HMS: Češi končí na 9. místě. Kazachstán porazili 5:2

(Pretoria, 11. 2. 2023)

Česko-Kazachstán 5:2

G: 11. Toms, 15. Procházka, 18. a 26. Plochý, 23. Seemann – 36. Almen, 39. Urmanov

Ještě před závěrečnými boji o medaile nastoupili čeští hokejisté v Pretorii k duelu o 9. místo proti Kazachstánu, pátému týmu skupiny A.

V zápase zklamaných týmů, kterým uniklo čtvrtfinále, měli svěřenci trenérů Ludvíka a Peřinky v úvodu mírně navrch. Denis Tomeš dostal přihrávku na vrchol kruhu, ale brankář Višňjankov byl u něj včas. Lukáš Plochý vběhl obloukem do kruhu a jeho střela na zadní tyč proletěla jen těsně vedle brány.

Češi se prosadili až na začátku druhé čtvrtiny. Do kombinace se zapojili všichni hráči v poli. Josef Trejbal v nouzi odehrál dozadu Procházkovi, který okamžitě přesunul míček na pravé křídlo na Víta Soukupa, který našel na středu Martina Seemanna. Jeho střelu sice gólman vyrazil, Josef Toms ale vpádu dokázal balonek dorazil do brány – 1:0.

O chvíli později mohl národní tým po další povedené souhře vést o dva góly, ale Denis Tomeš kličku brankáři nedotáhl. V 15. minutě už se ale Češi radovali, Tomáš Procházka rozjel rychlý protiútok a seběhl si před bránu, kde tečoval do brány přihrávku Martina Seemanna a bylo to 2:0.

Až pak si Kazachstán vypracoval první gólovou příležitost, střelu kapitána Urmanova zobákem, ale brankář Petr Větrovský vyrazil. Na druhé straně se vyznamenal i Lenur Višňjakov, který rychle vyběhl proti střele Procházky z trestného rohu. Čechům vyšla až další standardní situace. Lukáš Plochý zpracoval rozehrávku kapitána Hanuse a poslal míček přesně k levé tyči – 3:0. Po první půli mohli vést čeští pozemkáři ještě vyšším rozdílem, ale Plochého střela po nabídce Tomse se mezi tyče nevešla.

Ve druhém poločase ale převaha českého týmu pokračovala. Rozehrávka trestného rohu tentokrát nemířila na Procházku, ale na Martina Seemanna, který zvýšil na 4:0. Krátce poté Češi uspěli znovu při standardní situaci, i když tentokrát se Lukáš Plochý trefil až na druhý pokus – 5:0

Reprezentanti Kazachstánu se snažili alespoň o čestný úspěch, proti Djussebekovovi ale zasáhl Větrovský. Češi měli zápas pod kontrolou. Plochý po krásné otočce s míčkem našel Josefa Tomse, ten ale nedokázal překonat gólmana. Kazachstánci se přeci jen dočkali gólu, a nejen jednoho. Talant Almen v 36. minutě rozehrál trestný roh a po kombinaci ho sám střelou k tyči zakončil. A minutu před koncem se ještě ze standardní situace prosadil kapitán soupeře Daulet Urmanov.

Češi na závěr nepodařeného turnaje v Pretorii porazili Kazachstán 5:2.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy