Gino Schilders cestuje a předává své zkušenosti v Asii

Sběr cenných zážitků a zkušeností má za sebou prezident českého svazu pozemního hokeje Gino Schilders, který se při své půlroční cestě kolem světa zastavil v asijské Indonésii. Nejenže zde školil trenéry, ale také předával cenné zkušenosti, mj. trénoval některé indonéské týmy, a že jich nebylo pomálu! Zeptali jsme se samotného Gina na dojmy ze země České republice natolik vzdálené.

,,Během cestování jsme se s rodinou zastavili v Jakartě. Mimo užívání turistického života jsem měl v plánu též několik setkání s vedením indonéského hokejového svazu, který mě kontaktoval s prosbou o pomoc s vedením tréninků v několika městech. Konkrétně v Jakartě, Bandungu a Yogykartě, městě ležícím na ostrově Java. Zároveň se ke mně dostala nabídka o spolupráci v rámci zajímavého projektu, který začal zavádět hokej do sportovního programu sirotčinců v různých městech. Prvního takového tréninku jsem se zúčastnil hned v Jakartě, a to v doprovodu mé dcery Ellie. Mimo účasti na těchto trénincích jsem měl také možnost vidět, jak funguje místní škola, kam děti ze sirotčince docházejí za vzděláním.

V Jakartě jsem se také účastnil halových tréninků regionálních výběrů hráčů a hráček, kteří se připravovali na celostátní šampionát. Zakončením pobytu v hlavním městě Indonésie byl trenérský mini seminář pod mým vedením.

Následoval přesun do Bandungu, kde jsem měl možnost trénovat početnou skupin 120 hráčů. Složení účastníků tohoto tréninku bylo rozmanité – od dětí až k hráčům z reprezentačních výběrů.

Moje poslední zastávka byla Yogykarta, centrum turistického ruchu na ostrově Java a domovem bezmála 450 000 obyvatel. Zde jsem měl možnost vést tréninky pro hráče do jednadvaceti let doplněné o děti ze sirotčince.

Největší dojem na mě udělalo, s jakým nadšením se hráči a trenéři měli zájem učit a vzdělávat a s jakou pokorou k tréninkům a seminářům přistupovali. Je krásné cítit, přestože mají indonéští lidé málo, jak jsou šťastní a spokojení se životem, který vedou. Kvalita, která se dnes v Evropě hledá pouze velmi těžko. Indonésané by pro nás měli být inspirací v hledání toho skutečně důležitého v životě – rodina a tým. Následovat tyto hodnoty, rozhodně bychom byli stejně positivní a méně vystresování.

Být součástí indonéského hokeje, byť na malou chvíli, pro mě byla neskutečná čest. Bylo skvělé opět potkat nové lidí, předat jim své zkušenosti a na oplátku se od nich také něco naučit. Moje návštěva dala vzniku kořenům nové spolupráce, takže se s Indonésany opět určitě v budoucnu potkám. Tentokrát oni poctí svou návštěvou nás v Česku jako součást přípravy na asijské SEA games.“

-kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy