Bezpečné prostředí ve sportu: „Je to klíčové,“ říká Schilders

Dne 20. září probíhala diskuze na téma Ochrana lidských práv ve sportu. Byla vedena pod záštitou paní zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou. Účastnilo se jí kolem 20 lidí včetně poslanců z vládních řad, zástupců NSA, ČOV a dalších organizací.

Setkání se zaměřilo na téma Bezpečné prostředí. Jako jeden z hostů byl pozván i náš předseda Gino Schilders. „Zajistit bezpečné prostředí pro naše hráče je klíčové a je to zodpovědnost, kterou bereme vážně. Sport má šířit radost a nepodporujeme věci jako šikanu, zneužívání, sexuální obtěžování nebo jakýkoliv jiný nezdravý nátlak na naše členy. I když jsem přesvědčen, že s hokejem jsme na tom relativně dobře, neměli bychom zavírat oči a říkat, že se to v našem sportu nestává. My jako federace, všichni trenéři, ale také všichni rodiče máme obrovskou zodpovědnost za to, aby se naše děti vyvíjely v konstruktivním a zdravém prostředí.“

Během setkání se probrala i různá témata s různými zaměřeními:

  1. Děti a mladí lidé
  2. Ženy ve sportu
  3. Parasport
  4. Metodická podpora vzdělávání
  5. Shrnutí, tvorba „strategického dokumentu“ pro nový zákon o sportu

Český svaz pozemního hokeje za uplynulé roky udělal několik kroků k tomu, aby prostředí bylo ještě více bezpečné. Vydali jsme memorandum o tom, co tolerujeme a co ne. Představili jsme pozici ombudsmana a vedli jsme na hokejových kempech diskuze přímo se sportovci o tom, jaké chování trenérů je pro ně přijatelné a jaké ne.

„To, že prohřešky vůči hráčům nevidíme, neznamená, že se nedějí,“ doplňuje Schilders. „Nechci zavírat oči a jako svaz chceme být o krok napřed. Proto postupně zavádíme hlavně preventivní opatření, ať se vyvarujeme těmto nepříjemným situacím. Chceme vytvořit kulturu, kde se každý cítí dobře nezávisle na věku, pohlaví a orientaci či dalších faktorech. Rád podpořím kulturu, kde víme, že o těchto věcech můžeme mluvit, a kde se nebojíme říct nepříjemné věci.“

Pokud jsou mezi námi lidé, kteří chtějí v rámci hokeje nebo v rámci sportu v ČR a v Evropě pomoct, budeme rádi, když se ozvou například na e-mail csph@pozemnihokej.cz. Rádi je zapojíme do již aktivních projektů.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy