Začíná ME v ID hokeji! Jak to vidí trenérka Kříženecká?

Kromě ME mužů a žen se svého, tento rok již druhého, velkého turnaje dočkávají i ID hokejisté. Po turnaji Special Olympics, který rozměry připomínal klasickou olympiádu, je čeká i mistrovství Evropy, navíc an stejném místě, kde se hraje i to mainstreamové – Mönchengladbach.

Konat se bude od 21. do 23. srpna, první den je čekají rozřazovací zápasy. Turnaj je to ale velmi náročný, každý den je hned několik zápasů.

Svůj pohled nám přidala i trenérka výběru Karolína Křiženecká.

„Letošní ME je naším třetím mezinárodním turnajem, kterého se český tým ID hokeje zúčastní. Před rokem jsme byli na ME v Amsterdamu, kde jsme se doslova rozkoukávali a získali první zkušenosti,“ objasňuje Karolína. „Letos v červnu jsme měli možnost být součástí nádherného olympijského turnaje v Berlíně. Na ME v Mönchengladbachu jsme tedy přijeli s tím, že máme odehraných už téměř 20 mezinárodních zápasů. Hráčky a hráči už si více osvojili pravidla, jsou technicky vybavenější a sebevědomější. ME je ale výkonnostně náročnější soutěž než Speciální olympijské hry, proto se zatím tolik nesoustředíme na konečný výsledek, ale na nasazení, přihrávky a základní taktické prvky. Letošní ME je rozdělené pouze do dvou výkonnostních divizí, proto budu spokojená, když sehrajeme vyrovnaná utkání se slabšími týmy a podaří se nám skórovat.“

„Každý turnaj je fyzicky náročný, ale pauza byla dostatečná,“ věří ve své svěřence. „A je vidět, že hráči si přenášejí dobré návyky. Během prázdnin pak minimálně třetina týmu „honila“ svoje rodiče, aby s nimi sportovali a zlepšili si fyzičku. Z toho mám samozřejmě radost. Před odjezdem na ME jsme měli dva tréninky a byla jsem překvapená, jak si tým udržel výkonnost. Náročné je to spíš finančně, a o to víc moc děkuji ještě jednou našemu svazu, Českému hnutí speciálních olympiád a samozřejmě i všem ostatním sponzorům. A taky svému zaměstnavateli, že mám tolik dovolené,“ směje se.

„Část týmu, která je napojená na internet, mi od začátku prázdnin píše a volá s tím, že už nemohou dospat,“ odpovídá na to, jak moc se hráči těší. „Ti ostatní mi to sdělovali na tréninku. Stal se z nich skutečný tým, odpovědný k tomu, co je čeká. Hráči už se také znají s některými protihráči z jiných zemí, tak bylo moc hezké vidět, jak jsou propojeni. Tým tvoří deset sportovců a kromě mě ještě tři lidé z Ráčku. Jsme už sehraná parta. A já osobně jsem šťastná, protože se pohybuji mezi hokejovými nadšenci, mám možnost vidět pár zápasů ME mužů a žen, potkávám zde řadu hokejových přátel z celého světa a s každým dalším odtrénovaným rokem vidím, že ID hokej má opravdu smysl. Nejenom pro sportovce, ale i pro nás ostatní,“ zakončuje Karolína.

O tom, jak se jim daří, vás budeme informovat. Držte palce!

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy