ID hokej: Evropa je za námi, jak se dařilo?

Tým ID hokeje se vrací ze svého historicky druhého ME s 5. místem. Celkově tým sehrál ve dvou dnech 7 utkání a závěrečný den pak ještě jedno speciální utkání na hlavním stadionu v Mönchengladbachu.

Před každým turnajem v ID hokeji trenéři zasílají subjektivní hodnocení dovedností jednotlivých hráčů, ze kterých pak vzejde týmový kvocient. Na jeho základě se první den mistrovství odehrávají ještě objektivně hodnocené rozřazovací zápasy, na základě kterých se pak týmy rozdělí do divizí hlavní soutěže. Zatímco v loňském roce bylo ME v ID hokeji rozděleno do tří výkonnostních divizí, letos se hrálo jenom ve dvou po pěti týmech. Český tým měřil své síly s Německem, Irskem, Francií a Anglií.

S Německem, které naší divizi dominovalo a později ji i vyhrálo, jsme sehráli jeden z nejlepších zápasů s výsledkem 1:5, s Irskem pak 2:6, s Francií 0:4 a s Anglií 1:4. Všechny naše góly padly ze hry, naopak se nám vůbec nedařily nájezdy. Zatímco ostatní týmy jsou tvořeny jako reprezentační výběry, Češi mají zatím jenom jeden tým.

„Daří se nám ale získávat nové hráče,“ říká trenérka Karolína Kříženecká. „Na letošním ME jsme měli oproti loňsku dva nové, mladé a velmi talentované hráče. V září se k týmu připojí další nadějný sportovec.“

Poslední den ME se vždy hrají zápasy o umístění, a letos to byla velká událost, protože se konaly v rámci programu ME mužů a žen na hlavním stadionu pro 9000 diváků. Česká republika nastoupila proti pátému týmu z 1. divize – Nizozemsku. Vzhledem k obrovskému výkonnostnímu rozdílu se trenéři, kapitáni a organizátoři rozhodli připravit divákům i hráčům nový způsob inkluzivního hokeje jako sportu pro všechny. Zatímco holandský tým nastoupil v původní sestavě, český tým doplnili běžní sportovci Martin z Ugandy, Kaja z Německa a trenérka Karolína. Český tým tak hrál formou zvanou unified, tzn. kombinace ID a běžných sportovců. Tým Nizozemska zvítězil 7:3 a pro všechny účastníky to byl unikátní zážitek.

„Na našich hráčích je znát velký pokrok, více si věří, chtějí dát gól, podporují se, osvojují si i složitější pravidla, jako například pravidlo pěti metrů před kruhem, “ chválí svěřence Karolína.

„Po více než 4 letech společného tréninku a i díky konzultaci Lenky Niezgodové z Ráčku už trochu dokážu odhadnout možnosti jednotlivých hráčů. Jsou to ale hráči s mentálním hendikepem, proto jejich výkon ještě více než běžné sportovce ovlivňuje únava a schopnost koncentrace,“ doplňuje.

V následujících měsících čekají Ráčky přátelská utkání v Německu a za rok mezinárodní turnaj v Nizozemsku.

-kri, ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy