Extraliga: Známe mistryně ČR! Představili se už i muži

Uplynulý víkend byl opět ve znamení halového hokeje. Ženská extraliga byla po osmi dnech zakončena soubojem o umístění, známe tak již medailistky i sestupující. Naopak muži sezónu zahájili teprve tento víkend prvním dvojkolem, hrát se bude až do konce ledna. Jak se jednotlivým týmům vedlo, si můžete přečíst níže. Vzhledem k množství zápasů je článek rozdělen na dva díly, nejprve se zaměříme na ženy, muži budou následovat již brzy.

 

Extraliga žen

Topinková hattrickem odmítla vítězství Hradce

HC 1946 PRAGA – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 3:3

G: Topinková 3x – Machútová, Kopecká, Hraníčková

R: Babická, Kavanová

Ranní souboj Pragy s Hradcem probíhal stylem nahoru dolů. Nejprve se střelecky prosadila Kateřina Topinková, Hradec ale strhnul skóre na svou stranu góly Barbory Machútové a Kamily Kopecké. Svůj den měla ale Topinková, která dalšími dvěma zásahy poslala do výhody Pragu. Tu odmítla minutu před koncem Eliška Hraníčková. Na její branku reagovala Praga hrou v šesti, která jim vynesla trestný roh. Ten se ale pod tlakem Pragovce proměnit nepodařilo, naopak Hradec nebezpečně zaútočil na prázdnou bránu. Nic víc než podrážděné nervy fanoušků Pražanek z toho ale nebylo, a tak se oba týmy rozešly smírně po remíze 3:3.

 

Mnichovicím opět chyběl kousek

TJ MNICHOVICE – TJ PLZEŇ LITICE 2:3

G: Janoušková, Staňková – Duchková J., Kožíšková, Keberdlová

R: Babická, Šmídová

Mnichovicím utekl úvod zápasu, po průniku Lucie Duchkové podél pravého mantinelu se prosadila její mladší sestra Jana. O pět minut později bylo srovnáno zásluhou Michaely Janouškové, která se prosadila po kombinaci z trestného rohu. Stejnou disciplínu zvládla o čtvrt hodiny později kapitánka žlutomodrých Adéla Kožíšková, a tak poslala svůj tým opět do vedení. S tím se nechtěla smířit Eva Staňková, která dorazila balonek za záda Morové po předchozích dvou dorážkách Lenky Fouskové. Tlak Mnichovic se vystupňoval při hře bez brankáře, na plzeňský blok ale hráčky v černém nevyzrály, nepomohla ani nařízená penalta, tu totiž pokryla skvěle chytající Lenka Morová. Naopak dorážka Nikoly Keberdlové si cestu do sítě našla, a tak Litice získaly další tři body.

 

 

Šmídová zařídila obrat

HC 1972 RAKOVNÍK – SK SLAVIA PRAHA 1:2

G: Bašová Kar. – Šmídová 2x

R: Fousková, Kavanová

Přestože bylo dopředu velmi pravděpodobné, že oba týmy postupují do finále (Rakovník by mohla vyřadit pouze prohra o patnáct gólů, Slavia měla postup jistý), a jejich střet mohl být vnímán jako pouhá formalita, diváci se jistě nenudili. Nakonec právě toto byl zápas, kdy se úřadující mistr nejvíce zapotil. Na úvodní branku se čekalo až do 29. minuty, kdy se prosadila rakovnická útočnice Karolína Bašová. V polovině poslední čtvrtiny však odpověděla Magdaléna Šmídová. Stejná hráčka stála v poslední minutě na konci akce, která znamenala vítězství sešívaných 2:1. Bojovnost Rakovníka tak nebyla odměněna žádným bodem, přestože ještě pět minut před koncem měly hráčky v černožlutém nakročeno k vítězství.

 

Praga extraligu udržela, Mnichovice smutní

TJ MNICHOVICE – HC 1946 PRAGA 3:5

G: Fousková E. 3x – Kolářová 2x, Laciná, Topinková, Paterson

R: Babická, Šmídová

V zápase, který měl rozhodnout o tom, kdo pro příští sezónu setrvá v nejvyšší soutěži, se projevila zkušenost. Praga, která v prvním poločase dominovala, si během šestnácti minut vypracovala pohodlný náskok čtyř gólů zásluhou Kateřiny Laciné, Kateřiny Topinkové, Anny Kolářové a Karolíny Paterson. Ani zkažený první poločas ale nemůže být důvodem, aby se hráčky Mnichovic vzdaly a nepokusily se výsledek zvrátit. Když se z trestného rohu prosadila Eliška Fousková, držela tím naději týmu ze středních Čech na srovnání. Další zásah Kolářové ale opět dodal klid hráčkám v červenobílém. Mnichovice zkusily hru bez brankáře a povedlo se jim vybojovat dva trestné rohy, které z identické kombinace zakončila Eliška Fousková, a završila tak hattrick. Další šanci Mnichovic zlikvidovala skokem do střely Staňkové Barbora Břízová. V poslední minutě zápasu Praga získala výhodu penalty, kterou skvělým zákrokem zlikvidovala Terezie Pažitková. To bylo ale vše, co se do konce zápasu událo, a Mnichovice se tak po roce s nejvyšší soutěží loučí.

 

Litice obhájily bronz, dařilo se Tušlové

TJ PLZEŇ LITICE – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 4:2

G: Tušlová 3x, Lhotáková – Hraníčková, Machútová

R: Fousková, Větrovský P.

Mnohem příjemnější starosti než Mnichovice a Pragu zaměstnávaly týmy Litic a Hradce. Skóre duelu o bronzovou medaili otevřela chvíli před první sirénou litická Alice Lhotáková. Začátkem druhé čtvrtiny na svou spoluhráčku navázala Adéla Tušlová. Za Hradec sice kontrovala Eliška Hraníčková, nicméně o tři minuty později si slovo vzala opět Tušlová a názorně kbelskému obecenstvu předvedla, že v závěrečné minutě před koncem poločasu se toho dá stihnout poměrně dost. Dvěma góly vzala Východočeškám vítr z plachet a svému týmu zařídila tříbrankový náskok, který později už jen mírnila zkušená obránkyně Barbora Machútová. Více už toho ale hradecká Slavia nezvládla, a tak si bronzovou medaili odnášejí hráčky Litic.

 

Drama se neopakovalo, Hájková se čtyřmi góly podepsala pod zlato

G: Hájková 4x, Nováková V. – Vorlová

R: Babická, Šmídová

Repríza dopoledního utkání, ve kterém Rakovník v poslední minutě přišel o body, jistě vyvolávala velká očekávání. Středočešky toužily Slavii porážku vrátit, ukončit dobu stříbrnou a sáhnout si na pohár pro vítěze extraligy. Slavia však neměla v nejmenším úmyslu putovní trofej poslat o dům dál. Dlouho byl stav utkání vyrovnaný, pak se ale dvakrát prosadila Natálie Hájková, na kterou navázala Veronika Nováková. Tím si hráčky v červenobílém vybudovaly pohodlný náskok. I přes snížení Anny Vorlové ho Rakovník stáhnout nezvládl, navíc v poslední minutě pojistila pro tým z Edenu obhajobu titulu dvěma brankami Hájková.

 

Jak se již stalo zvykem, přinášíme hodnocení aktérek sobotních utkání.

Velmi spokojená s výsledkem byla útočnice Slavie Magdaléna Šmídová:

„Do víkendu jsme šly s tím, že nejspíš budeme hrát oba zápasy s Rakovníkem a finále máme jisté. To ale neznamenalo, že první zápas vypustíme, a to i když neprobíhal tak úplně podle našich představ. Ve finále jsme věděly, že nic nenecháme náhodě a chceme za každou cenu vyhrát. Tím, že byla liga takhle krátká, tak jsme počítaly s čímkoliv, jsme rády, že jsme ji dotáhly pro nás do šťastného konce.“

Za stříbrné medailistky hodnotila Iva Daňková:

„Překvapení v podobě porážky holek ze Slavie se bohužel nekonalo. Cílem utkání v základní části bylo zvládnout ho tak, abychom si zahrály případné finále. To se nám podařilo. Ve finále jsme podaly, řekla bych, jeden z našich nejlepších výkonů. Bohužel jsme neproměnily šance, které jsme si proti výborně chytající Vančurové vytvořily. Zlepšení u nás nastalo i v obraně trestných rohů, ve kterých jsou Slávistky jindy hodně efektivní. Náš výkon však na zlato nestačil a Slavii gratulujeme.“

Za Hradec Králové se vyjádřila Kamila Minaříková:

„Zápas s Pragovkou byl od začátku hodně vyrovnaný, a přestože jsme obdržely branku jako první, nás to nerozhodilo. Díky trpělivé hře a trestným rohům se nám povedlo zápas dohrát za nerozhodného stavu. Tento bod nám zajistil postup do zápasu o bronz, kde jsme se utkaly s Liticemi. Soupeřky už od začátku hrály lépe. Zkusily jsme i jinou taktiku, ale nevyplatilo se.“

Svůj pohled přidala také Anna Kolářová z HC 1946 Praga:

„Celková halová sezona byla dost narychlo. Ani jsme si nestihly zvyknout na halu a už byl konec. To dost odpovídalo i kvalitě většiny zápasů. Zároveň kvůli nedostatku hráček jsme letos měly cíl jasný. Důležité je udržet se v extralize, a to se nám i povedlo. Poslední hrací den byl pro nás náročný, ale nakonec se nám poslední důležitý zápas podařil odehrát bezchybně.“

Veronika Pažitková z Mnichovic měla nejméně důvodů k radosti:

„V prvním zápase proti Liticím jsme byly odhodlané vybojovat hezký výsledek, abychom měly šanci si zahrát o třetí místo. Bohužel jsme se zbytečně rozhodily a moc jsme se nesoustředily na hru, což mělo velký dopad na její průběh. Litice si zápas vybojovaly, nicméně si myslím, že to pro ně nebylo příliš snadné. V našem druhém zápase šlo o všechno. Utkaly jsme se s Pragou o sestup z extraligy. V zápase se projevila naše nesoustředěnost, roztěkanost a samozřejmě také nervy. Pro nás by utkání dopadlo asi úplně jinak, kdybychom se soustředily hlavně na náš cíl, a ne na nic jiného. Nicméně neseme zodpovědnost za to, jak to všechno dopadlo a do budoucna rozhodně nic nevzdáváme.

Extraliga mužů

Kromě ženské extraligy hostila v sobotu hala ve Kbelech také první a druhé kolo mužské nejvyšší soutěže. Na rozdíl od žen hrají muži v obvyklém formátu, hraje se dvakrát každý s každým, čtyři nejlepší týmy postupují do Final Four, šestý tým sestupuje do první ligy. Jak tedy jednotlivé týmy vykročily do letošní sezóny? To se dozvíte již za okamžik v pokračování víkendového review.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy