Halové ME 2024 v hale zná své pořadatele. Hrát budou i Češi.

Belgie bude podruhé hostit halové mistrovství Evropy v hokeji mužů a dějištěm akce, která se uskuteční od 1. do 4. února 2024, se stala sportovní hala Sportoase v Lovani, která hostila v minulých letech utkáni tenisového Davis Cupu (viz foto).

Soutěže se zúčastní deset nejlepších týmů kontinentu; úřadující mistři Evropy a mistři světa z Rakouska jsou ve skupině A spolu s Německem, Českou republikou, Ukrajinou a Španělskem, zatímco hostitelská Belgie je ve skupině B s finalisty mistrovství světa z Nizozemska, Švýcarska, Polska a Chorvatska.

Serge Pilet, generální ředitel belgického hokeje, je touto zprávou potěšen: „Po zrušení halového mistrovství světa v Liège v roce 2021 kvůli covidu potřebovalo zviditelnění halového hokeje v Belgii nový impuls, který by podpořil růst tohoto sportu v naší zemi. Pořádání halového mistrovství EuroHockey mužů v hale Sportoase v Lovani nám poskytne perfektní příležitost ukázat halový hokej v jeho nejlepší podobě a nadšení, které belgická a evropská veřejnost pro tuto skvělou hokejovou variantu má. Touto organizací chce Hockey Belgium opět ukázat svou schopnost pořádat špičkové a inovativní hokejové akce. Jsem přesvědčen, že ve spolupráci s EHF, klubem KHC Leuven a městem Leuven se nám podaří zajistit nezapomenutelný ročník halového Eura.“

Belgie hostila ročník 2018 této akce ve velkolepém stylu v Lotto Areně v Antverpách, kde získala stříbrnou medaili. Nyní se těší, že je na jejich stranu povzbudí zaplněné hlediště a že naváží na páté místo z lednového halového mistrovství světa v Jihoafrické republice.

Serge Pilet dodal: „Po krásných výsledcích belgických mužů na halovém MS na začátku letošního roku jsou naši haloví červení lvi velmi rádi, že tentokrát mohou hrát před domácími fanoušky.“

Tato akce zahájí nabitý čtrnáctidenní program mezinárodních halových turnajů EuroHockey. Již dříve bylo potvrzeno, že halové mistrovství Evropy v ženském hokeji se v roce 2024 uskuteční v Německu, přičemž dějištěm akce, která se bude konat od 8. do 11. února 2024, bude Berlín.

Místo konání bylo potvrzeno minulý týden, přičemž Německo bylo již dříve oznámeno jako hostitelská země, což znamená návrat do haly, která byla zaplněna při halovém mistrovství Evropy v hokeji mužů v roce 2020.

„Jsem velmi ráda, že se sportovní metropole Berlín stane dějištěm halového mistrovství Evropy v ženském hokeji,“ uvedla berlínská senátorka pro vnitro a sport Iris Sprangerová.

„Zúčastněné týmy najdou v hlavním městě optimální podmínky. Držím německému týmu pevně palce, protože usiluje o obhajobu titulu. Berlíňané jsou nadšeným publikem a budou naše atletky podporovat, jak nejlépe dovedou,“ dodala.

Toto pořadatelství navazuje na úspěch německých žen v Hamburku v prosinci loňského roku 2022, hostitelská země by ráda navázala na ženský titul.

Martin Schultze, sportovní ředitel Německého hokejového svazu, dodal: „Jsme velmi rádi, že se halové mistrovství Evropy v hokeji po úspěšném šampionátu 2022 v Hamburku opět uskuteční v Německu. Berlín jako místo konání je samozřejmě velmi výjimečný díky úspěchu mužů v roce 2020. Jako halová hokejová země se na šampionát EuroHockey těšíme a sledujeme cíl obhájit titul s ženami. Rádi bychom poděkovali městu Berlín za podporu naší kandidatury.“

Soutěže se zúčastní 10 zemí, k Německu se připojí Nizozemsko, Ukrajina, Rakousko, Česká republika a Türkiye spolu s postupujícími Španělskem, Belgií, Polskem a Švýcarskem.

Hostitelé již potvrdili, že budou mít nový trenérský tým, v němž Dominic Giskes a Markus Weise převezmou otěže po Valentinu Altenburgovi, který bude ve stejnou dobu v Argentině s venkovní reprezentací.

„Jsem velmi rád, že Dominic a Markus souhlasili, že se k nám okamžitě připojí,“ řekl Altenburg. „Dominic je velký německý trenérský talent a taktik k tomu. Je velmi dobře, že se nyní účastní svého prvního důležitého mezinárodního turnaje a může získávat zkušenosti. Dominic i Markus navíc oba milují halový hokej. To je dobrý výchozí bod pro další vrcholnou akci před domácím publikem.“

Markus Weise, jeho spolutrenér na tomto turnaji dodává: „Během posledního setkání reprezentačních trenérů se mě Martin a Valentin zeptali, zda bych si dokázal představit, že bych společně s Dominikem trénoval Dány na halovém mistrovství Evropy v hokeji 2024. Naposledy jsem se společně s Reinem van Eijkem věnoval mužskému týmu v Hamburku. Těším se na projekt vybojování titulu na halovém mistrovství EuroHockey 2024 s mladým hladovým týmem Německa.“

Halové mistrovství mužů – Leuven (BEL), Sportoase Leuven – 1.-4. února 2024

Skupina A: AUT, CZE, GER, UKR, ESP

Skupina B: NED, BEL, SUI, POL, CRO

Halové mistrovství žen – Berlín (GER), Horst Kober Halle – 8.-11. února 2024

Skupina A: NED, AUT, GER, SUI, TUR

Skupina B: CZE, UKR, BEL, POL, ESP

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy