Co je to pozemní hokej

Pozemní hokej – Olympijský sport

Pozemní hokej je kolektivní sport pro kluky a holky. Hraje se venku na hřišti s umělou trávou. Hřiště je jen o maličko menší než fotbalové hřiště.

Při hře hrají proti sobě dva týmy o 11 hráčích na hřišti (10 hráčů a 1 brankář). Na střídačce může být dalších 7 hráčů, kteří mohou neomezeně střídat v průběhu hry. Cílem hry je dát více gólů, než soupeř. Hraje se 4×15 min. V polovině hry je pauza 10 minuty, ve čtvrtinách 2 minuty.

Hokejka

Každý hráč hraje hokejkou, která je na konci zahnutá směrem nahoru, a proto připomíná písmeno ,,J“. Z jedné strany je placatá a z druhé strany kulatá. Hráč se smí dotýkat balónku jen placatou částí. Všechny hokejky se drží pouze na pravou stranu. Míček je trošku větší než tenisový, je velmi tvrdý a jeho váha je podobná puku na lední hokej.

Tento sport je bezkontaktní, proto hráči nesmí bránit tělem, ale jen hokejkou. Když se míček dotkne vašeho těla, je to pískáno jako faul proti vám. Gól se smí vstřelit do branky pouze z vymezeného půlkruhu před bránou. Pokud míček není v tomto prostoru alespoň tečován, gól neplatí. Když se míček dostane za krajní lajnu, je to out a rozehrává druhý tým, než ten, který se míčku dotknul naposledy. Při rozehrávce se může hráč s míčkem rozběhnout, nebo někomu přihrát z místa chyby.

Hráči a jejich vybavení

Hráči mají na sobě dresy se svým číslem. Kluci hrají v triku a šortkách, holky mají triko a sukni. Všichni hráči musí mít holenní chrániče. Většina hráčů nosí ještě rukavičku na levou ruku a chrániče na zuby, kvůli bezpečnosti při hře. Brankář má velkou výstroj, podobné jako u ledního hokeje. Výstroj obsahuje helmu, kopny, velké chrániče na holeně (betony), suspenzor, chránič hrudníku, zad a ramen, vyrážečku a lapačku. V pravé ruce drží hokejku.

Halový pozemní hokej

V zimě se hraje halový hokej v tělocvičnách. Po delších stranách jsou mantinely. Hokejka i míček jsou trochu lehčí než venkovní. Na hřišti hraje pouze 6 hráčů (5 hráčů a 1 brankář). Není zde postranní out, ale hraje se odrazem o mantinel.

 

Zuzana Semrádová

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy