HMS: Postup do čtvrtfinále! Češky porazily Ukrajinky 4:2

(Pretoria, 8. 2. 2023)

V přímém souboji o první místo ve skupině B na světovém šampionátu v jihoafrické Pretorii české hokejistky porazily Ukrajinky 4:2. Rozhodující gól dala dvě minuty před koncem za stavu 2:2 při risku bez brankářky Lucie Duchková. Po třetím vítězství na turnaji už reprezentantkám vzhledem k vývoji ve skupině postup do čtvrtfinále nemůže uniknout.

Česko-Ukrajina 4:2

G: 2. a 10. Vorlová, 38. Duchková, 40. Babická – 1. a 22. Hončarenková

„První cíl jsme splnily, a to je čtvrtfinále. Teďka se budeme soustředit na to, abychom šly do toho čtvrtfinále z prvního místa, protože to nám zaručí nejslabšího soupeře z druhé skupiny a vlastně větší šanci na semifinále,“ zhodnotila postup do vyřazovacích bojů brankářka Barbora Čecháková.

Navzdory brzkému času utkání, které začínalo v 8:30, se oba týmy rychle dostaly do tempa. Už po tři čtvrtě minutě hry Ukrajinky, které nastoupily v dresech s logem jejich nejsilnějšího klubu Sumčanky, ukázaly svou kvalitu. Střelu Leonovové brankářka Čecháková ještě vyrazila, na dorážku Olhy Hončarenkové už ale nestačila. Za další minutu už bylo vyrovnáno. Na konci kombinační akce byla v kruhu Anna Vorlová, která překonala brankářku Fadějěvovou a radovala se z prvního gólu na turnaji. Za stavu 1:1 pokračoval svižný hokej s šancemi na obou stranách, obě brankářky ale předváděly výborné zásahy. Půl minuty před koncem první čtvrtiny vybojovala míček Anna Kolářová, okamžitě vyrazila na bránu a Anna Vorlová v kruhu překonala gólmanku soupeřek po zpětné kličce a rychlém lobu.

„Jsem ráda, že mi to konečně vyšlo. Pro útočníka je vždy odměna dát gól, takže jsem ráda, že mi to vyšlo hned dvakrát, ale je to práce celého týmu,“ řekla ke svým gólům Anna Vorlová a pokračovala: „Je pravda, že si na sebe ještě trochu zvykáme, protože nehrajme ve stejném klubu, ale dneska to zapadlo do sebe a našly jsme se na hřišti krásně.“

Na začátku druhé čtvrtiny se zaskvěla Barbora Čecháková, která maskou vyrazila zakončení Ponomarenkové. Anna Vorlová mohla na druhé straně dosáhnout na hattrick, ale nejdříve jí brankářka Fadějěvová po přihrávce Laciné zmenšila úhel, a ve druhém případě střílela útočnice Rakovníka těsně vedle.

Anna Kolářová pak dostala zelenou kartu a Ukrajinky měly šanci na vyrovnání, Čecháková ale proti výborně hrající pravé obránkyni Anastasiji Šyšynové už poněkolikáté v utkání výborně vyběhla. V pokračujícím oslabení se navíc po chybě soupeřek do přečíslení Natálie Nováková a Nikol Babická, ale střela proletěla těsně vedle tyče.

Hned po přestávce vybojovala veteránka Šokalenková na Kolářové trestný roh, který Ukrajinky se štěstím proměnily a vyrovnaly na 2:2. Střelu Hončarenkové sice obránkyně Jindřiška Neusser zasáhla hokejkou, míček se ale přesto odrazil za brankovou čáru.

Vzápětí se na Fadějěvovou řítila Anna Vorlová, ale brankářka soupeřek zasáhla betonem. O chvíli později se sice Ukrajinky radovaly z gólu, rozhodčí ho ale kvůli technickému přestupku přihrávající hráčky neuznali. A ještě ve třetí čtvrtině vyrazila Čecháková střelu Ponomarenkové.

Čtyři a půl minuty před koncem dostala zelenou kartu Kurovská, Ukrajinky se přesto dostaly do kruhu a po faulu zahrávaly trestný roh. Čecháková ale proti Ponomarenkové rychle vyběhla a pak zamířila na střídačku, protože Češky chtěly zápas vyhrát. A vyplatilo se. České hokejistky získaly dvě minuty před závěrečnou sirénou trestný roh, který nekompromisní střelou do šibenice proměnila Lucie Duchková.

„Odvolání gólmana předem domluvené nebylo, ale v takové situaci je to jasné, protože jsme potřebovaly vyhrát, abychom byly první ve skupině. A prohra by nic neřešila, tedy jestli bychom šly do čtvrtfinále z druhého nebo třetího místa,“ řekla k rozhodující situaci Barbora Čecháková a dodala: „Kdykoliv jdeme na roh, tak já věřím, že z toho bude gól. A proto jsem se hned trenéra ptala, co mám udělat, když dáme gól, abych věděla, jestli se mám vrátit zpátky do brány. Vyšlo to a první místo je pro nás ta nejlepší výchozí pozice.

Ukrajinky sice ještě zkusily hru v šest hráčkách v poli, ale Nikol Babická do prázdné brány upravila na konečných 4:2.

Po třetím vítězství na turnaji mají Češky v čele své skupiny 9 bodů a účast ve čtvrtfinále turnaje už jim nemůže uniknout. Postup z prvního místa se pokusí stvrdit v závěrečném utkání ve skupině proti Namibii.

PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
19 Czech Republic v Ukraine (Pool B)
(Photo by WorldSportPics/Christiaan Kotze)
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
19 Czech Republic v Ukraine (Pool B)
Jindriska Neusser agasint Karyna Leonova during the women’s indoor world cup championship
(Photo by WorldSportPics/Christiaan Kotze)
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
19 Czech Republic v Ukraine (Pool B)
Katerina Lacina (C) during the women’s indoor world cup championship
(Photo by WorldSportPics/Christiaan Kotze)
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
19 Czech Republic v Ukraine (Pool B)
Oksana Ponomarenko in action during the women’s indoor world cup championship
(Photo by WorldSportPics/Christiaan Kotze)

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy