Světový žebříček FIH: Ženy jsou na historickém maximu!

Po bronzovém úspěchu českých žen na MS v JAR jsme s úsměvem na tváři vyhlíželi update světového halového žebříčku FIH. Ten je zde a nám se vyplnily předpoklady. Češkám patří historicky nejlepší umístění – ve světovém žebříčku jsou na druhém místě! Muži poté, co nepostoupili do čtvrtfinále a skončili na devátém místě, klesli o jedno místo na pátou příčku.

Muži Rakouska získali druhý titul v řadě, zatímco ženy Nizozemska získaly již svůj třetí titul a vyrovnaly rekord Německa v počtu titulů mistryň světa v halovém hokeji v ženské soutěži. V průběhu celého světového poháru došlo k mnoha překvapením, neboť se projevila nepředvídatelnost halového hokeje, která vedla k otřesům v žebříčku světového halového hokeje.

Ve světovém žebříčku mužů si první místo v žebříčku udrželo Rakousko (2450), které navázalo na vítězství na MS 2018, získalo druhý titul v řadě a vybudovalo si velký náskok na druhém místě, které okupuje Nizozemsko (1700), jež bylo na nedávno skončeném MS stříbrné. Írán (1650) získal na světových pohárech druhou bronzovou medaili v řadě a na třetím místě se nachází pouhých 50 bodů za Nizozemskem. Belgie (1550), které těsně uniklo místo v semifinále mistrovství světa, zůstává na 4. místě světového žebříčku a předstihla české muže (1388), kteří, jak jsme již zmínili, skončili na 9. místě.

Spojené státy (982) při svých dvou předchozích taženích na Světovém poháru skončily v obou případech na 11. místě, ale v ročníku 2023 byly fantastické, když skončily čtvrté a ve světovém žebříčku se vyšplhaly o jedenáct míst na 8. příčku. Jihoafrická republika (1188), která v zábavném čtvrtfinálovém souboji prohrála s Nizozemskem, si ve světovém žebříčku polepšila o čtyři místa na 7. příčku. Argentina (900), která na svém premiérovém mistrovství světa skončila na 7. místě, je také velkým přínosem, když se z 20. místa před turnajem posunula až na 10. příčku. Nový Zéland (300), který před turnajem nebyl na světovém žebříčku vůbec zařazen, se při své premiéře na mistrovství světa poprvé objevuje na 23. místě světového žebříčku.

Kompletní světový žebříček FIH v halovém hokeji mužů naleznete zde.

V ženském světovém žebříčku přeskočilo Nizozemsko (2350), které získalo svůj třetí titul mistra světa v halovém hokeji, Německo, které se z MS odhlásilo, a drží první místo. Rakousko (1525) zaznamenalo své nejlepší umístění na MS v historii, když získalo stříbrnou medaili a posunulo se o tři místa na 4. místo na světě. Česká republika (1813) vybojovala na MS svou druhou bronzovou medaili a posunula se na 2. místo světového žebříčku před Ukrajinu (1750), která si udržela 3. místo ve světovém žebříčku.

Jihoafrická republika (1210) odehrála skvělý turnaj a jen těsně jí uniklo umístění na stupních vítězů, ale čtvrté místo ve MS jí stačilo k tomu, aby se ve světovém žebříčku posunula o osm míst ze 14. na 6. místo a předstihla sedmou Belgii (1188), která se posunula o šest míst. Mladý tým USA (1075) se na MS prosadil a posunul se o čtyři místa na 8. místo na světě. Kanada (903) se poprvé ve své historii kvalifikovala do čtvrtfinále MS a ve světovém žebříčku se posunula o pět míst na 11. místo. Nový Zéland (350), který před akcí nebyl v žebříčku zařazen, si odbyl premiéru na světovém poháru a poprvé se objevuje na 21. místě světového žebříčku.

Kompletní světový žebříček FIH v halovém hokeji žen naleznete zde.

Jen pro zajímavost – v pozemním hokeji patří ženské reprezentaci v oficiálním žebříčku 23. místo, mužům pak 31. pozice.

-jam-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy