ID hokej: „chystáme náborové kampaně v Praze, hráči se zlepšují,“ říká Kříženecká

Do nového roku vstoupil i náš tým ID hokeje. V zimním období trénují hráči v tělocvičně, kde pilují zejména příjem balonku, přihrávky a odhad na balon. Už několik měsíců dojíždí na tréninky do Rakovníka také jedna nová hráčka z Prahy – Kristyna. Tým se v uplynulém roce rozšířil celkem o tři nové hráče (dvě ženy a jeden muž), přičemž Eliška už se s týmem zúčastnila i srpnového mistrovství Evropy a Filip je kandidát na příští nominaci.

“Na konci roku 2023 jsme se setkali s vedením Českého svazu pozemního hokeje a Českého hnutí Speciálních olympiád a poprvé se společně bavili o plánech do budoucna, budgetování ID hokeje a možnostech rozvoje,” vidí pozitivní budoucnost trenérka Karolína Kříženecká. “Kromě podpory našeho svazu a Special Olympics jsme byli take úspěšní v získávání grantů. Získali jsme peníze od společnosti Microsoft, Komerční banky a také Středočeského kraje, čímž jsme zajistili prostředky na rok 2024, včetně účasti na mezinárodním turnaji v Nizozemsku, kam se chystáme v červnu,” dodala Karolína s tím, že část peněz bude využita i na ukázkové tréninky v Praze, Mnichovicích a Plzni s cílem přiblížit ID sport dalším zájemcům.

“V první polovině roku chystáme větší náborovou kampaň v Praze. Máme už vytipované neziskové organizace, které chceme pozvat na ukázkové tréninky.” Celkem už si ID pozemní hokej zkusilo a s větší či menší pravidelností ho trénuje 19 hráčů, což vyžaduje pomoc více asistentů. “Děkuju všem, kteří s námi absolvují tréninky a věnují se rozvoji hráčů. Jakákoliv pomoc se počítá. V minulém roce to byly zejména Iva Daňková a Katka Klabanová.”

A jak to hráčům jde? “Za 4,5 roku, co Ráček trénuji, vidím obrovský progres u všech, kteří trénují pravidelně. Každý má jiné mentální postižení, jiné rodinné zázemí, fyzické možnosti,…pohodu a výkon hráčů velmi často ovlivňuje právě nastavení v rodině. Snažím se smířit s tím, že to bohužel ovlivnit nedokážu.” Pořád je vidět velký rozdíl ve vnímání ID sportu ve světě a u nás v České republice, což je samozřejmě hodně dáno i historicky. “Týmy z Irska, Anglie, Nizozemska ale i Chile doprovází na turnaje velké skupiny rodičů, což bych přála i našemu týmu. Věřím, že by rodiče byli na své děti pyšní.”

Velkou roli v tom, že ID tým pozemního hokeje pořád jede, hraje také Domov Ráček a jeho zaměstnankyně Lenka Niezgodová a Lenka Skoupá, které s hráči trénují i kondici, doprovází je na tréninky a Lenka Niezgodová také zařizuje povinné lékařské potvrzení o zařazení mezi ID sportovce, bez kterého se v budoucnu nebude možné zúčastnit žádného mezinárodního turnaje. Ambice pro ID hokej na rok 2024 jsou jasné: získat další ID hráče a podporovatele ID hokeje v Praze, zlepšit kvalitu týmu Ráček a uspořádat aspoň dva zápasy v tzv. unified režimu, kdy hrají společně běžní hráči spolu s ID hráči.

Děkujeme všem za podporu.

-kk-, -ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy