Zahraničí: Plochý míří do nejvyšší ligy, k play-off se chystá i Laciná

Po dlouhé době vám také přinášíme report z hřišť mimo Českou republiku. Zatímco naši zástupci v Belgii mají herní povinnosti základní části svých soutěží téměř odbité, v Německu sezóna teprve startuje. V tomto článku vám tedy ukážeme hokej ze dvou pohledů – vyhlídky na nadějnou sezónu a nervy rozhodujících zápasů!

Naše první zastávka však bude u Marka Skály, který se vrátil z Irska zpět do domácího prostředí TJ Plzeň Litice.
Marek absolvoval sezónu v dresu druholigového irského týmu HC Kilkenny. Přestože český reprezentační gólman byl pro tým posilou, mužstvu se tuto sezónu zrovna nedařilo. V druhé nejvyšší Irské lize se Kilkenny neprosadilo a končí na 8. místě s bilancí devíti bodů. Litický odchovanec ale hodnotí svůj čas v Irsku pozitivně: ,,I když naše umístění nebylo nejlepší, za sezónu jsem nasbíral spoustu zkušeností. Nejvíce poznatků jsem nejspíš odnesl jako trenér.
Nejenže se Marek do klubového dění angažoval jako hráč, ale i jako trenér. Na začátku sezóny si vzal pod svá křídla dívky do třinácti let a tým dovedl k celkovému vítězství v jejich lize. Gratulujeme!

Podobně jako Česká extraliga, i Belgické soutěže se chýlí ke konci základní části. Zápasy se tak se zvyšující kvalitou soupeřů stávají zajímavějšími a hlavně důležitějšími. Každé utkání znamená bitvu o postup či naprosté vyřazení z bojů o nejvyšší příčky. V mnoha případech zápasy v konečné částí soutěže představují pro některé týmy nebezpečí sestoupení do nižších divizí. Mnohem šťastnější je však nacházet se na konci druhém, kdy utkání znamenají naději na vysněný postup do divizí vyšších.

Přesně v této pozici se tuto sezónu našel český útočník Lukáš Plochý. Nastupující v dresu Royal Victory HC, Lukáš se stal stabilním hráčem a střeleckou oporou svého týmu. Po skvělé základní částí vyzval jeho tým minulý týden Royal Antwerp HC v druhém semifinále, které rozhodovalo o postupu do nejvyšší belgické soutěže. I přes značnou nevýhodu, kterou bylo domácí prostředí Antwerp HC, vstoupili hosté do zápasu znamenitě. Již ve třetí minutě se pomocí gólu z hokejky českého útočníka Victory HC ujalo vedení. Naneštěstí úvodní gól jako by probudil domácí tým a průběh zápasu se značně zdramatizoval. Soupeř začal pomalu ukazovat svou dominanci a za hřmění domácích fanoušků se stav před poslední čtvrtinou zastavil na 2:4 v neprospěch Victory HC. S rozdílem dvou gólu se naděje na výhru a postup pro Lukáše a jeho tým značně snížila. V průběhu poslední čtvrtiny však hosté učinili odvážné, ale velmi důležité, rozhodnutí. Stažením gólmana si vytvořili početní převahu za cenu prázdné branky. Risk se však Victory HC vyplatil, když v posledních minutách zápasu byl tým schopen nastřílet čtyři góly v řadě. Stav zápasu se tak otočil na konečných 6:4. Sen o postup byl stále naživu, naneštěstí zápas byl druhým semifinálem a po prohře 3:5, kterou Victory HC obdržela v semifinále prvním, znamenala výhra posunutí utkání do fáze samostatných nájezdů. Stejně jako utkání samotné, i samostatné nájezdy byly plné napětí. Po deseti pokusech se šťastnějším stal Lukáš a jeho tým za konečného stavu 4:3. Victory HC si tak zajistilo postup do nejvyšší belgické ligy a příští týden sehraje finálový zápas s bruselským týmem White Star HC.

Jenom o několik desítek kilometrů daleko se nachází další z českých zástupců Slávistický odchovanec Josef Toms. V dresu Royal Uccle Sport THC nastupuje český reprezentant střídavě za dva nejvyšší týmy mužské složky. Na rozdíl od české ligy, v Belgii se většinou utkání odehrávají ve formátu dvoukola. Znamená to tedy, že ligové zápasy se hrají oba dva víkendové dny. Minulý víkend tak Josef pomohl druhému týmu ke dvěma přesvědčivým vítězstvím: 3:0 nad KHC Dragons a 4:2 nad Royal Oree.

I Kateřina Laciná nastoupila minulý týden k víkendovému dvojkolu. Zatímco v nižších divizích již vrcholí play-off, v soutěži nejvyšší se tyto zápasy teprve blíží. Kateřina tak sehrává v dresu Braxata HC poslední zápasy základní části Ion hockey league. Tento víkend tým z malého belgického městečka Boom vyzval dva týmy, které se nacházejí na předních příčkách soutěže. V sobotu to byl třetí tým tabulky – Royal Herakles HC. Po šedesáti minutách zápas skončil těsnou výhrou pro Braxata HC 3:2. Den nato se Kateřina a její tým utkaly s dlouholetým rivalem, průběžným lídrem tabulky a obhájcem titulu – Gantoise HC. Braxata sobotní triumf nezopakovalo a se zápasu si odnáší těsnou prohru 2:1. Příští týden nastoupí tým k poslednímu zápasu základní části, avšak již teď má jisté své místo v utkáních o titul, a to z krásné průběžné druhé příčky.

Z dramatických zápasů Belgické ligy se přesuneme do německého Bonnu. Kristýna Šafaříková se zde po zranění kotníku a několikaměsíční pauze vrací k zápasům. V dresu Bonerru THV zatím nastupuje za druhý ženský tým. K přeloženému zápasu nastoupila minulý týden netradičně ve středu. Na domácí půdě Bonnský klub vyzval přední tým regionální ligy – RTHC Bayer Leverkusen. Leverkusen je pro Bonner přímým soupeřem o postup do vyšší divize, a tak byly potenciální tři body z tohoto utkání důležité. Zápas odstartoval v prospěch domácího týmu a do konce první poloviny držel Bonn vedení za stavu 2:0. I přesto, že tempo zápasu bylo vysoké se šancemi na obou stranách, Leverkusen měl problém prolomit hranici první branky. Na tu došlo až ve třetí čtvrtině a stav zápasu se tak snížil na 2:1. Průběh utkání se ještě zdramatizoval a po několika gólech se stav zápasu ustálil na nerozhodných 3:3. Ubráněný trestný roh a týmový gól v posledních minutách zápasu, nakonec zajistilo Bonerru THV vítězný konec a tři body do tabulky. ,,Byl to pro mě první zápas po čtyřměsíční hokejové pauze kvůli zranění kotníku, proto jsem měla trochu obavy. Naštěstí nakonec můžu říct, že jsem podala solidní výkon. Určitě je na čem pracovat a oživovat hokejové zvyky, ale myslím, že to nebylo na návrat špatné. Hlavně jsem ráda, že jsem mohla tým trochu přiblížit k postoupení do vyšší ligy.“ okomentovala zápas Kristýna.

 

-kik- 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy