HMS: BRONZ!! Češky porazily v utkání o třetí místo JAR 3:1

(Pretoria, 11. 2. 2023)

České pozemkářky podruhé v historii vybojovaly na mistrovství světa v halovém hokeji bronzové medaile! Osm let po úspěchu v Lipsku Češky v utkání o třetí místo porazily v zaplněné Heartfelt Aréně domácí výběr Jihoafrické republiky 3:1. Dvakrát se z trestných rohů trefila Adéla Lehovcová, potom se ještě prosadila Anna Kolářová. Za soupeřky jen korigovala Fourieová.

„Po dnešní prohře v semifinále je neuvěřitelné, jak jsme se dokázaly zase vyhoupnout nahoru a jak jsme si pro tu medaili šly a mentálně jsme se připravily na to, že bude plná aréna a budeme hrát před domácím publikem. Já jsem hrozně šťastná, že jsme turnaj zakončily výhrou a vezeme domů bronz,“ řekla po utkání kapitánka Kateřina Laciná.

„Je to krásný pocit. Dnes ten zápas bolel, jednak proto, že dnes už jsme prohrály a věděly jsme, že do toho musíme dát všechno, jednak proto, že soupeřky hrály tvrdě a nedaly nám nic zadarmo,“ řekla po utkání Barbora Čecháková a pokračovala: „Věřila jsem našemu týmu. Ani na chvíli mě nenapadlo, že bychom mohly prohrát. Celý zápas jsem se cítila skvěle. Myslím, že to tak měly i ostatní holky. A nakonec to dopadlo dobře,“ řekla brankářka Barbora Čecháková, která si nadělila dárek k dnešním 29. narozeninám.

Česko – Jihoafrická republika 3:1

G: 10. a 22. Lehovcová, 24. Kolářová – 26. Fourieová

Jihoafričanky podle očekávání zahájily utkání o bronz před zaplněnou halou tlakem a měly velké šance. Edith Molikoeová technickou střelou trefila vzdálenější tyč. Posléze vtrhla do kruhu Celia Seeranová a Kayle de Waalová tečovala před Čechákovou nad bránu. Z úhlu to zkoušela Tegan Fourieová, ale česká brankářka míček vyrazila. Češky přežily úvodní tlak a také ony začaly být nebezpečné, zvláště dvojice Laciná-Vorlová, ve velkém tempu zápasu jim ale chyběla přesnější souhra. Obrovskou šanci měla po uvolnění Novákové Adéla Lehovcová, ale brankářka míček vyrazila. Byl z toho ale dohrávaný trestný roh, který Lehovcová v samotném závěru úvodní čtvrtiny tvrdou střelou, kterou tečovaly dvě domácí hráčky, proměnila – 1:0.

V úvodu druhé části pokračoval strhující hokej. České hráčky byly aktivnější, po akci Novákové pálila Adéla Lehovcová do tyče a hned se musela vracet. V trestném kruhu faulovala de Waalovou a Jihoafričanky zahrávaly trestný roh. Barbora Čecháková ale proti Lardantové skvěle vyběhla a o chvíli později odklonila i střelu Fourieové. České hokejistky se ale pod souvislý tlak nenechaly dostat. Nikol Babická získala trestný roh a Lucie Duchková při něm trefila tělo jedné z Jihoafričanek v bráně. K nařízené penaltě se postavila Kateřina Laciná, ale její rána proletěla jen těsně vedle levé tyče. Potom v protiútoku kombinovala dvojice Babická-Duchková, ale finální přihrávka se nepovedla. Ještě blíže byly české hokejistky ke gólu o půl minuty později, když Vorlová vlétla do kruhu, ale Laciná její přihrávku k druhé tyči nedokázala usměrnit – znovu chybělo pár centimetrů. Na druhé straně zahrávaly domácí hráčky trestný roh. De Oliveirová ale po zemi střílela vedle.

Barbora Čecháková předvedla hned po přestávce fantastický zákrok proti De Oliveirové, které se vrhla pod nohy a čistě jí míček odebrala a o chvíli později se radovaly české hokejistky. Babická vybojovala trestný roh, Adéla Lehovcová sice nezpracovala ideálně, chladnokrevnou kličkou se ale uvolnila a zvýšila na 2:0.

„V semifinále se nám rohy nedařily, takže před finále Prochy s Garethem jasně řekli, že z normální, levé strany budeme střílet doprava a z pravé strany budeme hrát fake,“ řekla k proměněným rohům Adéla Lehovcová. „V obou případech to vyšlo a byla jsem to zrovna já, kdy ty góly dal,“ smála se po utkání autorka Lehovcová.

To ale nebylo všechno, hned po uplynutí menšího trestu pro Lehovcovou vystihla Anna Kolářová rozehrávku kapitánky domácích O´Connorové, doběhla do kruhu a po zemi se trefila ke vzdálenější tyči: 3:0!

Jihoafričanky ale ještě ve třetí čtvrtině snížily na 1:3. Obraně unikla dlouhá průniková přihrávka do kruhu a tečující Tegan Fourieová.

Na začátku čtvrté čtvrtiny měly na hokejkách gól Nikol Babická a Natálie Nováková, Nováková ale přihrávku Babické před prázdnou bránu nedokázala v těžké pozici přesměrovat mezi tyče. Čtyři minuty před koncem Jihoafričanky po tvrdé přihrávce do kruhu vybojovaly trestný roh. Čecháková ale opět famózně zasáhla.

Třicet šest sekund před koncem zahrávaly domácí ještě jeden roh, ale Čecháková završila skvělé představení. Češky slaví podruhé v historii bronzovou medaili z mistrovství světa!

„V Lipsku jsme měly mladý tým a postaraly jsme se o překvapení turnaje. Do Jihoafrické republiky jsme odjely jako jedny z favoritek a už to bylo těžší. Tlak na nás byl daleko větší a jsem ráda, že jsme tady obstály a vybojovaly to třetí místo,“ řekla po utkání Barbora Čecháková.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy