Nižší soutěže: Jak probíhala sezóna a kdo postupuje?

Ligová sezóna je oficiálně u konce. Kromě mládežnických kategorií, ligového poháru žen a extraligy mužů a žen byly dohrány také nižší soutěže, tedy první a druhá liga mužů a první liga žen. Jak se komu dařilo, kdo postoupil mezi nejlepší a kdo se naopak musí vyrovnat se zklamáním?

 

I. LIGA MUŽŮ

Účastníci soutěže: President, Hostivař, Hradec, Litice B, Kadaň, Praga

Druhá nejvyšší mužská soutěž odstartovala v polovině listopadu a favoritů bylo hned několik – mladý a talentovaný tým Presidentu, loni sestoupivší Hradec, stabilní účastník venkovní extraligy Hostivař, ale i další týmy měly rozhodně co nabídnout. Soutěž byla bohužel poznamenána čtyřmi kontumacemi. Suverénně (9 výher, 1 prohra) si nakonec počínal President, který s náskokem devíti bodů předskočil stříbrnou Hostivař. Hned tři další týmy – Hradec, Litice B a Kadaň – se v tabulce seřadily podle skóre, všechna tato družstva totiž získala stejný počet bodů – 13. Na šestém místě znamenajícím sestup do druhé ligy se umístila Praga. Jednoznačně nejlepším střelcem soutěže se stal Jiří Kulička z Hradce (31 gólů) s náskokem 14 branek na druhého Štěpána Lalíka z Kadaně (17).

II. LIGA MUŽŮ

Účastníci soutěže: Mnichovice, Litic C, Slavia B, Šenkvice, President B, Hostivař B, Kbely

Nejnižší mužskou soutěž si podmanil nově složený tým Mnichovic, který tak hned po prvním roce mezi muži míří do vyšších pater. Pro klub ze středních Čech se jedná o velký krok, jelikož tým mužů zde dlouhou dobu chyběl, navíc se letos představil ve všech věkových kategoriích od benjamínků po ženy a muže. Mladý tým si postup vybojoval díky pěti výhrám a jedné remíze ze šesti zápasů, o čtyři body za ním se umístili zkušení borci z Litic C a Slavie B. Mezi střelci vládl kapitán Šenkvic Zdenko Kovačevič.

I. LIGA ŽEN

Účastníci soutěže: Bohemians, Rača, Hostivař, Rakovník B, Slavia B, Litice B, Kadaň

Nižší ženská soutěž má od letoška nový formát – po základní části následuje Final Four, ze kterého do extraligy postupuje vítěz. V základní části se nejvíce dařilo Rače, která s velmi podobnou soupiskou pod hlavičkou národního týmu Slovenska zvítězila už loni, ovšem vzhledem k tomu, že nešlo o klub, postoupily druhé Mnichovice. Letos již slovenská děvčata nastoupila pod záštitou klubu z Bratislavy, a byla jedním z favoritů na postup. Dalším horkým kandidátem byl tým Bohemians, kterému loni postup utekl v posledním zápase proti zmiňovaným Mnichovicím, a po dvou letech v první lize byl postup mezi nejlepší jasným cílem. To samé lze říci i o Hostivaři, která sestoupila loni, tradiční účastník extraligy se chtěl do vyšší soutěže vrátit hned jak to jen šlo.

HC BOHEMIANS – HC HOSTIVAŘ 5:2

G: Nedvědová L. 3x, Moos 2x – Šašková 2x

R: Babická, Fousková

Před tímto zápasem bylo jen velmi těžké odhadovat favorita. Hostivař ovládla obě vzájemná utkání ligového poháru, v lize však byly úspěšnější Bohemačky. Otázka byla, nakolik bude chybět zraněná Kamila Kopecká, Bohemians však mohla těžit z návratu reprezentantek Hraníčkové a Nedvědové. Právě Linda Nedvědová se hattrickem výrazně podepsala pod výhru Bohemky, další gólový příspěvek přidala obojživelnice Veronika Moos, která se tentokrát představila v útoku a ne v častější pozici brankářky. Na druhé straně se dvakrát prosadila Simona Šašková, další spoluhráčky však nenašly recept na výborně chytající Terezii Pažitkovou.

 

KPH RAČA BRATISLAVA – HC 1972  RAKOVNÍK B 3:2 po náj.

G: Medviková, Chebenová, náj. Medviková – Mánková, Tománková

R: Babická, Fousková

Druhé semifinále bylo dramatické až do konce. Přestože bylo jasné, že Rakovník jakožto rezervní tým extraligového celku do nejvyšší soutěže postoupit nemůže, jeho hráčky nechtěly soupeřkám nechat nic zadarmo. Byl to právě tým ze středních Čech, který v šesté minutě otevřel skóre, o minutu později však bylo srovnáno.  Když zbývaly pouhé tři minuty do konce, stav byl 2:1 pro Raču. Ve 38. minutě ale srovnala Veronika Tománková a zajistila nájezdy. V těch byl úspěšnější tým ze slovenské metropole, rozhodla nejlepší střelkyně soutěže Šarlota Medviková.

KPH RAČA BRATISLAVA – HC BOHEMIANS PRAHA 1:2 po náj.

G: Fondrková – Moos, náj. Nedvědová L.

Duo výborně chytajících gólmanek Terezie Pažitková a Daniela Šutovská se nenechalo překvapit více než jednou, kdy první jmenovaná kapitulovala ve druhé minutě po střele Fondrkové, druhá nestačila v šestnácté minutě na zakončení Moos. Více již ale brankářky nepovolily, a tak se šlo do nájezdů. V nich se prosadila bratislavská střelkyně Medviková, na druhé straně byla ale dvakrát úspěšná Linda Nedvědová. V poslední sérii dostala Rača po nedovoleném zásahu Pažitkové možnost penalty, brankářka zelenobílých si však střelu pohlídala a mohla tak s celým týmem po dvou letech slavit návrat do nejvyšší soutěže.

 

Gratulujeme všem týmům za předvedené výkony a těšíme se na klubové scéně opět venku.

 

-bp-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy