Zahraničí: Laciná poráží dlouholetého rivala, výhru si připisuje i Hájková

S dalším týdnem nám přibyly nejen odehrané zápasy, ale také dva nováčci v naší rubrice! Jiří Kulička, který tuto sezónu nastupuje za UD Taburiente v nejvyšší španělské lize a brankář František Svoboda, který se postaví tuto sezónu do branky irského druholigového klubu HC Waterford. Pojďme se podívat, jak se jim dařilo!


HC Waterford 3:5 Cork Harlequins HCC
HC Waterford 2:1 Ashton HC

Velmi tvrdý vstup do sezóny má za sebou slávistický odchovanec František Svoboda. V premiérovém utkání se František a jeho tým postavili proti úřadujícímu mistru soutěže Cork Harlequins. S ambicemi na postup, které Waterford má, tak toto utkání bylo zkouškou toho, jak moc jsou tyto ambice reálné. Štěstí klubu z malého irského města však nepřálo, když byl tým nucen nastoupit do utkání postrádajíc dva klíčové hráče. I přes nepřízeň osudu byl to právě Waterford, který na konci druhé čtvrtiny držel vedení pevně ve svých rukách stavem 2:0. Na začátku druhého poločasu se však cesta k prvním třem bodům zkomplikovala. Výsledkem osobních chyb a mnoha faulů, po kterých dokonce následovala i rvačka několika hráčů, byly trestné minuty pro obě mužstva. Waterford tak zbytek utkání hrál minimálně s jedním chybějícím hráčem a soupeř toho náležitě využíval k tvorbě přečíslení. Zápas tak Harlequins nejen vyrovnali, ale i s přehledem přebrali vedení z rukou Waterfordu. Ze svého premiérového utkání tak František a jeho tým odešli s prázdnou. Následující týden se Waterford postavil na domácí půdě proti Ashton HC. Po nekázni z utkání předešlého, které tým stálo vítězství, mužstvo vstupovalo do zápasu s jasným cílem odehrát utkání bez větších přestupků. Domácím se dařilo plnit daný cíl na výbornou, avšak po stránce hokejové se Waterford v první půli trápil. Po inkasování branky Františkům tým převážně bránil, aniž by sám tvořil nějaké šance. Desetiminutová pauza a promluva s trenérem domácím zřejmě prospěla, protože v druhém poločase tým dokázal otočit stav utkání na 2:1 a zajistit si tak první výhru a cenné body. 


UD Taburiente 0:1 FC Barcelona 

O několik stovek kilometrů na jih a ve značně rozdílném podnebí, se ke svému prvnímu utkání v nejvyšší španělské lize postavil také Jiří Kulička. Soupeřem klubu z Las Palmas, se  minulý týden stal velkoklub FC Barcelona. Od prvních minut se jednalo o vyrovnané utkání s balónkem na hokejkách obou celků. Stav utkání tak po většinu základní hrací doby zůstával nerozhodný. To se změnilo teprve čtyři minuty před konce, kdy Barcelona po přečíslení vstřelila premiérovou branku utkání a ujala se tak vedení. S necelými čtyřmi minutami na tabuli, bohužel nebylo Taburiente schopno na tuto branku odpovědět a utkání vyrovnat.  Odchází tak bez bodu. 


HC Braxgata 1:0 Gantoise HC

Pět let, tolik času uběhlo od poslední výhry HC Braxgata nad jejich dlouholetým rivalem a úřadujícím mistrem Belgie – Gantoise HC. Toto tvrzení bylo pravdivé, až do minulého týdne, kdy Braxgata za podpory reprezentační kapitánky Kateřiny Laciné, čekání na výhru proti tomuto rivalovi ukončila. Za podpory domácích fanoušků ukázal tým neskutečnou houževnatost proti úřadujícím mistryním a přesto, že soupeř byl individuálně lepší, byl to nakonec týmový výkon, který rozhodl o vítězi tohoto utkání. Souhra Kateřiny a jejich spoluhráček tak byla příčinou nízkého počtu šancí, které si Gantoise vytvořilo. O vítězi zápasu tak rozhodl trestný roh, který Braxgata využila a zajistila si tak vydřenou výhru. Tři cenné body znamenají pro Kateřinu a její tým pouhý jednobodový rozdíl na prozatímního lídra tabulky. 

Royal Uccle Sport 1:1 Royal Oree 

Velmi úspěšný víkend má za sebou i Josef Toms. S Royal Uccle Sport na domácí půdě nastoupil proti favoritovi na titul – Royal Oree. Vstup do utkání potvrzoval předpoklady, když Oree otevřelo skóre a ujalo se tak vedení. I přes sílu favorita na titul nebyl však zápas vůbec jednostranný. Uccle Sport hrálo s Oree skvělé utkání a prokázalo se jako vyrovnaný soupeř. Branku Oree, ve které v tomto utkání stála belgická legenda Vincent Vanash, se domácím podařilo dobýt ve třetí čtvrtině a vyrovnat tak na 1:1. Tato vyrovnávací branka se stala poslední trefou v utkání a oba týmy si tak odnesli po jednom bodu. 


Berliner HC 2:4 Zehlendorfer Wespen
(po samostatných nájezdech)
Berliner HC 2:1 Harvestehuder THC 

V německém Berlíně nastoupila Natálie Hájková ke svému druhému utkání ve dresu BHC. V sobotu na domácí půdu berlínského klubu přijel jeden z týmů, který si postup do nejvyšší německé soutěže vybojoval minulou sezóny – Zehlendorfer Wespen. BHC jako stabilní součást první bundesligy, byl jistě viděn jako favorit na vítězství. Zajistit si výhru se však ukázalo bylo být těžší, než se na první pohled zdálo. Domácí sice vstřelili první branku, ale stav zápas byl vyrovnán na 1:1 před koncem první čtvrtiny. Hosté houževnatě odolávali útokům Berlineru a to až do konce základní hrací doby. Utkání se tak přesunulo do fáze samostatných nájezdů, ve kterých Berlineru štěstí nepřálo. Většinu bodů si tak odnesli hosté a tým Natálie Hájkové  se vydal do druhého hracího dne s bodem jedním. Neděle znamenala další šanci, jak si zajistit tolik potřebné body. BHC se postavilo proti Harvestehuder THC, tentokrát na pozici hostů. Druhé šance na bodový zisk se berlínský klub chopil mnohém lépe a i přes inkasovanou branku v druhé čtvrtině, BHC utkání vyrovnalo a nakonec i otočilo na stav 2:1. 

Bonner THV 2:1 Klipper THC Hamburg
Bonner THV 2:0 Hamburger Polo Club

Po nevydařeném zápase z minulého hracího víkendu, hledal Bonner s Kristýnou Šafaříkovou v brance cestu jak se vrátit zpět do hry a získat tolik cenné body, které klub s ambicemi na postup potřebuje. V sobotu se tým postavil proti hamburskému celku Klipper THC na domácí půdě. Od počátku utkání domácí kontrolovali průběh pouze s občasnými šancemi ze strany soupeře. Netrvalo tak dlouho a právě Bonner prolomil hranici první branky. Míček byl převážně na hokejkách domácích, kteří neúprosně dobývali branku hamburského soupeře, přesto vyrovnání přišlo. Branka, která stav zápasu změnila na nerozhodný přišla z penalty po dalším kontroverzním rozhodnutí bonnských rozhodčí. Vyrovnávací trefu si domácí zřejmě vzali osobně, protože si vedení opětovně přivlastnili o necelou minutu později. Do uplynutí základní hrací doby již další branka nepadla a Bonner se tak mohl radovat ze tří bodů. Utkání nedělní se neslo v podobném duchu. Hamburger Polo Club se jen těžko snažil překonávat bonnskou obranu a za zisku dvou branek si domácí toto utkání s přehledem pohlídali. Tým Kristýny si tak připisuje maximum bodů za oba zápasy a výrazně se posouvá v tabulce, a to na třetí příčku. 

Nela Tlamsová k zápasu nenastoupila. Rüsselsheimer si v sobotu za stavu 2:1 vybojoval tři body proti ATV Leipzig a též zatím obsazuje třetí příčku. 


Tereza Holubcová s Black Bears bere za minulý týden tři body, po těsné výhře 3:2 s Bryant University a z druhého zápasu s Quinnipiac odchází medvědi bez bodu po prohře 0:2. 

Tereza Kopřivová se může radovat z úspěšného týdne. Saints vybojovali vysokou výhru 7:0 nad Lincoln Memorial a vybojované tři body nad Belmont Abbey za stavu 2:1.  

 

-kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy