Zahraničí: Plochý je mistr, Toms v play-off bohužel končí

Další hrací víkend je za námi a díky naším hráčům mimo republiku a jejich týdenním reportům vám opět můžeme nabídnou pohled za oponu zahraničního hokeje. Dnes se podíváme nejenom do Belgie, Holandska a Něměcka, ale i do slunné Itálie, kam si vyjela útočnice národního týmu Barbora Pažitková.

 

V Belgii se soutěže nehledě na úroveň rychle chýlí ke konci. Mužské i ženské celky se setkávají v utkáních s výhledem na vyšší příčky. I Josef Toms nastoupil minulý týden k takovému utkání. Se svým týmem Uccle sport vyzval k semifinálovému zápasu Royal Oreé. Formát belgických soutěží rozhoduje o postupujícím do finálových duelů pomocí dvou zápasů. Tým, který má po odehrání bodovou převahu poté postupuje dále. V případě remízy se o vítězi rozhoduje pomocí samostatných nájezdů. První zápas po šedesáti minutách i přes rychlý a dravý hokej nepoznal vítěze. Nerozhodný a bezbrankový stav 0:0 nedaroval cenné body ani jednomu z týmu. Semifinále druhé tak rázem nabylo mnohem většího významu. Pro oba celky to byla jediná šance přemoct svého soupeře a dostat se do vysněného finále. Pro Josefa a jeho tým byly vyhlídky velmi slibné. Zápas odečítal své poslední minutý a Uccle Sport mělo vedení ve svých rukách. Naneštěstí, právě poslední minuty se stali týmu osudné. Po ztrátě koncentrace týmu českého reprezentanta se soupeř ujal šance a zápas nejenom vyrovnal, ale s dvougólovým náskokem ovládl. Stav zápasu se zastavil na 1:3 v neprospěch Uccle Sport, atak jejich cesta v play-off končí.

 

Šťastnější víkend má za sebou český útočník Lukáš Plochý. Lukáš s Royal Victory nastoupil minulý týden k odvetnému finálovému utkání a zároveň poslednímu zápasu sezóny proti White Star HC. Oba týmy již měly zajištěnou postupku do nejvyšší belgické ligy, avšak vítěz ligy byl stále neznámý. Victory do duelu nastupovalo s výhodou dvou branek, které si přineslo z prvního finálového utkání a také výhodou domácího prostředí a fanoušků. Lukáš celou sezónu podával skvělé výkony střílejíc branku za brankou a ani v tomto zápase se český útočník neztratil. Po dvoubrankovém zisku poslal svůj tým do pohodlného vedení 2:0. Hosté již nebyli schopni na branky Royal Victory odpovědět. Lukáš se tak stal hrdinou zápasu a Royal Victory ovládla jak finálová utkání, tak celou svou soutěž. Lukášovi a Royal Victory Hockey Club moc gratulujeme!

 

Také Šafaříková se mohla minulý týden radovat. Bonnský první tým se po sérii domácích zápasů vydal do Hamburku a Kristýna se k nim poprvé od svého zranění na konci halové sezóny přidala. Česká brankářka nastoupila v utkání proti Klipper THC a hned z toho bylo čisté konto.
,,Do zápasu jsme nastupovaly s jasnou vidinou tří bodů. Klipper se nachází v tabulce o několik příček níže než my, atak se od nás tři body také očekávaly.“  vysvětluje Kristýna situaci.
I přes jasného favorita bylo utkání velmi dlouho nerozhodné. Bonner vytvářel šance, ale ani jedna se neproměnila v gólový zisk. I domácí tým útočil na branku Šafaříkové, avšak trochu jiným způsobem. ,,Soupeřky byly hodně agresivní a presovaly nás kdykoliv dostaly šanci. Jejich agresivita vedla k několika chybám a nepozornosti v naší obrany a zaručila jim několik přečíslení na naši branku. Žádná střela se naštěstí do branky nedostala.“
Atmosféra zápasu se vyostřila, když v 38. minutě konečně padla první branka, a to z hokejek Bonneru THV. Jednobrankové vedení vyhouplo tempo zápasu o něco výše a po odvolání domácího brankáře se muselo BTHV stáhnout do své obranné poloviny. Klipper se opakovaně snažil dobýt branku svého soupeře, však neúspěšně a taktika odkryté branky se domácímu týmu nakonec vymstila. V 58. minutě se jedna z útočnic Bonnského týmu utrhla od davu hráček a skórovala do prázdné branky, čímž pojistila svému týmu zisk tří cenných bodů za stavu 2:0.
,,Já jsem spokojená. Nečekala jsem, že by to mohl být takhle dramatický a dravý zápas, ale netrvalo mi dlouho se takovému hokeji přizpůsobit. Mám radost, že mi trenér důvěřoval a opět mě nominoval na zápasy prvního týmu a že jsem nakonec týmu pomohla ke třem bodům.“  Komentuje výhru česká brankářka.
Den na to se Bonner THV utkal s druhým Hamburským týmem Hamburger Polo Club. Kristýna tentokrát strávila zápas jako záložní brankář a do branky se postavila její kolegyně. I tuto zkoušku Bonnský tým zvládl a za trošku těsnějšího stavu 2:1 si opět odnesl cenné body. Šestibodový víkend znamená pro tým Kristýny utvrzení pozice druhého týmu tabulky a trochu klidu do dalšího hracího víkendu, který bude obzvlášť náročný. BTHV se utká s průběžným lídrem soutěže Club Raffelberg a třetím týmem tabulky a dlouholetým rivalem Crefeld HTC.

 

Zranění Štěpán Klabana mu bohužel nedovolilo nastoupit k poslednímu utkání a sezóna tak pro Rakovnického odchovance končí.

 

Přesuneme se o několik stovek kilometrů na Italský poloostrov. Česká útočnice Barbora Pažitková zde nastupuje za HF San Saba. Italská soutěž má za sebou již mnoho zápasů, atak jsme se Barbory zeptali na krátké shrnutí jejího pobytu a dosavadní sezóny v prosluněné Itálii.

,,Okolnosti mého návratu do Říma byly trochu zvláštní. Jaro jsem měla strávit v České republice, ale můj aktuální tým – HF San Saba – se potýkal s rozsáhlou marodkou. Těsně před startem české extraligy mě tak požádali, jestli bych nemohla jezdit na víkendy do Říma. Souhlasila jsem. Když jsem přijížděla, moje spoluhráčky už měly odehrané dva zápasy – oba bez bodu. Následující zápas také bohužel na bodový zisk nevypadal, kdy naším soupeřem byl vedoucí tým soutěže Milano HP. Přestože papírový favorit byl jasný, daly jsme do zápasu všechno a odnesly si premiérový bod. Další utkání přinesla smíšené pocity. Premiérová výhra, která nám dala naději a hořká prohra, která nám ji opět vzala. Prohra nám uzavřela dveře do play-off a uvalila na náš tým hrozbu sestupu.
I přes nepříznivý vývoj soutěže musím říct, že každá hráčka nechává na hřišti všechno. Naším problémem jsou však absence z osobních důvodů, zranění, a také nezkušenost. Často nás musejí doplňovat holky z U16, a i tak většina z nás hraje bez střídání. Doplácíme také na střeleckou impotenci.“

-kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy