Olympijská kvalifikace: holky za sebou mají první tréninky, jaké to v Indii je?

Přivítaní v bollywoodském stylu. České pozemní hokejistky se hned po víkendovém přistání v indickém Ranchi, kde v sobotu vstoupí do olympijské kvalifikace, vlnily s místními tanečnicemi a na krk jim uvítací výbor pověsil oranžový věnec z květin. Reprezentantky se sžívají se smogem, užívají si pohostinnost a vřelost Indů a poznávají druhou nejlidnatější zemi světa.

Pokud vás o kvalifikaci zajímá víc, vše najdete zde

„Trochu nás zaskočilo, že nás vítali hned po přistání, ale moc jsme si tu slávu užily. Bylo to dost divoké, přitom moc fajn!“ zářila nadšením zkušená záložnice a útočnice Anna Vorlová. „Vyzvali nás, ať si s nimi zatancujeme, ale to snad ani nemuseli. Některé z nás totiž v tu chvíli už byly na cestě mezi tanečnice,“ usmívala se hráčka Rakovníka.

Pouť do destinace, která je pro Středoevropany exotická, byla hladká, byť národní tým dvakrát přestupoval. V prvním letadle strávil pět hodin, ve druhém čtyři, ve třetím hodinu, ovšem po dlouhém čekání. Ospalé hráčky uvítací ceremoniál probudil i mile potěšil. „Hned jsme dostaly kytky na krk a dárkovou taštičku, v níž jsme měly hedvábný šátek, náhrdelník, náramky nebo náušnice,“ překvapilo Lindu Nedvědovou, která je v sedmnácti letech benjamínkem výpravy.

Pozitivní dojem z Indů přetrvává v českých reprezentantkách i po pár dnech. „Od začátku jsou všichni strašně milí, hodní, všechno nám nosí, všechno nám chtějí zařizovat. Neustále se ptají, jestli něco nepotřebujeme. A naše průvodkyně je skvělá,“ pochvaluje si Nedvědová, hráčka Bohemians.

Hotel, ve kterém se tým irského trenéra Garetha Grundieho ubytoval, skýtá i pro hráčky ze srdce Evropy veškerý potřebný komfort. „Většina jídel je tedy pálivějších, ale dělají nám také těstoviny, aby nám strava vyhovovala,“ kvituje Nedvědová.

Cvrkot velkoměsta, v němž žije 1,1 milionu obyvatel, prý do hotelových pokojů nedoléhá. „Celkově je to tady ovšem rušnější. Když jezdíme na tréninky, nestačíme se divit, že tu nikdo nenabourá. Doprava je docela šílená,“ žasne mladá reprezentantka. „Taky je tady hodně smogu, i na hřišti se nám hůř dýchá. Na to si teprve zvykáme.“

Jihoasijská země turbanů, kari a bollywoodských filmů ukazuje pozemním hokejistkám obě svoje tváře; nejen nablýskanou, ale i tu syrovou. Chudoba místních nejde přehlédnout. „Když jedeme z tréninku, koukáme kolem sebe z oken autobusu a říkáme si, že se v Česku máme fakt dobře. A že nám to úplně nedochází. Může být i hůř,“ všímá si Nedvědová.

Chcete vidět všechny zápasy živě? Zde najdete návod

Národní tým vstoupí do olympijské kvalifikace sobotním zápasem proti Japonsku, den nato vyzve Chile a v úterý se poměří s Německem. Ve druhé skupině se utkají o postup do semifinále Itálie, USA, Nový Zéland a domácí Indie. Tři nejlepší z celého turnaje postoupí na hry do Paříže 2024. „Už na letišti nás čekal houf fotografů, kameramanů a reportérů, což vypovídá o popularitě pozemního hokeje v Indii. Na zápasy se nejde netěšit,“ nemůže se dočkat Vorlová.

-si-, -ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy