Rozhodčí: Program EHF je u konce, co přinesl a na co bude následovat?

Práce s rozhodčími je pro EHF velmi důležitou součástí celkového rozvoje hokeje. Proto se do Vídně o Velikonocích sjelo více jak 50 nadějných i zkušených mužů a žen s píšťalkami, aby se podělili o své zkušenosti a poznatky.

Samotné programy se dělí do třech kategorií: začíná se v U4N, poté velká část postoupí do U4E a ti nejlepší se dostanou i do UDP. Program se rozlišuje právě podle kategorie. My jsme na akci měli hned dva zástupce z naší ligy – Michala Pivka a Aleše Větrovského.

„Bylo to velmi intenzivní, ale určitě užitečné,“ říká o třídenním setkání Aleš Větrovský, který je letos v U4E. „První den jsme se hlavně seznamovali. Já osobně jsem zde již druhý rok, a tak jsem velkou část lidí znal. Pro ty, kteří zde jsou poprvé, je to ale pochopitelně náročné. Ještě spíš, když jsme se letos sešli hned z devatenácti zemí, což je skvělé. Myslím si, že kromě rozvoje je důležitá část programu i poznávání lidí a vytváření si kontaktů. Tím hlavním cílem je ale stále zlepšení se v pískání. A tak zbylé dva dny byly hlavně o tom. Prošli jsme všechno od analýzy zápasů, pravidel, komunikace s hráči, až po pozici na hřišti. Bylo toho vážně hodně,“ hodnotí.
Co je v plánu dál? V srpnu se uskuteční další seminář v holandském městě Breda, kde se každoročně koná mezinárodní turnaj. Konečně tedy přijde na řadu i praxe.

„Do Bredy se samozřejmě těším! Teoretická část je určitě užitečná, ale je často vzdálené od praxe. Minulý rok jsem viděl, že tamní hokej je na skutečně velmi vysoké úrovni. Často i předčí zápasy naší extraligy, a to přestože je hráčům jen osmnáct let. Stejně tak bude šance, probojovat se do elitního programu UDP, konkurence je ale velká,“ komentuje srpnovou část rozvojových kurzů Aleš. „Hlavní pro mě však pořád zůstává, aby mě pískání a takovéto výjezdy bavily, bez toho to prostě nejde. Doufám, že tady příští rok uvidím i někoho dalšího z Česka. Přál bych ostatním, aby si to zkusili, protože je to zkušenost, která se jinde zažít nedá.“
No a co nás čeká teď? O víkendu se opět hraje liga! O tom, co se hraje, a jaká jsou očekávání, pro vás již připravujeme.

-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy