Změna: Muži zabojují o ME ve Španělsku!

Mužský národní tým mění svou kvalifikační cestu na mistrovství Evropy. Místo do rakouské metropole zamíří naši reprezentanti do španělského Ourense, kde jim v cestě na šampionát budou stát čtvrtfinalisté olympijského turnaje Španělé. A nejen oni. Češi se od 17. do 20. srpna 2022 utkají o jedno postupové místo do elitní divize ME ještě s Polskem a Portugalskem.

Kvalifikační turnaj zamíří na netradiční místo – do Galicie. „Celé město se připravuje na turnaj velmi svědomitě. Ohromně se těšíme, protože se bude jednat o první takto významnou akci v našem regionu. Týmům i oficiálům se budeme snažit připravit co nejlepší podmínky nejen po hokejové stránce, ale také té nesportovní. Na co se hráči mohou těšit? Určitě na bouřlivou atmosféru. A velké teplo,“ usmívá se Roberto Barrata, člen organizačního štábu kvalifikačního turnaje. Jen dodatek k velkému teplu – průměrná teplota v Ourense v polovině srpna se pohybuje okolo 31 stupňů Celsia ve stínu.

Na české reprezentanty čeká, kromě horkého počasí, ta nejtěžší zkouška hned na začátku – ve středu 17. srpna. Prvním soupeřem jim budou právě domácí Španělé, svěřenci holandského kouče Maxe Caldase, který buduje po olympijských hrách nový tým. Ten má možnost aktuálně měřit síly s těmi nelepšími celky světa v globální Pro League. Proto se očekává, že na důležitý turnaj bude velmi dobře připraven a je jasným favoritem na postup do elitní divize ME. O den později Češi změří síly s Portugalskem, turnaj pak zakončí v sobotu 20. srpna duelem s Polskem.

Do českého tábora přinesla informace o změně místa a termínu smíšené pocity. „Samozřejmě nás těší potkat se se Španěly, navíc u nich. Bude to zajímavá zkušenost. Co se týče vyhlídek na postup, tak samozřejmě budeme bojovat a věřím, že se nám povede skončit minimálně do třetího místa. Je však na první pohled jasné, že cesta bude daleko trnitější ve Španělsku, než by byla v Rakousku,“ pozastavuje se nad aktuální výzvou reprezentační záložník Martin Capouch. Připomeňme si, že soupeřem měli být českému týmu původně ve Vídni kromě domácích hráčů výběry Ukrajiny a Chorvatska.

Postupový klíč by měl být z kvalifikačních turnajů takový, že první týmy postoupí do elitní divize ME, která se bude konat na konce srpna 2023 v německém Monchengladbachu. Druhé a třetí mužstvo půjde do divize B a na poslední celky v kvalifikační skupině čeká třetí výkonnostní divize. Je však ještě možné, že v návaznosti na aktuální geopolitickou situaci v Evropě dojde k určitým úpravám.

Připomeňme si, že na ženy čeká kvalifikační turnaj v srpnu v Irsku. Ty svou přípravu začínají již tento týden trojutkáním proti Švýcarsku (odkaz zde). Muži letošní finální fázi přípravy na kvalifikaci ME začnou v červnu.

-jam-

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy