FIH: Budoucnost vede přes „suchou“ trávu!

FIH Academy uspořádala 17. května webinář o přechodu hokeje na suché (nezavlažované) trávníky, který uvedl prezident FIH Tayyab Ikram a vedl Prof. Alastair Cox, manažer programu FIH pro zařízení a kvalitu, a kterého se zúčastnilo více než 150 účastníků, včetně členů národních svazů, kontinentálních federací, výrobců hokejových trávníků a dalších zúčastněných stran.

Přechod hokeje na suché trávníky je reakcí na rostoucí nedostatek vodních zdrojů na celém světě a nutnost snížit množství vody potřebné k provozování tohoto sportu. Tento krok probíhá od kongresu FIH v roce 2018, na kterém bylo oznámeno, že FIH bude spolupracovat s průmyslem syntetických trávníků na vývoji syntetických trávníků, které mají herní vlastnosti mokrého trávníku, ale nevyžadují k jejich dosažení zavlažování.

Prvotním krokem bylo prozkoumat a zjistit důvody, proč sportovci preferují především mokré trávníky, a vyvinout maximální úsilí, aby všechny tyto podmínky byly při vývoji suchých trávníků zachovány. S tímto výzkumem pomáhala britská univerzita Loughborough a specializovaný testovací institut Labosport a během olympijských her Tokio 2020 se setkala s obrovským ohlasem u více než 200 mezinárodních hokejistů. Byly identifikovány tři základní oblasti, které byly pro sportovce důležité, pokud chtěli na suchém trávníku zopakovat svůj výkon na mokrém trávníku. Jednalo se o tyto oblasti:

  • způsob, jakým míček reaguje na povrchu, včetně rychlosti, konzistence a odskoku.
  • interakce hole a povrchu, včetně skluzu, hladkosti a schopnosti zahájit 3d dovednosti.
  • interakce hráče a povrchu, včetně rotačního tření obuvi, tlumení nárazů a odírání kůže a zadržování tepla.

Tyto tři faktory spolu s trvanlivostí a ekologickou schopností suchých trávníků jsou brány v úvahu ve fázi vývoje suchých trávníků a vedly k zavedení „Požadavků na suché (nezavlažované) trávníky“ jako dodatku k „Standardům pro hokejové trávníky a hřiště“ FIH. Kromě toho FIH zavedla kategorii „Inovace“ pro skupinu trávníků, aby podpořila a umožnila testování a certifikaci nových inovativních suchých trávníků v rámci programu kvality FIH.

Plánované zavádění suchých trávníků je postupné a zahrnuje neustálý sběr zpětné vazby od sportovců v průběhu nadcházejících 2 let.

Suché trávníky jsou v současné době instalovány v různých částech světa, a to jak na hřištích plné velikosti, tak na menších hřištích Hockey5s, a testování a zpětná vazba sportovců na tyto trávníky jsou důležitou součástí procesu vývoje suchých trávníků, které budou používány v budoucnu.

V období 2023/24 budou v klubech po celém světě instalovány další suché trávníky plné velikosti a na suchém trávníku se bude hrát i úvodní mistrovství světa FIH Hockey5s v Ománu v lednu 2024.

Přechod mezinárodních zápasů nejvyšší úrovně na suché trávníky v plném rozsahu začne postupně po olympijských hrách v Paříži 2024, přičemž některé zápasy FIH Hockey Pro League 2024/25 se budou hrát na suchých trávnících, pokud budou k dispozici, zatímco některé zápasy se budou hrát i na zavlažovaných trávnících v závislosti na stávajících zařízeních.

Od roku 2025 se většina mezinárodních zápasů nejvyšší úrovně přesune na suché trávníky, včetně sezóny FIH Hockey Pro League 2025/26, kvalifikace na mistrovství světa na začátku roku 2026 a mistrovství světa v hokeji žen a mužů 2026. Tento proces bude pokračovat a povede k olympijským kvalifikacím a olympijským hrám v Los Angeles 2028, které se budou hrát na suchých trávnících.

Prezident FIH Tayyab Ikram k posunu hokeje směrem k suchým trávníkům uvedl: „Hokej se bude hrát na suchých trávnících: „V této vzrušující době pro hokej, kdy tento sport přechází na hraní na trávnících, které již není třeba zavlažovat, aby sportovci mohli předvést své dovednosti, rychlost a sílu, mě obzvláště potěšilo hluboké zapojení světové hokejové komunity během tohoto webináře, které ukazuje ochotu být ještě udržitelnějším sportem. To je opravdu důležité pro ochranu planety a klíčové i pro rozvoj hokeje.“

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy