V pátek startuje mistrovství Evropy. Kdo si zajistí místo na OH v Paříži?

Od 18. do 27. srpna se v německém Mönchengladbachu uskuteční mistrovství Evropy v pozemním hokeji 2023 mužů a žen. Ve hře jsou nejen evropské tituly, ale zejména také přímá kvalifikace na OH. Vítězové ME se připojí k Francii a Austrálii a kvalifikují se na olympijské hry v Paříži 2024.

Týmy jsou v každém pohlaví rozděleny do dvou skupin po čtyřech týmech. Dva nejlepší týmy na konci skupinové fáze se prokoušou do semifinále. Týmy, které skončí ve skupinové fázi na třetím místě, se utkají v boji o 5.-8. místo. V Německu se na řízení utkání bude podílet český rozhodčí Jakub Mejzlík, v roli oficiála u stolečku pak také Jan Lehejček.

Jak jsme se již zmínili – vítězové ME postoupí přímo na OH v Paříži, zatímco mužské týmy na 2.-6.místě budou mít možnost o Paříž v dodatečné kvalifikaci. To ženské týmy budou v olympijské kvalifikaci zastoupeny dokonce šesti týmy (tedy těmi, které se umístí na 2.-7.místě). České reprezentantky se tak dozvědí soupeře v olympijské kvalifikaci. Tedy ne až tak úplně, protože finální nasazení skupin olympijské kvalifikace, vč. dějiště, se dozví všechny týmy až po dohrání všech kvalifikačních kontinentálních turnajů (PANAM Games, Asian Games, African Cup of Nations).

Mužský tým Francie bude jedním z osmi týmů, které se zúčastní Mistrovství Evropy v hokeji 2023. Jako pořadatelé olympijských her však Francie již získala automatickou kvalifikaci na hry. Pokud tedy Francie vyhraje mistrovství Evropy v hokeji mužů 2023, nezíská žádný mužský tým z Evropy přímou účast na olympijských hrách. Místo toho se bude moci další mužský tým kvalifikovat prostřednictvím olympijské kvalifikace FIH na OH 2024. Francie rovněž není způsobilá k účasti na FIH Hockey Olympic Qualifiers 2024, a pokud se na mistrovství Evropy v hokeji umístí na 2. až 6. místě, bude v kvalifikaci nahrazena dalším způsobilým týmem.

Toto pravidlo se bude obdobně vztahovat i na Wales a Skotsko, které se olympijských her účastní jako součást Velké Británie. Velká Británie se rozhodla, že ji v olympijské kvalifikaci bude reprezentovat Anglie. V důsledku toho se výše uvedené pravidlo obdobně uplatní i na konečné zařazení Walesu a Skotska na mistrovství Evropy v hokeji.

V ženské části se o první místo v naději na zajištění přímé kvalifikace na olympijské hry utká 8 týmů: Belgie, Anglie, Německo, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Skotsko a Španělsko. Ve skupině A se utkají Belgie, Itálie, Nizozemsko a Španělsko, zatímco Anglie, Německo, Irsko a Skotsko budou soutěžit ve skupině B. Anglie se v prvním zápase soutěže žen 18. srpna v 17:00 místního času (SELČ) utká s Irskem.

David Ralph, hlavní trenér anglického ženského týmu, před šampionátem řekl: „Všichni se těšíme na začátek mistrovství Evropy v hokeji. Máme za sebou několik dobrých testů na začátku sezóny, které, jak věřím, byly dobrou přípravou na úroveň soutěže, které budeme v Německu čelit.“

Valentin Altenburg, hlavní trenér hostitelského týmu Die Danas, se zmínil o domácí podpoře: „Ať už jsme jako Danas hráli v posledních týdnech kdekoli, ať už ve Wiesbadenu, Limburgu nebo Rüsselsheimu, vždy bylo vyprodáno. Jiskra přeskakovala z hřiště na diváky a z diváků na hráče. To dělá neuvěřitelné očekávání vyprodaného sálu na mistrovství Evropy v našem obývacím pokoji. V každém zápase na mistrovství Evropy v hokeji 2023 budeme hledat svou šanci.“

V mužské části se o prvenství utká 8 týmů. Skupinu A tvoří Rakousko, Belgie, Anglie a Španělsko, zatímco Francie, Německo, Nizozemsko a Wales se utkají ve skupině B. Nizozemsko se v prvním zápase mužské soutěže 19. srpna v 15:30 místního času (SELČ) utká s Francií.

Jeroen Delmée, hlavní trenér úřadujících mistrů Evropy v hokeji, Nizozemska, před začátkem akce řekl: „Mistrovství Evropy je turnaj o titul, o který hrajeme, ale jednou za čtyři roky je to také nejkratší cesta na olympijské hry. To je za tuto cenu příjemný bonus.“

Andre Henning, hlavní trenér úřadujících mistrů světa a domácího týmu Německa, který hovořil v souvislosti s přípravou akce. „Náš tým má silnou kombinaci útočné síly a obrovských obranných kvalit. Na mistrovství Evropy toho chceme využít k využití naší rychlosti při protiútocích. Bude to velmi výjimečná událost, protože pro každého to bude první domácí turnaj v kariéře.“

Na olympijských hrách se v hokeji představí celkem 12 týmů, v každé z mužských a ženských kategorií. Pořadatelská Francie získala přímou kvalifikaci, takže ve hře zůstává 11 míst. Austrálie (muži i ženy) vyhrála Pohár Oceánie 2023 a zpečetila tak svou kvalifikaci na olympijské hry. Kromě evropských šampionátů se v rámci přípravy na olympijské hry uskuteční také kontinentální mistrovství v Americe, Africe a Asii, kde vítěz každé z těchto tří soutěží rovněž získá přímou kvalifikaci na nadcházející olympijské hry. Olympijská kvalifikace, která se bude konat v lednu 2024, nabídne zbývajících 6 míst na olympijských hrách.

Jak jsme již zmiňovali, z evropského šampionátu budete mít možnost vidět celkem 10 utkání na platformě ČT Sport, stejně pak také na ČT Sport plus. Zde v článku najdete program všech utkání v České televizi.

-jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy