MS hala ženy: Představení jednotlivých týmů ženského šampionátu

Snažili jsme se, ve spolupráci s FIH, vám co nejvíce přiblížit jednotlivé týmy, které se představí na MS v jihoafrické Pretorii. Zde je ženské preview. Kdo podle vás má největší šanci na úspěch?

SKUPINA A

Austrálie
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 9
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 9. místo, 2007 – 6. místo, 2011 – 8. místo, 2015 – 8. místo, 2018 – 6. místo.

O týmu: Austrálie, která se zúčastnila všech dosud odehraných halových mistrovství světa, je zkušeným hráčem, kterého je vždy obtížné porazit. Jejich šesté místo na soutěži v německém Berlíně v roce 2018 bylo jejich společným nejlepším umístěním, čímž vyrovnali své předchozí maximum ze soutěže ve Vídni v roce 2007. Nejzkušenější sportovkyní týmu je Emma McLeish. 34letá sportovkyně reprezentovala svou zemi na soutěžích v Poznani 2011, Lipsku 2015 a Berlíně 2018. Brankářka Elizabeth Duguid a Madeleine Murphy se rovněž účastnily Berlína 2018 a budou odhodlány zúročit své know-how na světové úrovni v Pretorii. Akce bude mimořádně výjimečná pro rodinu Caitlin a Erin Burnsových, sester, které se obě dostaly do výběru pro tuto akci.

Rakousko
Aktuální umístění na halovém světovém žebříčku FIH: 8. místo
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 7. místo, 2007 – 7. místo, 2011 – 7. místo, 2015 – 4. místo.

O týmu: Po vynechání berlínského ročníku 2018 se Rakousko vrací na scénu halového Světového poháru žen a bude si klást vysoké cíle. Po sedmých místech na závodech v Lipsku 2003 a Vídni 2007 bylo Rakousko v Lipsku 2015 velmi blízko umístění na stupních vítězů, když udrželo Českou republiku na remíze, než utrpělo infarktovou porážku v rozstřelu. V týmu vybraném pro Pretorii 2023 jsou dvě hráčky, které se této bolestivé porážky zúčastnily: Marianne Pultar a Marta Laginja chtějí tentokrát získat medaili. Na nedávném halovém mistrovství Evropy v hokeji 2022 v německém Hamburku skončilo Rakousko v prosinci na čtvrtém místě, přičemž dvacetiletá Johanna Czech byla se čtyřmi góly nejlepší střelkyní svého týmu, aby následně v lednu dovedla juniorský tým Rakouska ke zlatým medailím na ME juniorek v Luzernu.

Nizozemsko
Aktuální pořadí na halovém světovém žebříčku FIH: 2. místo
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 2. místo, 2007 – 1. místo, 2011 – 2. místo, 2015 – 1. místo, 2018 – 2. místo.

O týmu: S dvěma zlatými a třemi stříbrnými medailemi z pěti dosud odehraných halových mistrovství světa má Nizozemsko v této soutěži senzační bilanci a v Pretorii bude jistě patřit k favoritům na slávu. Oranjes se během soutěže v Berlíně 2018 dostali do skvělé formy a vyhráli sedm zápasů v řadě, než je v zápase o zlatou medaili porazilo hostitelské Německo 2:1. Čtyři hráčky z týmu, který se utkal v Berlíně, budou v akci na šampionátu 2023, včetně spolukapitánek Lieke van Wijk a Donji Zwinkels, vynikající brankářky Alexandry Heerbart a Noor de Baat, které se dostaly do výběru. Van Wijk a Zwinkels vstřelily každá šest branek a pomohly Nizozemsku získat stříbro na prosincovém halovém mistrovství Evropy v hokeji 2022 v německém Hamburku. Hrozí třetí titul na halovém mistrovství světa?

Nový Zéland
Aktuální světový halový žebříček FIH: xxx
Historie halového mistrovství světa: Debutanti

O týmu: Novozélandské ženy budou na turnaji v Pretorii debutovat na halovém mistrovství světa a budou chtít udělat dobrý první dojem. Po neúnavném úsilí Nového Zélandu o znovuzaložení mezinárodních halových týmů bude zajímavé sledovat, jak si povedou na největší halové scéně ze všech. Tým trénuje Gaye Tarrant, který jako kapitán dovedl Austrálii k působivému šestému místu na halovém mistrovství světa v roce 2007 ve Vídni v Rakousku. Kapitánkou týmu je Pippa Norman, jejíž mladší sestra Beth byla rovněž vybrána do družstva. Bývalá venkovní hvězda Kirsten Pearce, která za Black Sticks nastoupila 121krát a vstřelila 32 gólů, je pravděpodobně největším jménem na soupisce a mohla by být hráčkou, kterou je třeba sledovat.

Jihoafrická republika
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 14
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 10. místo, 2007 – 12. místo, 2015 – 9. místo.

O týmu: Jihoafrická republika se vrací na scénu halového mistrovství světa poté, co vynechala berlínský ročník 2018, a bude se těšit z možnosti utkat se před domácím publikem v Pretorii s těmi nejlepšími, které svět nabízí. Jihoafrická republika se halového Světového poháru účastní počtvrté a ví, že má fantastickou příležitost překonat své předchozí nejlepší umístění, kterým bylo deváté místo z Lipska 2015. Na halovém Africkém poháru v roce 2021 obsadili druhé místo, když ve finále soutěže v Durbanu porazili Namibii 2:0. Vítězstvím se jim podařilo vybojovat postup do finále. Stříbrná medaile měla i stříbrnou příchuť: Tegan Fourie, která se zde představí v Pretorii, skončila s 20 góly na kontě jako nejlepší střelkyně soutěže. Edith Molikoe je další plodnou střelkyní Jihoafrické republiky, týmu, který bude odhodlán nadchnout své domácí fanoušky na této výjimečné akci.

USA
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 12. místo
Historie halového mistrovství světa: 2018 – 10. místo

O týmu: Desáté místo na halovém mistrovství světa v Berlíně 2018 bylo velmi slušným debutem USA, které budou mít pocit, že tentokrát mohou dosáhnout ještě větších úspěchů. Jsou úřadujícími panamerickými šampiony, kteří v roce 2021 na domácí půdě ve Spring City v Pensylvánii získali druhý titul v řadě díky triumfu 3:0 nad Kanadou. Kapitánkou týmu je Anarose McDonough, která se představila i v Berlíně 2018. Brankář Sam Carlino je jedinou hráčkou z týmu, která získala panamerický titul a byla vybrána na tuto akci. Tým trénuje Jun Kentwell, která jako hráčka reprezentovala Čínu a poté se stala jednou z nejlepších světových rozhodčích, když v roce 2002 řídila mistrovství světa žen v australském Perthu. Fascinující je, že Junin manžel Richard – který rozhodoval na olympijských hrách v Los Angeles 1984 a Soulu 1988 – je manažerem týmu, zatímco jejich synové JaJa a Stuart jsou v Pretorii a reprezentují mužský tým USA.

SKUPINA B

Belgie
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 13
Historie halového mistrovství světa: 2015-11.

O týmu: Belgie se na halovém mistrovství světa představí podruhé a po 11. místě na turnaji v Lipsku 2015 se vrací mezi elitu. Kapitánka týmu Laurine Delforge – která je nejen vynikající halovou hráčkou, ale také jednou z nejlepších mezinárodních rozhodčích, která rozhoduje finále olympijských her a světových pohárů – je jednou ze čtyř hráček vybraných pro tuto akci, které v Lipsku také startovaly, a Charlotte vander Gracht, Marie Ronquetti a vynikající brankářka Elodie Picard jsou také veteránky z předchozího tažení. Tým trénuje Max Garreta, bývalý kapitán belgické mužské halové reprezentace.

Kanada
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 16. místo
Historie halového mistrovství světa: 2007 – 9. místo, 2015 – 10. místo.

O týmu: Ženy Kanady jsou dvojnásobnými panamerickými kontinentálními šampionkami, když titul získaly v letech 2005 a 2014. V roce 2021 se staly poraženými finalistkami, když si na turnaji ve Spring City v Pensylvánii připsaly vítězství 3:0 nad severoamerickými soupeřkami z hostitelské země USA. Kathleen Leahy a Alison Lee v něm vstřelily po šesti gólech a Madison Thompson se rovněž výrazně podílela na čtyřech brankách. Leahy i Lee byly zařazeny do kanadského týmu pro halové mistrovství světa 2023, přičemž Lee má tu čest být zde v Pretorii kapitánkou své země.

Česká republika
Aktuální pořadí na halovém světovém žebříčku FIH: 4
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 4. místo, 2007 – 11. místo, 2011 – 6. místo, 2015 – 3. místo, 2018 – 7. místo.

O týmu: Česká republika je na halovém mistrovství světa stálým účastníkem, přičemž nejlepšího výsledku dosáhla v roce 2015 v Lipsku, kde díky vítězství na nájezdy nad Rakouskem vybojovala bronzovou medaili. Kateřina Laciná a Adéla Reinosová vstřelily v souboji jeden na jednoho góly, které se ukázaly jako vítězné a zajistily České republice největší okamžik na halovém mistrovství světa. Laciná, která svou zemi reprezentovala i v Berlíně 2018, bude v Pretorii kapitánkou týmu. Páté místo na halovém mistrovství Evropy 2022 v německém Hamburku bylo možná za očekáváním, ale to nemění nic na tom, že v JAR by Češky rády útočily na medaili.

Kazachstán
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 12
Historie halového mistrovství světa: 2011 – 12. místo, 2015 – 12. místo. 2018 – 12. místo.

O týmu: Kazachstán, který vyhrál šest z osmi dosud odehraných soutěží Asijského poháru v halovém hokeji, má na kontinentální úrovni solidní pověst. Vzhledem k posledním místům na předchozích třech halových mistrovstvích světa však budou chtít tentokrát světu ukázat své kvality. Na Asijském poháru v halovém hokeji 2022 v thajském Bangkoku to vypadalo, že Kazachstán bude usilovat o sedmý kontinentální titul, když se bez porážky dostal do semifinále, ale pak utrpěl dvě porážky a skončil na čtvrtém místě. Osmnáctiletá Viktorija Lobanová (8 gólů) a Balchan Beisenbay (7) na akci v Bangkoku zapůsobily a pravděpodobně budou klíčovými hráči i zde v Pretorii.

Namibie
Aktuální světový žebříček FIH v hale: 9
Historie halového mistrovství světa: 2011 – 10. místo, 2018 – 9. místo.

O týmu: Namibie je trojnásobným vítězem halového kontinentálního šampionátu Africký pohár, přičemž poslední titul získala v roce 2021 v jihoafrickém Durbanu. Pozoruhodné je, že Namibie v soutěži utrpěla dvě porážky s Jihoafrickou republikou, když prohrála 2:1 a 4:0, než v zápase o zlatou medaili otočila skóre, když Sunelle Ludwig a Jaime Gillies vstřelily góly a zajistily Namibii triumf 2:0 nad hostitelskou zemí. V říjnu 2022 se oba národy opět utkaly v sérii pěti testovacích zápasů, přičemž Namibie dva vyhrála, dva remizovala a jednou prohrála. Azaylee Philander se trefil osmkrát a stal se nejlepším střelcem testovací série. Kapitánem týmu je Magreth Mengo, který reprezentoval Namibii v obou předchozích halových mistrovstvích světa.

Ukrajina
Aktuální pořadí na halovém světovém žebříčku FIH: 3
Historie halového mistrovství světa: 2003 – 4. místo, 2007 – 11. místo, 2011 – 6. místo, 2015 – 3. místo, 2018 – 7. místo

Bronzoví medailisté z roku 2011, kteří na předchozích čtyřech halových mistrovstvích světa nikdy neskončili hůře než na šestém místě, v této soutěži neustále dokazují, že jsou neuvěřitelně silní. Na halovém mistrovství světa v Berlíně 2018 byli velmi blízko zisku druhé bronzové medaile, když se v zápase s Běloruskem ujali vedení a nakonec utrpěli těsnou porážku 2:1. Do Pretorie přijíždějí jako bronzoví medailisté z ME díky sérii skvělých výkonů na halovém mistrovství Evropy v hokeji 2022 v německém Hamburku. Oksana Ponomarenková vstřelila jediný gól při vítězství 1:0 nad Rakouskem v utkání play-off 3-4. Olha Hončarenková byla se sedmi góly nejlepší střelkyní svého týmu v soutěži. Pod vedením kapitánky Jevhenije Morozové má talentovaný a nesmírně zkušený ukrajinský tým všechny šance dostat se opět mezi medaile.

-fih- , -dpl-, -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy