HMS: Druhé utkání, druhá porážka. Češi podlehli JAR 4:8

(Pretoria, 6. 2. 2023)

Českým hokejistům na mistrovství světa v Pretorii hrozí, že nepostoupí do čtvrtfinále. Po první čtvrtině vedli nad Jihoafričany 3:1 a ještě do druhého poločasu šli s těsným náskokem. Domácí tým ale skóre otočil. Celkem pětkrát se trefil Mustaphaa Cassiem.

Česko – Jihoafrická republika 4:8 

Plochý 2x, Toms, M. Hanus – M. Cassiem 5x, D. Cassiem, Futcher, Eustice

„Vedli jsme 3:1, tlačili jsme. Bohužel jsme polevili a Jihoafričané nám ve třetí čtvrtině ujeli. Měli tři rohy, které proměnili, a my už jsme to pak nedokázali dotáhnout,“ řekl po utkání Josef Toms a dodal: „Jihoafričané byli hodně rychlí a techničtí, dokázali výborně napadat a hráli výborně jeden na jednoho,“ dodal autor prvního českého gólu.

Češi chtěli nastoupit výrazně odvážněji než v prvním utkání proti USA, které prohráli 3:4. Už po minutě hry dostal míček do kruhu devatenáctiletý Josef Toms a zobákem hole překonal brankáře van Loggerenberga. Jihoafričané ale rychle vyrovnali, Dayan Cassiem si vyměnil míček se svým bratrem Mustaphou a vyrovnal na 1:1. Ještě v první čtvrtině ale Češi proměnili dva ze tří trestných rohů. V obou případech standardní situaci rozehrával Martin Hanus a zakončoval Lukáš Plochý.

Češi ale náskok neudrželi. Ve druhé desetiminutovce překonal brankáře Tomáše Hanuse Mustaphaa Cassiem a krátce po přestávce tentýž hráč překonal střídajícího gólmana Petra Větrovského z trestného úderu. Za další dvě minuty Ondřej Soukup fauloval soupeře, dostal žlutou kartu a rozhodčí navíc nařídila znovu penaltu. Cassiem ji opět proměnil a Jihoafričané vedli 4:3. V oslabení navíc chyboval Tomáš Procházka a Mustaphaa Cassiem přidal už svůj čtvrtý gól v zápase. Češi v plném počtu okamžitě snížili na 4:5, když Martin Hanus tečoval přihrávku od Martina Seemanna. Vojtěch Kolář pak trefil tyčku a čeští hokejisté už vyrovnat nedokázali, a to i proto, že měli dál potíž se způsobem rozhodování ze strany sudích. Celkem dostali dvě zelené a tři žluté karty, zatímco domácí ani jednu. Jihoafričané využili další tři trestné rohy, které proměnili Chad Futcher, Mustaphaa Cassiem a při hře bez brankáře Jethro Eustice.

„Chybí nám nějaká variabilita, hrajme velmi staticky. Nesnažíme se vymyslet něco dopředu. Máme dobré držení míčku na naší polovině, ale v útoku nic kloudného nevymyslíme. Do dalších zápasů musíme jít s větší dynamikou,“ řekl po zápase Lukáš Plochý.

Po dvou porážkách v šestičlenné skupině B Čechům hrozí, že nepostoupí do čtvrtfinále. Jejich dalším soupeřem je ve středu Argentina.

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy