Extraliga: jarní část zahájena! Jak se hrálo?

Máme za sebou první extraligový víkend, a že šlo o hodně nabité dva dny. Mohlo za to zejména dvoukolo žen, sezónu zahájili ale i muži. V obou soutěžích jsme byli svědky dramatických zápasů s rozhodnutím v samotném závěru a také několika překvapivých výsledků.

 

EXTRALIGA MUŽŮ

HC PRESIDENT – HC BOHEMIANS PRAHA 1:4 (0:0, 1:0, 0:1, 0:3)

G: Lupač J. – Železný 2x, Kučera, Vudmaska

R: Krýsl, Větrovský A.

V tomto zápase byli papírovým favoritem klokani, nicméně i tak jejich soupeře není radno podceňovat – President, ač je jeho věkový průměr poměrně nízký, už několikrát dokázal, že umí favority potrápit. Tentokrát šli svěřenci Karolíny Kříženecké do vedení, když se těsně před poločasem prosadil Jonáš Lupač. V následující patnáctiminutovce pak ale srovnal Filip Kučera a v závěru hráči Bohemians dokonali obrat díky dvěma brankám Jana Železného a jednomu gólu z hole Ondřeje Vudmasky.

“Ačkoli se nám dařilo si vytvářet šance, jediný náš gól padl z breaku po trestném rohu soupeře. Na rozdíl od týmu Bohemians jsme se již gólově neprosadili, což se nám stalo osudným. Věřím, že zjednodušíme-li hru v soupeřově kruhu, naše výsledky se zlepší,” říká obránce Presidentu Štěpán Vavřina.

 

HC HOSTIVAŘ – TJ PLZEŇ-LITICE 5:0 (1:0, 1:0, 0:0, 3:0)

G: Kohák 2x, Vymyslický 2x, Šteiner

R: Holek, Kavanová

Největší překvapení uplynulého kola se odehrálo na hřišti Hostivaře. Hostující tým z Litic, jeden z favoritů na titul, nečekaně klopýtnul, dokonce nedokázal vstřelit jedinou branku. Naopak domácí se prosadili během první poloviny hned dvakrát. Protože se stále nedařilo hostivařský blok prolomit, sáhl trenér hostí Tomáš Levý k power play. Kýžený výsledek v podobě srovnání to ale nepřineslo – naopak, po závěrečném hvizdu svítilo na výsledkové tabuli jednoznačné skóre 5:0 díky brankám Filipa Vymyslického, Jakuba Koháka a Adama Šteinera. Je jasné, že Liticím neprospěla absence několika hráčů v čele s kapitánem Uhlířem, na výsledku se ale podepsal především dobrý výkon domácích.

 

HC 1946 PRAGA – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 3:2 (1:1, 0:0, 0:1, 2:0)

G: Bursík, Rapl, Hanzlík – Toms, Vejvoda

R: Větrovský P., Vudmaska

Velmi důležité body do tabulky si Praga zařídila během poslední čtvrtiny. Zápas, ve kterém dominovala urputnost nad technickými finesami, rozhodl šest minut před koncem zásah Matyáše Hanzlíka.

„Zápas nenabídl nějakou velkou gólovou přestřelku,ale ukázal vyrovnaný hokej obou týmů,i když za delší konec jsme tahali my. Hradec těžil z našich chyb a také je dvakrát potrestal a dostal se i do vedení. V druhé polovině zápasu jsme se dvěma góly dostali do vedení 3:2 a poté v klidu zápas dotáhli do vítězného konce,“ hodnotí brankář Pragy Vojtěch Matěj.

 

HC 1972 RAKOVNÍK – SK SLAVIA PRAHA 1:6 (0:2, 0:1, 1:1, 0:2)

G: Klaban – Plachý 3x, Babický 2x, Mušinský

R: Krýsl, Větrovský P.

Slavia ukázala, že je po poháru rozjetá, a v Rakovníku předvedla bleskový nástup do zápasu. To platilo především pro mladého útočníka sešívaných Martina Plachého, který během první poloviny stihl nasázet hattrick. Následně ho gólově podpořili spoluhráči Martin Babický a Marek Mušinský, zásah rakovnického Jakuba Klabana koncem třetí čtvrtiny tak už na bodové ohodnocení neměl žádný vliv.

Takto viděl hru svého týmu obránce Rakovníka Tomáš Branšovský:

“První polovinu jsme se moc do šancí nedostávali. Druhou polovinu jsme dokázali ze hry vytěžit víc. Hráli jsme více kombinačně oproti první půlce.”

Spokojenější mohl být útočník Slavie Jan Brzák:

Ani ne týden před utkáním v Rakovníku jsme odehráli 4 velmi kvalitní a fyzicky extrémně náročná utkání na Trophy I. Věděli jsme tak, že k zápasu musíme přistoupit zodpovědně a týmově, protože únava byla v nohách ještě pořád cítit. Nechtěli jsme dopustit otevřený hokej od první minuty, kterým bychom dostali soupeře do hry. A to se nám díky aktivnímu úvodu podařilo. Už ve 3’ jsme vedli 2:0, což nám dodalo psychickou pohodu a prakticky to rozhodlo celý zápas.”

 

EXTRALIGA ŽEN

HC 1972 RAKOVNÍK – SK SLAVIA PRAHA 2:3 (0:1, 0:0, 0:2, 2:0)

G: Přibíková V., Vorlová – Babická 2x, Horešovská

R: Pravda, Šmídová

Slavia začala lépe a postupně si vypracovala pohodlný třígólový náskok zásluhou Nikol Babické a Kateřiny Horešovské. Ten trval až do poslední čtvrtiny, kdy se ale Rakovník vzepjal a brankami Veroniky Přibíkové a Anny Vorlové snížil. I přes veškerou snahu domácího celku však na konci zápasu hráčkám v černožlutém stále jeden gól k vyrovnání chyběl.

„Ze začátku se nám nedařilo a pustily jsme Slavii lacině do vedení. Po poločase se naše hra zlepšila a díky tomu jsme dokázaly vstřelit dva góly. Vypracovaly jsme si další příležitosti ke vstřelení gólu, ale bohužel jsme nedokázaly překonat slavistickou brankářku, nebo nám v některých šancích nepřálo štěstí,” lituje Nela Hradilová.

„V prvním poločase byla znát herní převaha na naší straně. Do 2.poločasu jsme nastupovaly s výsledkem 3:0 a naše tempo dost polevilo. Rakovník toho využil, vytvořil si spoustu gólových akcí a vstřelil 2 branky,“ dodává k průběhu utkání Kamila Dukátová, obránkyně sešívaných.

TJ MNICHOVICE – HC BOHEMIANS PRAHA 2:1 (0:0, 0:1, 1:0, 1:0)

G: Fousková L., Pažitková B. – Eykma

R: Babická

Mnichovice byly po většinu prvního poločasu aktivnějším týmem a hra se odehrávala převážně na obranné polovině hostů. Brankářka Veronika Moos však zlikvidovala velký počet pokusů a brejk zakončený Dominique Eykmou znamenal vedení Bohemians. Trvalo dlouho, než se mnichovické hráčky z této rány vzpamatovaly, a Bohemačky začaly být čím dál tím sebevědomější a nebezpečnější, domácímu celku působily mnoho problémů zejména ve středu hřiště. Ve 39. minutě se však v kruhu dobře zorientovala Lenka Fousková, jejíž zakončení znamenalo srovnání stavu. Ten vydržel do té doby, než obránkyně Bohemians Karolina Borská obětavě zastavila pokus Barbory Pažitkové mířící již do jinak prázdné brány – ovšem za cenu penalty, kterou se stejné hráčce podařilo proměnit. (Pozn. autorky: je poněkud zvláštní pocit psát sama o sobě. Přestože se budu vyhýbat tomu, abych hodnocení pro články poskytovala já osobně, po tomto náročném víkendu jsem se rozhodla udělat výjimku:))

„S výkonem celého týmu jsem spokojená, i když nás opět tlačil nedostatek v podobě neproměňování šancí. I přesto, že jsme se mnohokrát dostaly do výhodné pozice, nedokázaly jsme se prosadit, což je škoda. Celkově jsem ale ráda za výhru, tabulka je velmi vyrovnaná a nutně potřebujeme bodovat. Bohemka jde v poslední době nahoru, a tak to nebylo snadné.“

 

HC HOSTIVAŘ – TJ PLZEŇ-LITICE 4:3 (0:0, 0:0, 2:0, 2:4)

G: Brabcová 2x, Lásková A., Brtvová – Dolívková 2x, Průchová

R: Holek, Kavanová

Skoro až kuriózní průběh zakončený mimořádně dramatickou pětiminutovkou mělo utkání na pražské Hostivaři. Až do 42. minuty byl stav bezbrankový, pak se ale dvakrát trefila Adéla Brabcová a o pět minut později ji gólově podpořila její spoluhráčka Amalie Lásková. Když v pětapadesáté minutě přesně zakončovala Lenka Brtvová, zdálo se, že pohodlný čtyřbrankový náskok už by nemuselo nic narušit. Opak byl ale pravdou, během tří minut se stihla dvakrát prosadit Lucie Dolívková, na kterou v poslední minutě navázala ještě Klára Průchová. Víc už ale Plzeňanky nestihly, a tak z Prahy odjely zklamané.

 

HC 1946 PRAGA – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 2:1 (0:0, 0:0, 2:0, 0:1)

G: Tlamsová, Horčičková – Medviková

R: Fousková, Větrovský A.

Zápas mezi Pragou a Hradcem nezdobilo mnoho gólů, ty si oba týmy schovaly až do druhé půle. Nejdříve se dvakrát prosadila Praga zásluhou Nely Tlamsové a Kateřiny Horčičkové, a když zbývalo osm minut do konce, zápas zdramatizovala Šarlota Medviková. To ale bylo ze strany Hradce vše, a tak domácí hráčky dovedly zápas do zdárného konce.

„Do zápasu s Hradcem jsme šly poměrně s respektem vzhledem k podzimní remíze, ale již po chvíli byla znát dominance z naší strany, která se po poločase projevila i na skóre. Hradec se snažil využít rychlých protiútoků, ale ani ty naši bránu nezvládly prolomit. Až tedy na penaltu pro diváky,“ říká záložnice domácí Pragy Kateřina Hoštičková.

 

HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ – HC BOHEMIANS PRAHA 5:0 (1:0, 2:0, 2:0, 0:0)

G: Ostatnická, Medviková, Lojanová, Buňatová, Minaříková

R: Babická, Šmídová

Hráčky Bohemians se v Hradci trápily – přestože většina fanoušků pravděpodobně očekávala vyrovnaný bojovný souboj, jak je u vzájemných zápasů těchto týmů zvykem, domácí Slavii se podařilo zvítězit hladce 5:0 a ukořistit cenné tři body do tabulky. Prosadilo se hned pět různých hráček.

Eliška Jindráková neskrývala po zápase zklamání, vyjádřila ale i odhodlanost směrem k příštím zápasům:

„Úvod do jarní sezóny se nám příliš nepovedl. Do prvního dvojkola jsme šly s velkými ambicemi a cíli, které jsme bohužel ani v jednom zápase nenaplnily. Sice jsme v obou zápasech bojovaly až do poslední minuty, štěstí nestálo na naší straně. Do dalších zápasů nastoupíme se zdviženou hlavou a soupeřům nedáme nic zadarmo.“

 

HC 1946 PRAGA – HC 1972 RAKOVNÍK (1:1, 0:0, 1:0, 1:0)

G: Tlamsová, Kolářová A., Al-Amelová – Přibíková V.

R: Babická, Šmídová

Hráčky Pragovky prožily úspěšné dva dny, zato rakovnické možná trochu překvapivě tento víkend nezískaly ani bod. Nedělní souboj gólově odstartoval velmi brzy – ve čtvrté minutě skórovala domácí Nela Tlamsová, za tři minuty jí ale stihla odpovědět Veronika Přibíková. Střelkyně se pak na obou stranách na delší dobu odmlčely, těsně před poslední přestávkou se však prosadila Anna Kolářová a dala svému týmu výhodu jedné branky. Pojistku pak přidala Apolena Al-Amelová, a zajistila tak Pragovce posun na druhé místo.

„Nedělní zápas po výhni předešlého dne byl výživný, ale to jsme věděly již od začátku,“ popisuje náročnost dvoukola Kateřina Hoštičková. „Rakovník je těžký soupeř, který nám nenechal nic zadarmo a všechny naše chyby nám těžce oplatil. Zvládly jsme dát góly po pěkných kombinacích a ani Apolenky gól z trestného rohu nelze opomenout. Hrály jsme jako tým, každý ze sebe dal, co mohl a ukázaly jsme, jakých kvalit Pragovka nabývá.“ Záložnice Pragy může být po víkendu spokojená: „Nikdo by nečekal, že se první jarní zápasy extraligy budou hrát při 26 stupních. Každopádně toto letní počasí a 6 bodů do tabulky na domácím hřišti udělaly zahajovací víkend velice vydařeným!“

Veronika Přibíková přiznává, že jejímu týmu chyběla obvyklá jiskra:

„V dnešním zápase bylo vidět, že soupeřky chtěly vyhrát více než my. Ukázalo se to i na konečném skóre. Myslím, že je dobré, že takový zápas přišel. Ukázal nám, že je potřeba se trochu zamyslet a něco změnit.”

 

TJ PLZEŇ-LITICE – TJ MNICHOVICE 3:2 (0:0, 1:1, 1:0, 1:1)

G: Dolívková 2x, Augustinová – Fousková L. Fousková E.

R: Koryťák, Větrovský P.

Plzeňské hráčky se tento víkend postaraly o nejdramatičtější konce utkání. V sobotu jim stíhací jízda na Hostivaři těsně nevyšla, proti Mnichovicím však byly šťastnější. Hostující tým se ujal vedení během druhé čtvrtiny po bekhendovém nahození Lenky Fouskové, té ale kontrovala gólem do šatny domácí Nicole Augustinová. Průběh zápasu byl vyrovnaný, aktivnější nástup měly obvykle hostující hráčky, pak ale přebraly iniciativu domácí a několikrát nebezpečně ohrozily gólmanku Adamovou. Ta kapitulovala podruhé po zakončení Lucie Dolívkové, a Litice tak šly do vedení. To odmítla po individuální akci z trestného rohu Eliška Fousková. Nešťastný moment pro hosty přišel poté, co byl odpískán dohrávaný trestný roh. Nejlepší střelkyně Litic Lucie Dolívková dorazila míček za obranu hostí a spustila tak radost domácích fanoušků.

Zde ještě mé krátké zhodnocení (Barbora Pažitková):

„Tento zápas byl pro nás velkým zklamáním. Přestože jsme neměly špatný start, zbytečnými chybami jsme dostaly do komfortní pozice soupeřky, které naší špatné organizovanosti zkušeně využily. Mohly jsme proměnit více šancí, ale to bych řekla, že platilo pro obě strany. Závěr utkání nás hodně mrzí, a to i proto, že jsme takto v průběhu sezóny ztratily poměrně dost bodů.“

 

SK SLAVIA PRAHA – HC HOSTIVAŘ 5:0 (1:0, 0:0, 3:0, 1:0)

G: Nováková N. 2x, Rychetská, Hájková, Nová Li.

R: Kavanová, Krýsl

Bojovná Hostivař se dlouho držela na dostřel, po úvodní brance Natálie Novákové se až do poločasu skóre neměnilo. Kritická byla pro hostující tým třetí čtvrtina, kdy inkasoval hned třikrát, a sešívané si tak vytvořily pohodlný náskok, který ještě v poslední patnáctiminutovce zvýraznila svým druhým gólem v zápase Natálie Nováková.

„V tomto zápase se nám dařilo gólově. V prvním poločase bylo tempo naší hry dost ospalé. Ve druhém poločase se zlepšilo a dokázaly jsme nakonec vstřelit soupeři celkem 5 branek,“ říká Kamila Dukátová.

 

Tolik pro první extraligový víkend. Další kolo nás čeká již v sobotu, opět Vás budeme o všem informovat.

 

 

-bp-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy