U21: KONTINUÁLNÍ PŘÍPRAVA A ŠIRŠÍ NOMINACE

Juniorský výběr mužů příští rok v létě čeká mistrovství Evropy. Ti narozdíl od holek, které odehrají turnaj na domácí půdě, svedou boj o cenný kov ve Švýcarsku. Hlavním trenérem zůstává i nadále Mirek Ludvík, kterému se tým hráčů výrazně omladil. Společně s asistentem Alešem Peřinkou nám poskytli rekapitulaci dosavadní kontinuální přípravy.

“Česká juniorská reprezentace se kontinuálně připravuje na nastávající Mistrovství Evropy U21, jenž se odehraje v červenci příštího roku ve švýcarském Lausanne. Od loňského šampionátu juniorů, které se pořádalo v Plzni-Liticích, junioři absolvovali (včetně přípravy), rovněž halový šampionát v Nymburce. Po červnové prověrce s reprezentací USA/U21 došlo k rozšíření kádru o postoupivší hráče z kategorie U18.

V současné době má tak širší kádr reprezentace U21 na 36 hráčů (z toho je 6 gólmanů). Mužstvo se skládá z 4 věkových skupin, ročník 2003, 2004, 2005, 2006. Hráči ročníku 2003,2004 tvoří polovinu kádru (18 hráčů) z toho 8 hráčů se již zúčastnilo ME,II,U21,2022 v Plzni. Mladíci ročníku 2005,2006 tvoří druhou polovinu mužstva.

Do konečné nominace je dosti daleko, čeká nás poměrně bohatá příprava, kdy vstupním faktorem pro závěrečnou herní část s vyvrcholením na ME,II,2021 budou splněné fyzické testy. 

Jaká je kvalita kádru? Při osobním porovnání s mužstvy minulými lze po prozatímní krátké přípravě s čistým svědomím sdělit, že mužstvo je ve srovnání se svými předchůdci asi nejvíce nadané, co se týká jak herních dovedností, tak rovněž herní inteligence. Jak již však chodí, na papíře ještě nikdo ničeho nevyhrál. Proto uvidíme, jak se skloubí jednotlivé ročníky po stránce herní a lidské – sociální. Budeme v očekávání, jak si povedenou hráči ve zdravé konkurenci. 

Samozřejmě jsme limitování svým vlastním finančním prostorem a členskou základnou. Nicméně mužstvo je velmi zajímavé, a jak již bylo řečeno u minulé juniorky je kormidlo nastavené tak, aby v budoucnu seniorská reprezentace se opětovně pohybovala ve světovém rankingu kolem 20-23 místa. O tomto trendu svědčí poměrně dobré herní pasáže a výsledky z minulého ME,II,2022,U21 v Plzni, či velmi dobré výkony na ME,I.,2023,U21,hala, kde bylo dosaženo nejlepšího umístění po 16 letech. Tato juniorka má předpoklady posunout úroveň mužské hokeje o několik kroků vpřed (pro futuro).

Jak již bylo řečeno, mužstvo je skutečně velmi nadané, nicméně je tvořeno zajímavými hráčskými individualitami, kdy lze jmenovat Josefa Tomse (hrající nyní v Belgii) či  Jana Trejbala (hrající nyní v Irsku). Pro klid duší nebudeme jmenovat další hráče, ale je třeba připomenout, že osu týmu vedou hráči z předních českých klubů se zkušenostmi z evropských klubových pohárů, kdy někteří z těchto hráčů, již hrají rovněž za seniorskou reprezentaci.

Nadto je třeba dále ještě uvést, že příprava U21 a „A“ mužstva reprezentace je v některých časových úsecích společná – provázaná. Má to svůj důvod – existenční, a to dlouhodobá udržitelnost účasti – obsazenosti na turnaji s ohledem na výši členské základny. Poté kdy byl zaveden každoroční vrcholový turnaj seniorské reprezentace a kdyby se zcela oddělila složka U21 od „A“ reprezentace, pak by nemohlo dojít k plynulému doplňování kádru, kdy toto by bylo na úkor buď U21 či „A“ repre. Ještě jedna zmínka k současnému kádru. Vždy oslovujeme k širší nominaci všechny hráče, kteří věkově končí v kategorii U18. Tak tomu vždy bylo a současné mužstvo tomu není výjimkou. Pakliže v této části přípravy hráč v kádru není, je to čistě jeho rozhodnutí. Je vždy otázkou, z jakých důvodů mladý hráč, odmítne reprezentaci, poté co do něho bylo investována energie a nemalé finanční prostředky ČSPH. Příprava mladých hráčů je kontinuální. Každý mezinárodní turnaj hráče posouvá. Vždy se hráč musí chtít zlepšovat, pakliže tomu tak není, přichází výmluva či zástupný problém.

Závěrem k ambicím juniorů. Samozřejmě chceme v létě na šampionátu uspět, což znamená postoupit do I. divize, ale zároveň chceme připravit na zapojení do A týmu seniorské reprezentace nejširší možný počet hráčů.”  Ludvík, Peřinka, trenéři U21/A

Příprava ve vysokém tempu i nový kondiční trenér. Vojtěch Janů hovoří o přípravě na ME. 

“Podzimní sezónou začala zároveň i naše příprava na letní ME do 21 let. Máme za sebou teprve prvních pár kempů a tréninků, ale řekl bych, že jsme si jako tým sedli a kolektiv máme skvělý. Tréninky jsou ve vysokém tempu a učíme se zde především novou herní filozofii, kterou po nás trenéři vyžadují. V přípravě máme i pravidelné kondiční tréninky s Danem Hejretem, což by nám mělo zajistit kvalitní fyzickou kondici na turnaji. Myslím, že jsme na dobré cestě a v létě to budeme moct ukázat na hřišti.”

 

ŠIRŠÍ NOMINACE HRÁČŮ:

Svoboda Matěj – TJ Plzeň Litice 

Homolka Jakub – TJ Plzeň Litice 

Kačírek Filip – TJ Plzeň Litice 

Šesták Kryštof – TJ Plzeň Litice 

Batík Max – TJ Plzeň Litice 

Levý Šimon – TJ Plzeň Litice 

Barcal Vít – TJ Plzeň Litice 

Bílek Matěj – TJ Plzeň Litice 

Červený Jiří – TJ Plzeň Litice 

Gerlický Otakar – TJ Plzeň Litice 

Hofman Lukáš – TJ Plzeň Litice 

Papírek Vojtěch – HC Hostivař 

Skořepa Jakub – HC Hostivař 

Fedoš Matěj – HC Hostivař

Ebr František – HC Hostivař 

Lachout David – HC Hostivař 

Šteiner Adam – HC Hostivař 

Mušinský Marek – SK Slavia Praha

Jelínek Martin – SK Slavia Praha

Toms Josef – SK Slavia Praha / Royal Uccle Sport 

Plachý Martin – SK Slavia Praha

Dobeš Jiří – SK Slavia Praha

Šmíd Štěpán – SK Slavia Praha

Janů Vojtěch – President

Lupač Jonáš – President

Troníček Vojtěch – President

Smysl Matěj – President 

Purkart Dominik – TJ Mnichovice

Trejbal Jan – HC 1972 Rakovník / Railway Union HC

Ostaš Matěj – HC 1972 Rakovník

Ohnemichl Vojtěch – HC 1972 Rakovník

Klaban Jakub – HC 1972 Rakovník

Zedník Jindřich – HC Bohemians Praha 

Stibor Lukáš – HC Bohemians Praha 

Ležal Lukáš – HC 1957 Kadaň / President 

Tóth Lukáš – HC 1957 Kadaň / President

Z důvodu transparentnosti uvádíme rovněž hráče, kteří pozvánku do reprezentace U21 odmítli (ať již z jakéhokoliv důvodu) :

Bergman Jiří – President

Trnka Josef – President

Semrád Miroslav – President

Hána Matyáš – TJ Mnichovice

Holík Adam – TJ Mnichovice

Pacourek Šimon – TJ Mnichovice

Tykal Tomáš – TJ Mnichovice

Slavíček Jan – TJ Mnichovice

Veverka Tomáš – TJ Mnichovice

Walter Theodor – HC Slavia Hradec Králové

 

 

Foto: Michal Lupač

-tk- -ml- -ap-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy