta za medailí bude dlouhá a náročná, ale uděláme vše pro úspěch,“ dodala sedmatřicetiletá nejstarší hráčka výběru trenéra Grundieho. Ten obměnil kádr oproti evropskému šampionátu jen drobně – Elišku Hraníčkovou nahradila v sestavě Natálie Nováková. Zbytek týmu zůstal stejný.

Muži mají velmi exotickou skupinu. V neděli nastoupí pro výběru USA, který si měli možnost prohlédnout na přípravném turnaji ve Vídni. Následovat budou souboje s Íránem, Argentinou, Austrálií a domácím týmem. „Na Američany budeme připraveni. Analyzovali jsme jejich hru na turnaji v Rakousku a přejeme si uspět,“ svěřuje se kouč Miroslav Ludvík. „Celá skupina bude důležitá i s ohledem na to, na koho narazíme v případném čtvrtfinále. Od něj se pak bude odvíjet celý šampionát. Cílem je semifinále a boj o medaile. Cítíme, že jsme na evropském šampionátu měli výsledkově na lepší umístění. Rádi bychom to prodali zde, v JAR,“ dodal zkušený kouč, jenž dovedl mužský tým na ME v prosinci loňského roku k šestému místu.

Kádr oproti ME doznal poměrně dost změn. „Omladili jsme,“ usmívá se matador Martin Hanus. „Uvidíme, co to týmu přinese, nicméně moc toužíme po co nejlepším umístění. Tím by pro nás bylo uspět ve čtvrtfinále, a pak už se může stát prakticky cokoli. Ve skupině toho víme dost o USA, následně už budeme sbírat data o dalších soupeřích přímo v Pretorii. Rádi bychom skončili  co nejvýše, abychom se vyhnuli těm nejtěžším soupeřům ze skupiny druhé. Ta je více evropská – dovolím si díky tomu říct, že i více „našlapaná“.“ Do JAR neodcestovali z nejrůznějších důvodů Pavel Hraba, David Vacek, Adam Uhlíř a Štěpán Klaban. V sestavě je nahradili Tomáš Hanus, Vojtěch Kolář, Josef Toms a Denis Tomeš.

Veškeré novinky vám budeme přinášet na tradičních platformách – webu ČSPH a sociálních sítích, kde bude k dispozici jak klasická grafika, tak samozřejmě i fotogalerie a pozápasové reakce.

Oficiální webovou stránku turnaje naleznete zde. 
Týmové soupisky jednotlivých týmů najdete zde, mužský výběr ČR / ženský výběr ČR. 
Platforma, kde můžete sledovat veškerá utkání live je zde.
Program všech utkání můžete najít zde.

-jam-

 

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy