MS hala muži: Představení jednotlivých týmů šampionátu

Přinášíme Vám preview mužského turnaje, které vám přiblíží týmy rozdělené do dvou skupin. Jedna je evropská, ta druhá – česká – je globálním mixem, kde jediným evropským zástupcem budou právě Češi.

SKUPINA A

Rakousko
Aktuální pořadí na halovém světovém žebříčku FIH: 1
Historie halového mistrovství světa: 2007 – 6. místo, 2011 – 3. místo, 2015 – 2. místo, 2018 – 1. místo.

O týmu: Rakousko, obhájce titulu a světová jednička, vstupuje do MS všeobecně považováno za favorita. Jejich senzační vítězství na předchozí akci, kde před bouřlivým publikem v berlínské Max Schmeling Halle porazili hostitele turnaje Německo a získali zlato, je bezesporu nejkrásnějším okamžikem v historii rakouského hokeje. V předběžném týmu pro soutěž je řada hráčů, kteří se utkali v Berlíně, včetně gólmana Michaela Körpera, zadáka Benniho Stanzla a kapitána týmu Xavera Hasuna. Dalším klíčovým hráčem je Fabian Unterkircher, který vstřelil oba góly při nedávném vítězství Rakouska 2:1 nad domácím favorizovaným Německem ve finále halového mistrovství Evropy mužů v hokeji 2022 v Hamburku. Obhajoba světového titulu nebude nikdy snadná, ale Rakousko má v Pretorii všechny šance na úspěch.

Belgie
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 8
Historie halového mistrovství světa: 2018 – 7. místo

O týmu: Belgie, která v posledních letech získala světové, evropské a olympijské tituly, má venku skvělou pověst. Jejich angažovanost v halové hře v poslední době výrazně vzrostla a v roce 2022 měla hostit 6. ročník halového mistrovství světa, než si omezení Covid-19 vynutila zrušení akce v Liege. Druhé místo na halovém mistrovství Evropy v hokeji v roce 2018, kdy prohráli pouze s Rakouskem, které se o několik týdnů později stalo mistry světa, je vrcholem nedávných halových snah Belgie, ale v Pretorii se budou snažit o velký úspěch. Rozhodně mají talent na to, aby v této soutěži prošli hluboko, zejména v Philippu Simarovi, který se s 20 góly stal nejlepším střelcem Euro Indoors 2022. Simar – který byl v Pretorii jmenován kapitánem týmu – se sedmkrát podílel na triumfu Belgie nad Českou republikou 9:7, který znamenal páté místo v této soutěži, a přispěli k němu také Mallory Magnant a Dylan Englebert.

Kazachstán
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 14
Historie halového mistrovství světa: 2018 – 12. místo

Informace o týmu: Kazachstán se podruhé vrací do dějiště halového mistrovství světa v hokeji. Přestože při své premiéře v Berlíně 2018 skončili na posledním místě, určitě si získali srdce těch, kteří viděli jejich neúnavné a bojovné výkony v Max-Schmeling-Halle. Na Asijském halovém poháru mužů 2022 prokázali dobrou formu a díky gólům Amana Jelubajeva (2), Dauleta Urmanova, Jerkebulana Djušsebekova a Agymtaje Duisengazyho získali bronzovou medaili po vítězství 5:4 nad Indonésií. Kazachstán na turnaji v thajském Bangkoku prohrál pouze jeden ze svých šesti zápasů, přičemž Urmanov, který je v Pretorii kapitánem týmu, vstřelil deset branek a v tabulce nejlepších střelců obsadil třetí místo.

Namibie
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 17
Historie halového mistrovství světa: 2011 – 12. místo

O týmu: Muži Namibie se vracejí na scénu halového mistrovství světa v hokeji po dvanáctileté absenci a budou se chtít výrazně prosadit. Na soutěži v polské Poznani v roce 2011 skončil tým na posledním místě, ale bude se těšit na příležitost předvést se na prvním halovém mistrovství světa, které se koná na africké půdě. Namibie skončila na druhém místě na soutěži Indoor Africa Cup 2021, která se konala v jihoafrickém Durbanu a v níž se utkali hostitelé a Botswana v soutěži tří zemí. Namibijský hráč Fagan Hansen, kterému bylo v té době 18 let, skončil v této soutěži jako nejlepší střelec, když v pouhých pěti zápasech nastřílel 24 gólů. Hansen je pro Namibii i nadále silnou gólovou hrozbou, když v druhé polovině roku 2022 skóroval sedmkrát v deseti zápasech proti Jihoafrické republice. Kapitánem týmu je brankář David Strauss, jediný člen současného namibijského týmu, který hrál na halovém mistrovství světa v roce 2011.

Nový Zéland
Aktuální světový halový žebříček FIH: xxx
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 12. místo

O týmu: Nový Zéland se na halovém mistrovství světa představí poprvé od prvního ročníku v roce 2003, kdy v německém Lipsku skončil na posledním místě. Je to sice už 20 let, co tým naposledy startoval na světové halové scéně, ale po neúnavném úsilí o obnovení svých halových týmů budou Novozélanďané odhodláni podat v Pretorii dobrý výkon. Na soutěž se připravovali sérií zápasů proti sousedům z Oceánie, Austrálii, přičemž sedm zápasů prohráli a jeden remizovali v rámci Trans-Tasman Challenge proti týmu, který na posledním halovém mistrovství světa skončil čtvrtý. Zařazení brankáře Deana Armstronga do předběžného týmu je jistě poutavé. 42letý brankář byl před dvaceti lety součástí novozélandského týmu, který startoval na halovém mistrovství světa v Lipsku.

SKUPINA B

Argentina
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 20
Historie halového mistrovství světa: Debutanti

O týmu: Argentina je aktuálním halovým mistrem Panameriky, který získala v červnu 2021 díky vítězství 4:2 nad hostitelskou zemí USA ve Spring City ve Filadelfii. Jihoameričané skončili v konkurenci tří zemí, v níž se představila také Kanada, na prvním místě, přičemž Facundo Navarro a Agustin Ceballos skórovali čtyřikrát. Navarro a Ceballos figurují v původní sestavě pro Pretorii spolu s Juanem Eleiceguim, který na halovém Pan Ams 2021 skóroval třikrát a dostane se mu cti být kapitánem Argentiny na jejím historicky prvním halovém mistrovství světa. Trenérem týmu je bývalý italský reprezentant Massimo Lanzano, roli vedoucího týmu převzala bývalá argentinská venkovní hvězda Guillermo „Willy“ Schickendantz.

Austrálie
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 10
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 8. místo, 2007 – 8. místo, 2011 – 7. místo, 2015 – 10. místo, 2018 – 4. místo.

O týmu: Austrálie se zúčastnila všech dosud odehraných ročníků Světového poháru v halovém hokeji mužů a získala si pověst týmu, z něhož jde strach. Na halovém mistrovství světa 2018 v německém Berlíně předvedli řadu vynikajících výkonů a probojovali se až do semifinále, než utrpěli těsnou porážku 2:1 od pozdějších šampionů z Rakouska. Porážka s Íránem v zápase o bronz byla pro inspirativní Australany bolestivou tečkou, která definitivně dokázala, že se mohou měřit s těmi nejlepšími. Tři hráči z Berlína 2018 byli vybráni pro soutěž v Pretorii v roce 2023: James Knee, Jake Sherren a brankář Ben Rennie – účastník svého třetího halového mistrovství světa – dostali šanci od hlavního trenéra Steva Willera, který vedl tým i v Berlíně. V týmu jsou i dvojčata Ben a Jake Stainesovi, kteří se budou snažit udělat velký dojem na svém prvním halovém mistrovství světa.

Česká republika
Aktuální pořadí na halovém světovém žebříčku FIH: 4
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 7. místo, 2007 – 4. místo, 2011 – 8. místo, 2015 – 9. místo, 2018 – 5. místo.

O týmu: Jako dvojnásobní stříbrní medailisté z halových mistrovství Evropy (1997, 2012) a pátí na halovém Světovém poháru v Berlíně 2018 má Česká republika v této soutěži solidní pověst. Tým byl v akci na prosincovém ME v německém Hamburku, kde skončil na posledním šestém místě. S týmem, v němž je řada kvalitních a nesmírně zkušených hráčů, by však neměli být podceňováni. Třicátníci Tomáš Procházka a Martin Hanus. Hráčem, kterého je třeba sledovat, je Lukáš Plochy, který je schopen skórovat z trestných rohů i volné hry. Češi by rádi dle svých prošli skrz čtvrtfinále a zabojovali o jednu z medailí.

Írán
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 3
Historie halového mistrovství světa: 2011 – 9. místo, 2015 – 4. místo, 2018 – 3. místo

O týmu: Írán, který se vyznačuje svižným herním stylem a je obdařen několika skutečně vynikajícími individualitami, bude v Pretorii právem považován za jednoho z favoritů soutěže. Od svého debutu v Poznani 2011, kdy Írán obsadil deváté místo, se na každém dalším turnaji zlepšoval a v Lipsku 2015 skončil čtvrtý, načež v Berlíně 2018 získal senzační bronzovou medaili po drtivém vítězství 5:0 nad Austrálií. Írán vyhrál Asijský pohár v halovém hokeji mužů rekordních osmkrát, ale není současným držitelem titulu, o který definitivně přišel v roce 2022, kdy Malajsie zvítězila po nájezdech poté, co finále skončilo nerozhodně 4:4. Pro Írán, který před zápasem o zlato ovládl soutěž se šesti výhrami ze šesti, to byla hořká pilulka, kterou musel spolknout, inspirován formou Amirmahdiho Mirzakhaniho, který se 13 góly v sedmi zápasech zakončil soutěž jako nejlepší střelec. Bude rok 2023 jejich rokem?

Jihoafrická republika
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 11
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 10. místo, 2007 – 11. místo, 2015 – 11. místo, 2018 – 11. místo.

O týmu: Jihoafrická republika se zúčastnila čtyř z pěti předchozích ročníků halového Světového poháru mužů a chyběla pouze v roce 2011 v polské Poznani. Jejich dosavadním nejvyšším umístěním zůstává 10. místo z Lipska 2003, kde se konal úvodní ročník, a tento úspěch budou chtít před domácími fanoušky v Pretorii překonat. Na halovém Africkém poháru mužů v roce 2021 získali titul kontinentálních šampionů, když porazili Namibii 4:1 díky gólům Mustaphaa Cassiema, Chada Futchera (2) a Jethro Eusticeho. Mustaphaa Cassiem vstřelil v soutěži 18 gólů, starší bratr Dayaan Cassiem jich dal 16 a byl vyhlášen hráčem turnaje. Bratři Cassiemové, Futcher a Eustice byli zařazeni do sestavy Jihoafrické republiky pro halové mistrovství světa a udělají vše pro to, aby nadchli domácí fanoušky v Heartfelt Areně.

Spojené státy americké
Aktuální pořadí FIH na halovém světovém žebříčku: 19
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 11. místo, 2011 – 11. místo

Informace o týmu: USA se na halovém mistrovství světa objevily poprvé po 12 letech a na Panamerickém halovém poháru mužů v roce 2021, který se hrál na domácí půdě v Pensylvánii, obsadily druhé místo za Argentinou. Kapitán týmu Pat Harris, jedna z největších hvězd severoamerického pozemního hokeje všech dob, se na této akci stal nejlepším střelcem, když ve čtyřech zápasech šestkrát inkasoval. Sedmatřicetiletý Harris byl vybrán na akci v Pretorii, což je pozoruhodný výkon pro muže, který se objevil v obou předchozích kampaních USA, v té první jako předčasně talentovaný sedmnáctiletý v Lipsku 2003. JaJa Kentwell a bratři Aki a Kei Kaeppelerovi by měli být také klíčovými hráči, protože USA se snaží v této soutěži prosadit.

-fih- , -jam

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy