MS mužů v Indii: Nejvyšší sledovanost v historii

Světový šampionát v Indii je za námi. Sledovanost byla zatím nejvyšší v historii, a to jak na stadionech, tak napříč televizním vysíláním a streamingem. Co přinesl? Ohlédneme se nejen za výsledky, ale také nad celkovým dojmem z uplynulého šampionátu.

Po základních skupinách, které jsme měli možnost si shrnout, přišly na řadu tzv. cross-overs. Utkání play-off pro druhé a třetí celky skupin o postup do čtvrtfinále. Čtyři duely, které přinesly neskutečně vyrovnané souboje a také jednu velkou bombu.

Tou bylo bezesporu vypadnutí domácí Indie s Novým Zélandem. Týmem, který do tohoto utkání působil matným dojmem. Zápas v Bhubaneswaru proti domácímu týmu (a frenetickým fanouškům) jim ale sednul. Indie sice celý zápas vedla, Novozélanďané ale nesložili zbraně a dokázali vyrovnat. Tam v nervy drásajícím boji uspěli hosté, snad i díky indispozici domácí brankařské hvězdy Sreejeshe, jenž při úspěšném zastavení jednoho z nájezdů utrpěl zranění kolene a nájezdy musel dochytat jeho náhradník Pathak.

V dalších utkáních si poradili, také až po nájezdech, mladí Španělé, kteří vyřadili Malajsii. Němci v pohodě smetli Francouze a Jižní Korea šokovala, opět po nájezdech, Argentinu. Ta se tak musela, stejně jako ostatní prohrané týmy, spokojit s bojem o konečné 9.místo.

Čtvrtfinálové duely přinášely spoustu otázek, zejména však to, zda stadion v Bhubaneswaru bude naplněn i přesto, že domácí celek odletěl do Rourkely a bojů o medaile se nezúčastní. Všichni si oddechli, protože fanoušci v Indii milují nejen svůj národní tým, ale hokej jako takový. Stadiony tak zůstaly naplněné i přesto, že indické hvězdy neustály tlak a nepostoupily do soubojů o zlato.

V prvním čtvrtfinále si Belgie v poklidu dokráčela k postupu přes unavený Nový Zéland, který se vyšťavil v zápase s Indií. Australané následně potřebovali spoustu úsilí na to, aby postoupili do semifinále přes skvěle hrající Španěly. „Zápas jsem měl možnost vidět z pozice rezervního rozhodčího a musím říci, že jsem neviděl dlouho tak skvěle a pozitivně hrající španělský tým, jako byl ten v Indii. Kouč Caldas s nimi udělal neuvěřitelný kus práce. Ten tým má rozhodně budoucnost,“ okomentoval výkon španělského týmu Jakub Mejzlík, který měl možnost vidět dominantní výkon Evropanů v prvním poločase. Australané však v druhém dějství ukázali, proč patří mezi světovou špičku a o svém postupu rozhodli ještě v základní hrací době.

Třetí čtvrtfinále přineslo souboj neporažených celků Anglie s Německem. Angličané byli velmi blízko postupu, tři čtvrtiny jasně dominovali, nicméně Němci prokázali, proč se nikdy nevyplatí přestat hrát dokud není konec. Ač Christopher Ruhr neproměnil necelé tři minuty před koncem za stavu 0:2 penaltu, tak Němci dokázali vyrovnat. Bratři Grambuschové vyrovnali a na nájezdy už nedali Angličanům šanci. Poslední čtvrtfinále přineslo výsledkově jasný zápas. V utkání Nizozemců s Koreou se po zápase řešilo spíše šíleně vypadající zranění německého rozhodčího Bena Gontgena, jenž byl po tečované střele po TR trefen míčem. Zranění se nakonec ukázalo jako vážné, německý sudí absolvoval v Indii den po utkání operaci lícní kosti a do Německa dostal svolení odletět až týden po konci MS.

Semifinálové duely na sebe svedly Australany s Němci a Nizozemce s Belgičany. Němci opět tahali za kratší konec a v zápase s 8 zásahy videorozhodčího opět vyrovnali v poslední čtvrtině z 0:2 na 2:2. Australané však dokázali odskočit, nicméně Němci dvě minuty před koncem vyrovnali a 6 sekund před finálním hvizdem dokonce rozhodl Wellen o jejich postupu do finále.

To Nizozemci, zatím dominantní tým turnaje, chtěli přes Belgii postoupit v repríze finále minulého MS. A opět se radoval tým, který nebyl po celé utkání tím lepším. Holanďané vedli, nicméně Belgie dokázala srovnat a poslat utkání do nájezdů. Tam ukázal svou sílu Vincent Vanasch, jenž Nizozemce vymazal. Belgičané opět proklouzli do finále. Po minulém MS, ME i OH… vskutku jedinečná bilance.

V boji o třetí místo se ukázali Nizozemci jako ti lépe připravení. Australané neprožili zrovna oslnivý turnaj a tak trochu po zásluze odjíždí z Indie s prázdnou. „Nizozemci jsou pro mě dalším týmem, který bude v Paříži horkým kandidátem na titul. Omladili tým, který má nyní ohromnou energii. Je radost se na ně dívat,“ okomentoval počínání Oranjes Jakub Mejzlík.

Finále, které bylo také velkou poctou pro českého rozhodčího Jakub Mejzlíka, který ho měl možnost rozhodovat, bylo velkou oslavou produktu „pozemní hokej“. Vyprodaný stadion hnal reprezentace Německa i Belgie k vítězství. Byli to Belgičané, kdo měl více ze hry a byl také odměněn dvěma brankami. Němci, jak je jim již blízké, však dokázali skóre otočit na 3:2, nicméně ani to jim nestačilo k výhře v základní hrací době. Tom Boon se totiž krátce před koncem rozhodl poslat nechytatelnou bombou z trestného rohu do nájezdů. A tam to bylo hodně o brankařích. Vanasch sice odvedl svou práci, nicméně předčil ho jeho německý kolega Danneberg (syn bývalého lékaře českého ženského národního týmu – pozn.red.) a Němci tak po 17 letech mohli slavit světový titul. „Němci zvítězili zaslouženě. Předváděli skvělý hokej a nikdy se nevzdávali. Do toho se jim probudil na play-off Gonzalo Peillat a při nájezdech se mohli spolehnout na výborného brankaře… Titul je ve správných rukou,“ okomentoval finále MS český rozhodčí.

A s nimi i pozemní hokej. Tak skvělou reklamu, jakou udělal světový šampionát v Indii, můžeme standardně zažívat snad jen na olympijských hrách. „Možnost vidět tohle vše na vlastní oči, ale i v televizi, bylo naprosto jedinečné. Takový pozemní hokej bych rád ukazoval celé české sportovní veřejnosti, protože něco tak spektakulárního jen tak nevidíte. I proto jsem přesvědčen, že musíme právě tohle ukazovat co nejvíce v Česku, aby co nejvíce lidí mělo možnost vidět, jak pozemní hokej opravdu vypadá. A jak krásným, rychlým a zábavným sportem jak na hru, tak sledování v TV, je…,“ dodal závěrem jediný český účastník světového šampionátu Jakub Mejzlík.

-red-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy