HMS: Remíza s Íránem 8:8. Češi zabojují o 9. místo

(Pretoria, 9. 2. 2023)

Přestřelka, kterou mistrovství světa v halovém hokeji v Pretorii ještě neviděla, skončila remízou 8:8. Češi po většinu zápasu vedli, ještě dvě minuty před koncem drželi i díky čtyřem gólům Tomáše Procházky dvoubrankový náskok. Íránci ale dokázali vyrovnat. Čechům stačí bod po třetí remíze na turnaji k 5. místu ve skupině. V sobotu zabojují o konečnou 9. příčku proti Kazachstánu.

Česko – Írán 8:8

G: 6. a 20., 31. a 38. Procházka, 2. a 9. Plochý, 7. Toms, 25. Tomeš – 3. Karimi, 5. a 40. Norouzzadeh, 8. a 28. Nooranian, 29. Bohlouli, 33. Bahrami, 38. Asnaashari

„Hráli jsme dobře a jsem hrdý na to, co jsme na hřišti odevzdali. Konečně jsme dali hodně gólů, proměňovali šance, ale bohužel jsme i hodně branek dostali. Byly tam v obraně výkyvy a konec zápasu jsme nezvládli. I když nám remíza stačí, abychom byli před Austrálií, přesto jsme zklamaní, protože jsme opravdu chtěli vyhrát,“ shrnul utkání obránce Tomáš Procházka.

„Konečně jsme dávali góly, to bylo skvělé. Bohužel nás srážely individuální chyby v obraně. Několikrát nám to uteklo – jak mně, tak i obráncům – a z toho bohužel vzniklo těch osm jejich gólů a remíza,“ dodal brankář Petr Větrovský, který se od začátku turnaje pravidelně po čtvrtinách střídá s Tomášem Hanusem.

Čeští pozemkáři nastoupili k utkání s jistotou, že po dopoledním vítězství Jihoafrické republiky nad Argentinou 6:5 už nemohou postoupit do čtvrtfinále, ale že jim stačí remíza ke konečnému pátému místu ve skupině B, protože Austrálie podlehla výběru USA 2:4.

Češi proti Íráncům rychle vybojovali trestný roh. Lukáš Plochý se štěstí prostřelil brankáře a Češi vedli 1:0. Reprezentanti Íránu ale bleskově vyrovnali. Dlouhou a rychlou přihrávku Bahramiho tečoval z vrcholu kruhu Karimi přímo do šibenice a Tomáš Hanus letěl vzduchem marně. O chvíli později měli Češi znovu k dispozici standardní situaci, Seemann ale neuspěl a potom míček jen těsně proletěl vedle tyče íránské brány. Soupeř navíc vybojoval standardní situaci, kterou střelou po zemi využil Reza Norouzaddeh. Krátce po jeho trefě na 2:1 opustil na chvíli hřiště Martin Hanus s krvavým zraněním nosu po střetu se soupeřem, rozhodčí ale nevylučovala. Češi pak vybojovali trestný roh a Tomáš Procházka po rozehrávce Vojtěcha Koláře trefil levý horní roh brány – 2:2.

Po dobrém napadání útočníků zachytil íránskou rozehrávku Josef Toms a poslal český tým do vedení 3:2. To ale z hokejové podívané v první čtvrtině nebylo všechno. Tomáš Hanus sice chytil trestný roh, ale o chvíli později se kolem Víta Soukupa z rohu kruhu s hokejkou v jedné ruce uvolnil Hamid Nooranian a svým oblíbeným trikem po zemi překonal českého gólmana. Radost Íránců z gólu na 3:3 ovšem zkalilo těžké zranění Taherirada, který si po špatném došlapu ošklivě pochroumal kotník a musel opustit hřiště na nosítkách.

Český tým navíc vzápětí získal trestný roh, který podobně přesnou střelou jako předtím Procházka proměnil Lukáš Plochý a svěřenci trenérů Ludvíka a Peřinky vyhráli první čtvrtinu 4:3.

Na začátku druhé čtvrtiny se zaskvěl Martin Hanus, který při rohu Íránců na brankové čáře hokejkou odklonil míček do bezpečí. O chvíli později český kapitán znovu zachránil situaci na poslední chvíli a napravil ztrátu Ondřeje Soukupa. Těsně před koncem první půle Vít Soukup zařídil trestný roh a Tomáš Procházka znovu propnul síť: 5:3 pro Česko.

Ve druhé půli Češi pokračovali v nejlepším výkonu na turnaji. Dvojice Vojtěch Kolář – Denis Tomeš výborně napadala v íránském kruhu a druhý jmenovaný po rychlé kličce soupeři zvýšil na 6:3. Přestřelka ale pokračovala dál, Nooranian po kombinaci proměnil trestný roh a snížil ztrátu Íránu na dva góly a pak rozhodčí po domluvě potvrdili původně neuznaný gól – Íránci přesvědčili dále postavenou rozhodčí, že Bohlouli těsně před brankářem Hanusem tečoval dlouhou přihrávku do kruhu. Do závěrečné čtvrtině se tak šlo za stavu 6:5 pro české hokejisty.

Ti hned vybojovali standardní situaci a Tomáš Procházka po rozehrávce Tomse a přiťuknutí Seemanna završil hattrick: 7:5. Brankář Petr Větrovský na druhé straně výborně vyběhl proti dvěma trestným rohům Íránců, při tom druhém se ale míček odrazil k Bahramimu a bylo to 6:7 z pohledu Íránců.

Jenže Tomáš Procházka měl střelecký den. Ondřej Soukup vybojoval trestný roh a zkušený obránce, který současně trénuje tým žen, zvýšil svou čtvrtou trefou v utkání na 8:6.

„Konečně jsme si dokázali vypracovat trestné rohy. Mohlo jich být sedm nebo osm. V předchozích zápasech jsme měli jeden, dva nebo tři. Je fajn, že se nám dařilo,“ řekl k vysoké úspěšnosti při exekuci trestných rohů Procházka.

Jenže Íránci dokázali v posledních dvou minutách vyrovnat – nejprve se prosadil Asnaashari, a potom, už při hře bez brankáře, vyrovnal na konečných 8:8 Norouzaddeh.

Íránci šli do šesti a v tu chvíli jsme neudrželi postavení, které jsme měli mít a dostali se k nám středem. A podobně došlo i k taktické chybě v naší formaci i před vyrovnávacím gólem. K úspěšnému zásahu jsem měl blízko. Už potřetí na turnaji jsem to měl na hokejce, na rukavici, ale míček se odrazil do brány, a ne mimo ni. Chybí trošku štěstíčko anebo jsem moc pomalý,“ řekl k nepovedenému zápasu Petr Větrovský.

Češi se o 9. místo utkají v sobotu od 14:30 středoevropského času s Kazachstánem, který skončil pátý ve skupině A.

„Do zápasu o 9. místo půjdeme, jako by to bylo finále nebo semifinále. My chceme konečně vyhrát, alespoň jeden zápas. Potřebujeme vítězství, abychom si odvezli pozitivní energii po posledním zápasu,“ uzavřel Petr Větrovský.

Konečné pořadí ve skupině B:
1. USA 5 4-0-1 23:19 12 bodů
2. Írán 5 2-2-1 30:24   8 bodů
3. JAR 5 2-2-1 23:21   7 bodů
4. Argentina 5 2-1-2 20:21   7 bodů
5. Češko 5 0-3-2 22:27   3 body
6. Austrálie 5 0-2-3 14:20   2 body
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
27 Czech Republic v Iran (Pool B)
Photo by WorldSportPics/Marcel Sigg)
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
27 Czech Republic v Iran (Pool B)
Photo by WorldSportPics/Marcel Sigg)
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
27 Czech Republic v Iran (Pool B)
Behdad Beiranvand (C) during the men’s indoor world cup championship
Photo by WorldSportPics/Marcel Sigg)
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
27 Czech Republic v Iran (Pool B)
Amirmahdi Mirzakhani during the men’s indoor world cup championship
Photo by WorldSportPics/Marcel Sigg)
PRETORIA, SOUTH AFRICA- FEBRUARY 05
FIH Indoor Hockey World Cup South Africa 2023
27 Czech Republic v Iran (Pool B)
Josef Toms score during the men’s indoor world cup championship
Photo by WorldSportPics/Marcel Sigg)

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy