Zahraničí: Začínáme!

Zatímco v České republice startují nejvyšší soutěže ve stejný čas, v zahraničních ligách se věci mají jinak. Jak se říká jiný kraj, jiný mrav, a tak se data zahájení soutěží v jiných zemích drasticky liší. Nejen země, ve které se nacházíte má na toto vliv, zaleží také na tom, jakou úroveň mistní soutěže váš tým hraje. Například dívky ve Spojených státech mají za sebou zápasů již hrstku, zato za mořem v Německu nejvyšší bundesliga začala minulý týden a první utkání soutěže druhé začínají až tento týden. 

Většina soutěží tedy již započala nebo započně tento týden, a tak je konečně o čem psát! Pojďme se podívat na vzrušující začátek zahraniční sezóny 2023/2024!


Berliner HC 0:1 UHC Hamburg

Nepříjemný vstup do sezóny má za sebou slávistická odchovankyně Natálie Hájková. Dres berlínského klubu BHC oblékla poprvé minulý týden, avšak hned první zápas se nalezla v nelehké situaci. V prvním utkání BHC nastoupilo proti tvrdému soupěři – UHC Hamburg. Tým z přístavního města Hamburk byl čtvrtým nejlepším tým minulé sezóny a je pravidelným uchazečem neměcké final four. I přes poměrně jasného favorita utkání, BHC se projevilo jako houževnatý a tvrdý soupěř. Na první branku si domácí Hamburg musel počkat až do 17. minuty a stala se jedinou brankou zápasu. Zbytek šancí, které si soupeř vytvořil zvládla Natálie a její tým odolat, bohužel na úkor šancí vlastních. BHC mělo gólových situací hned několik, ale ani jedna nebyla zakončena gólovou tečkou. Po srdnatém výkonu tak berlínský tým odjíždí s prázdnou. 

,,Byl to težký zápas, hlavně pro mě. Německý styl hokeje je hodně rozdílný – hodně běhavý a rychlý. Zvyknout si trvá, ale doufám, že tomu příjdu rychle na kloub a přístí zápas bude z mé strany mnohem lepší.” komentuje debut v bundeslize Natálie Hájková. 

Pro zbytek našich zástupkyň v Německu, Nelu Tlamsovou a Kristýnu Šafaříkovou, ligová soutěž teprve začíná. Nela se v dresu RKK představí poprvé v sobotu v utkání proti HG Nürnberg. Podobně to má i Kristýna, která nastoupí ke své druhé sezóně v BTHV taktéž v sobotu, a to v zápasu proti rivalovi o postup do nejvyšší soutěže – Crefeld HTC. 


Přesuneme se o několik stovek kilometrů a to do Belgie, kde v místních ligách hrají hned čtyři čeští hráčí. 

HC Braxgata 1:1 Royal Herakles HC

Kateřina Laciná již třetí sezónu oblékla dres HC Braxgata – prvoligového klubu z belgického městečka Boom. Po zklámání z minulé sezóny se Braxgata společně s českou reprezentační kapitánkou ve svých řadách, bude snažit napravit chyby minulého roku a zabojovat o nejvyšší příčky. Vysoké cíle se však ukázaly být obtížné hned v prvním utkání, kdy Braxgata narazila na Royal Herakles. Po šedesáti minutách úporného boje skončil zápas nerozhodným výsledkem, a tak si oba týmy odnášejí pouhý jeden bod. 

 

Royal Uccle Sport 5:5 Royal Victory HC

Sezónu na domací půdě započal i Josef Toms, který již druhým rokem obléká dres Royal Uccle Sport. Ani Josefovi se však vstup do sezóny nevydařil. Do zápasu vstoupil Uccle Sport výrázně lépe a dominance domácího týmu byla jasně znát i na skóre. Patnáct minut před koncem byl tak stav zápasu 4:1 v prospěch domácích a vypadalo to tak na úspěšný začátek sezóny. Soupeř se ale v posledních patnácti minutách probudil, Uccle Sport výrázně překvapil, dokázal nastřílet čtyři branky a utkání tak vyrovnat. Domací si tak ze skvěle rozehráného zápasu odnáší pouhý bod. 

 

HC Brugge 4:5 HI Hoegaarden
HC Brugge 1:0 Royal Hermes 

Svou premiéru v třetí belické lize si odbil také Tran Thang Duong, který od začátku sezóny nastupuje v dresu HC Brugge. Nižší soutěže v Belgii začínají zpravidla dříve, a tak má za sebou Tran utkání hned dvě. Úspěšný vstup do sezóny protekl Brugge mezi prsty, když v prvním zápase proti Hoegaarden tým nezvládl udržet vítežný stav 2:1 v poločase a záslouhou penalt a brance v poslední minutě podlehl soupěři 4:5. Po smolné prohře si Tran a jeho tým spravili chuť další hrací víkend. V napjatém utkání nastoupil tým proti Royal Hermes, který minulou sezóny sestoupil z vyšší ligy. O vítězi nakonec rozhodl trestný roh v druhém poločase, který Brugge zvládla proměnit. Výhra tak pro tým znamená cenné tři body v boji o postup do druhé nejvyšší ligy. 

,,První utkání jsme měli vyhrát. Měli jsme vše ve svých rukách a troufám si říct, že jsme byli i lepším týmem. Bohužel jsme začali zbytečně chybovat a vítězství tak soupeři darovali. Druhý zápas už byl mnohem lepší. Nad soupeřem jsme měli převahu a tvořili si hodně šancí, které jsme bohužel měli problém proměnit. Naštěstí se nám podařilo vstřelit branku z trestného rohu a zápas vyhrát.” popisuje Tran první zápasy. 

Český reprezentant Lukáš Plochý, bohužel začátek sezóny neodehrál kvůli zranění. Přejeme brzké uzdravení! 


Pro Štěpána Klabana v Nizozemsku a Františka Svobodu v Irsku ligová soutěž začíná příští týden. 

 

Naše poslední zastávka je až za mořem a to ve Spojených státech amerických. V soutěžích NCAA zde nastupují tři češky a v sezóně 2023/2024 mají za sebou již několik utkání! 

Tereza Holubcová má za sebou nabitý program! V dresu Black Maine Bears tuto sezónu odehrála již sedm utkání! Bilance mainské univerzity prozatím stojí na čtyřech prohrách a třech výhrách.

(Výsledky)

Klára Mikulášková byla bohužel kvůli nemoci nucena uvodní utkání sezóny vynechat. 

I pro brankářku Terezu Kopřivovou nastupující za Lime Univerzity je sezóna v plném proudu. Tým zatím odehrál tři utkání, z čehož dvě skončila vítežně a jedno bez bodového zisku.

(Výsledky)

 

-kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy