Český pozemní hokej míří na Speciální olympiádu

Pozemní hokej byl poprvé oficiálně zařazen jako ukázkový sport na Speciální olympiádu, která se uskuteční v červnu 2023 v Berlíně. Německá metropole přivítá 7000 mentálně postižených sportovců a jejich partnerů ze 170 zemí světa, kteří budou soutěžit ve 24 sportech. A Česká republika má velkou šanci se Speciální olympiády zúčastnit se svým reprezentačním týmem parahokejistů. 

Oficiální název pro pozemní hokej mentálně postižených je parahokej. V České republice jsme s tímto sportem začali zhruba před rokem a půl, a to konkrétně v klubu HC 1972 Rakovník, kde trénuje tým Ráček Rakovník. Po několika trénincích bylo všem jasné, že je to aktivita, která dává smysl a sportovci se zlepšují. I proto jsme byli moc rádi, že nás do svých řad přijalo České hnutí speciálních olympiád (ČHSO). To sdružuje 130 sportovních klubů v celé České republice a do jeho programu pravidelného sportování je v těchto klubech zapojeno přes 2500 sportovců s mentálním postižením. A právě toto hnutí je hlavním partnerem pro Speciální olympiádu. V polovině prosince se prezident ČSPH Gino Schilders a Karolína Kříženecká setkali na semináři se zástupci ČHSO a jednotlivých sportů, kteří s nimi nasdíleli informace o plánech, strategii, rozpočtování, procesech i pravidlech komunikace.

Parahokej se hraje na malém hřišti, v týmu je 5 hráčů a brankář a existuje i forma, kterou nazýváme unified hockey, kde spolu hrají zdraví a mentálně postižení sportovci. Naším cílem je připravit mentálně postižené sportovce tak, aby se za 2,5 roku mohli zúčastnit olympijského turnaje. Ten se hraje ve třech výkonnostních kategoriích a český tým by měl nastoupit mezi začátečníky.

Ředitelkou sportu parahokej byla jmenovaná Karolína Kříženecká, která je zároveň hlavní trenérkou reprezentačního týmu a ambasadorkou pozemního hokeje mentálně postižených. O zařazení parahokeje do Českého hnutí speciálních olympiád se zasadil prezident Českého svazu pozemního hokeje Gino Schilders. „Mentálně postižení sportovci přinášejí do našeho sportu zase jinou formu radosti, nadšení a optimistický přístup. Každému trenérovi maximálně vracejí zpátky vše, co do nich vloží,“ popisuje Karolína Kříženecká a netají se tím, že by ráda přivedla do Hokejové rodiny další týmy parahokeje. „Pokud by vás trénování parahokeje zajímalo, přijďte se podívat, zapojte se do tréninku a zkuste zapřemýšlet, zda v blízkosti vašeho hřiště třeba není neziskovka, která se o dospělé mentálně postižené stará. A dejte mi prosím vědět. Český parahokej se neobejde bez nadšených trenérů, asistentů, pomocníků, rozhodčích, diváků. Všichni jste vítáni.“

České hnutí speciálních olympiád (ČHSO) je oficiálním akreditovaným národním programem Special olympics (SO). ČHSO v souladu s cíli a pravidly SO organizuje akce speciálních olympiád v České republice a zajišťuje zapojení ČR do mezinárodních programů SO. Více informací o ČHSO najdete na www.specialolympic.cz

Byli bychom moc rádi, kdyby se nám do pěti let podařilo vybudovat v České republice další dva týmy. V plánu jsou nejenom ukázkové tréninky a školení pro případné zájemce z řad trenérů a asistentů, ale také domácí i zahraniční miniturnaje.

Motto Speciálních olympiád: „Každý z našich sportovců má právo zvednout ruce nad hlavu jako vítěz.“

Veronika Decsyová

  • Domácí děníNezařazenéZpravodaj
    SPOJ SE!

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy