HMS: Češky jasně přehrály Belgii a mají první tři body!

České reprezentantky vstoupily úspěšně do světového šampionátu v jihoafrické Pretorii. Po dominantním výkonu v prvním poločase smetly Belgii 6:1.

ČR – Belgie 6:1 (4:0)
G: Lehovcová 2x, Laciná 2x, Nováková, Kolářová – De Mot

Tři góly z trestných rohů a tři góly z pole zajistily českým reprezentantkám hladké vítězství nad Belgičankami na úvod mistrovství světa v halovém hokeji v Jihoafrické republice. Dvakrát se trefily kapitánka Kateřina Laciná a útočnice Adéla Lehovcová.

V sestavě čtvrtého týmu žebříčku Mezinárodní hokejové federace (FIH) je šest reprezentantek z bronzového týmu na mistrovství světa v Lipsku v roce 2015.

Pro nás je vždy těžké dobře vstoupit do turnaje a byla léta, kdy nám to opravdu dělalo problémy, takže jsme nadšené z toho, že jsme začaly výhrou a ještě k tomu poměrně vysokou. Dominovaly jsme v podstatě celý zápas,“ řekla po utkání kapitánka Kateřina Laciná

Češky poprvé skórovaly už ve 2. minutě. Natálie Nováková měla po přihrávce Lehovcové dost času zpracovat míček ve střeleckém kruhu a přesně vystřelit.

„Je to radost, že jsem týmu mohla přispět gólem. Od začátku jsme si řekly, že do utkání půjdeme na sto procent, že nebudeme aktivitu odkládat na pozdější fázi zápasu. V hlavě jsme byly nastavené, že chceme agresivně napadat a hrát dopředu. A podařilo se nám dát góly,“ řekla Natálie Nováková.

Ještě v první čtvrtině utekly Češky díky dvěma využitým trestným rohům na rozdíl tří branek. Anna Kolářová se prosadila přímou střelou, kapitánka Kateřina Laciná zakončila po rozehrávce kombinaci.

Belgičanka Laurine Delforgoevá v úvodu druhé čtvrtiny tečovala dlouhou přihrávku do kruhu na břevno brankářky Čechákové. V polovině utkání už ale vedly svěřenkyně irského trenéra Grundieho 4:0, třetí trestný roh v utkání proměnila Adéla Lehovcová.

„Trestné rohy jsou naše silní stránka. Dneska jsme proměnily tři, což je docela dost. Je to solidní start,“ dodala Laciná.

Lehovcová pak po změně stran z další standardní situace trefila břevno. V závěru sice Belgičanky zásluhou přesné rány De Motové snížily, vzápětí ale zakončila kombinační akci Adéla Lehovocová a individuálním průnikem se blýskla Kateřina Laciná.

Dalšími soupeřkami národního týmu jsou hráčky Kazachstánu. „Myslím si, že to bude hodně tvrdý zápas a půjde o to, abychom zachovaly chladnou hlavu a nepřizpůsobit se jejich stylu,“ doplnila Nováková.

Češky se ve skupině B utkají ještě s Kanaďankami, Ukrajinkami a reprezentantkami Namibie.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy