Extraliga: Ani sobotní nečas nevadil. Jak se hrálo?

Další extraligové kolo je za námi, a tak Vám opět přinášíme zprávy o tom, jak vše probíhalo. V obou soutěžích jsme viděli čtyři zápasy, a zejména v mužské kategorii padl velký počet branek. Pořadí se ale příliš neměnilo.

 

EXTRALIGA MUŽŮ

SK SLAVIA PRAHA – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 15:0 (3:0, 6:0, 3:0, 3:0)

G: Plachý 5x, Vacek 3x, Toms F. 2x, Bodnár 2x, Svatoň, Vaňko, Zuna

R: Holek, Zátopek

Souboj prvního a posledního celku aktuálního pořadí dopadl o poznání lépe pro domácí tým, který již od začátku rozjel gólostroj na plné obrátky. Zazářil Martin Plachý, který vstřelil pět branek, hattrick zaznamenal David Vacek.

„Zápas s Hradcem byl za mě koncentrovaný a odpracovaný od všech hráčů, až na výpadek v posledních minutách zápasu. To byl za mě dobrý výkon. Gólově se v zápase vyřádil nejeden hráč a zkoušeli jsme si věci, které bychom si normálně nezkusili. Jako neméně podstatnou věc vnímám to, že v týmu stále převládá pozitivní a dobrá chemie… Doufám, že nám to vydrží i po zbytek sezóny a zakončíme ji vítězně,“ říká aktuálně nejlepší střelec ligy Martin Plachý.

 

 

HC 1946 PRAGA – TJ PLZEŇ-LITICE 0:14 (0:1, 0:3, 0:4, 0:6)

G: Gerlický 4x, Nicklas 3x, Batík 2x, Bárta, Hes, Homolka, Kačírek, Uhlíř

R: Větrovský P., Vudmaska

Další gólová show byla k vidění na Zeleném Pruhu, tentokrát se ale radoval hostující tým – litičtí si odvezli domů tři body za výhru 14:0, na které se podílelo hned několik střelců, nejvýrazněji čtyřgólový Eduard Gerlický a autor hattricku Reinhard Nicklas.

„Věděli jsme, že Litice jsou velmi těžký soupeř. Naším cílem bylo hrát bez strachu a zápas si užít. A i přestože konečný stav vypadá strašidelně, 7 branek padlo v poslední čtvrtině, kdy už došly všem síly a naopak Litice správně vycítily šanci na zlepšení si skóre. Myslím si, že se hlavně z tohohle zápasu nesmíme hroutit, a musíme se co nejlépe připravit na zbytek základní části a nadstavbu. Po výhře nad Hradcem to nemáme rozehrané špatně a je jen na nás, jestli uděláme vše pro to, aby Pragovka nebyla opět v baráži,” popisuje brankář Aleš Větrovský.

 

HC HOSTIVAŘ – HC PRESIDENT 5:2 (1:0, 1:2, 1:0, 2:0)

G: Holub 2x, Kohák 2x, Svoboda – Rychetník, Rambousek

R: Toth, Mejzlík

O poznání vyrovnanější výsledek v porovnání s předchozími zápasy přinesl zápas Hostivaře s Presidentem. Skóre otevřel těsně před první pauzou Tomáš Holub, hned po nástupu na hřiště ale dokázal vyrovnat kapitán hostů Jakub Rychetník. President dokonce otočil gólem z hokejky Marka Rambouska, ovšem domácí si vzali vedení zpět zásluhou dvou branek Jakuba Koháka, dalšího příspěvku Tomáše Holuba a jednoho zásahu Lukáše Svobody.

Takto zní hodnocení presidentského Vojtěcha Šedivého:

„Zápas č. 23003437 se uskutečnil v podmínkách klimatického pásma mírně s kódem regionu 9 (chladný, vlhký). Se soupeřem jsme si jak kluci od bobří řeky dali zdar na hřišti u Botiče za jásotu 12 diváků a skřehotání nutrií. Do první půlky jsme s presidentskými puškami naběhli s hlavou vztyčenou, i když jsme si byli vědomi nedávného debaklu v zápasu Hostivař-Litice. V první čtvrtina ve znaku šermu, kdy rodák od Botiče Mateo Cavanni přesekl soupeři hůl a v hostivařském dresu Holub proměnil první penaltu na 1:0. V zápětí byl v obranné pozici soupeř a při exekuci střely od Alfréda Goatského jej soupeř hrdinsky zachytil svými zády. Tento manévr vyústil v další penaltu, tentokrát pro kluky v rudém, kteří z východu nepřinesli zmrzlinu, ale vyrovnávací gól na 1:1 holí kapitána Jakuba Rakeťáka. Počasí se během druhé čtvrtiny nezměnilo a stále bylo vhodné maximálně na rande v kině. Kluci však stále museli na hřišti naslouchat pokynům rozhodčích, radám diváků a skřehotání místních nutrií i za těchto podmínek. Mladý nadšenec, raketová hvězda a kamarád Schwarzeneggera z filmu „nepostradatelní“ Rambo Marek vymazal a natrhl síť svým mocným úderem pod crossbar na 2:1. ve 26 minutě zpozoroval starší ze dvou Vavřinů, že nezbývá moc času a po faulu na soupeře si šel sednout na střídačku o pár minut dřív, jenom to nejdříve vzal přes trestnou. Odpovědi na tento gól se však fanoušci Hostivaře dočkali a po nedorozumění gólmana Matěje a hráče Matěje proklouzl k tyči mladý Kohák Jakub a docvrnknul tak gólovou střelu do brány. Následoval poločas s napínavým skóre 2:2 a s ještě horším počasím. Po ohřátí v teplých prostorách hostivařské hospody se vrátili diváci k zápasu, kde na ně čekali mokří, zmrzlí hráči přející hotel na ostrově Indonésii a ananasovou koládu. Dostali však kládu a hostivařští kluci se chtěli zahřát, tak začali lítat a útočit na soupeře kdy při brejku 33. minuty vzal soupeř balón a po menší sehrávce Luky Svoby skóroval na 3:2. Červení kluci měli stále plno šancí, které se nepovedli proměnit ve vyrovnávací gól. Bohužel ani myšlenka na teplo, křik diváků nebo ani dva rohy nepomohly. Ke konci třetí čtvrtiny Průša lítal po hřišti, až to přepálil a šel si se zelenou kartou sednout na minutku na lavičku. Poslední čtvrtinu se Presidenti rozhodli soupeře přejet a začali napadat soupeře, tato taktika však nejspíše nevyhovovala všem členům a stal se z taktiky zmatek. Hostivařští toho využili a vstřelili po 7 minutách potvrzující gól na 4:2 a za dalších 5 minut na 5:2. Střelcemi byli již výše zmínění kluci od Botiče, Holub a Kohák, kteří v poslední čtvrtině president přejeli, couvli a znovu přejeli.”

 

HC 1972 RAKOVNÍK – HC BOHEMIANS PRAHA 1:3 (0:1, 0:2, 1:0, 0:0)

G: Vohnický, Soukup O., Železný – Ohnemichl

R: Holek, Větrovský A.

Rakovník potřeboval nutně zvítězit, aby se přiblížil na dostřel čtvrté místo okupující Hostivaři. Zejména díky první polovině, kdy po brankách Tomáše Vohnického, Ondřeje Soukupa a Jana Železného prohrával o tři góly, se to žlutočerným nepodařilo. Gól domácího Vojtěcha Ohnemichla ve třicáté osmé minutě byl poslední brankou, kterou diváci mohli v tomto zápase sledovat. Poté sice mohli vidět hned čtyři udělené karty, skóre se už ale nepohnulo.

„Do zápasu s HC Bohemians jsme nastoupili s cílem vyhrát, snažili jsme se hrát to, na čem jsme se před zápasem domluvili. Bohužel se ukázaly chyby, kvůli kterým jsme inkasovali 3 góly hned v první polovině, ale stále jsme se snažili prosadit, i přes plno šanci jsme se dlouho nedokázali prosadit, až pak přišel jediný gól z breakové situace. Pokud chceme pomýšlet ještě na Final Four, musíme naplno bodovat ve všech zbývajících zápasech,” říká jediný střelec domácích Vojtěch Ohnemichl.

 

EXTRALIGA ŽEN

 

HC HOSTIVAŘ – TJ MNICHOVICE 2:1 (1:0, 0:1, 0:0, 1:0)

G: Staňková 2x – Pažitková V.

R: Babická, Hájková

I když do tohoto zápasu nastoupily aktivněji hráčky Mnichovic, ujala se vedení Hostivař po úspěšné penaltě Evy Staňkové. Hostující hráčky ale pokračovaly v nastoleném tempu a byly odměněny brankou Veroniky Pažitkové z trestného rohu. Bohužel pro Mnichovice bylo jejich hráčkám uděleno hned pět karet, na druhé straně byla užívána jen upozornění, i když mnohdy šlo o fauly přinejmenším stejného rázu jako na druhé straně. Tento nepoměr, a zejména hra v osmi, rozhodila hru Mnichovic, čehož domácí využily. Pět minut před koncem dostaly k dispozici další penaltu, kterou Staňková znovu využila.

„Myslím, že zápas proti Hostivaři byl náš zatím nejpovedenější ze všech zápasů jarní sezóny,“ těší herní projev jejího týmu Veroniku Pažitkovou. „Pro mě byl šťastný hlavně tím, že jsem vstřelila svůj první extraligový gól, z čehož mám radost. Velmi mě ale mrzí průběh zápasu, zejména kvůli přístupu našeho soupeře. V určitých chvílích se více křičelo než hrálo hokej a ve výsledku pro domácí nevyplynul žádný trest. Sice jsme prohrály, ale nemyslím si, že výsledek jednoznačně určuje vítěze a poraženého. Přijde mi, že z naší strany byl zápas odmakaný, musíme si dát větší pozor na zakončení, aby nám góly do té brány padly. Těším se na odvetu na našem domácím hřišti, doufám, že tentokrát bude zápas klidný.“

 

SK SLAVIA PRAHA – HC SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ 4:0 (1:0, 2:0, 1:0, 0:0)

G: Šmídová, Hájková, Nováková N., Nová Lu.

R: Babická, Fousková

Papírovým favoritem byly sice sešívané, ale i hradecká Slavia předvádí v probíhající sezóně dobré výkony, a tak není dobré ji podceňovat. To si domácí pohlídaly a za záda jejich gólmanky neprošel jediný balonek. Na druhé straně otevřela skóre Magdaléna Šmídová, a postupně ji napodobily ještě Natálie Hájková, Natálie Nováková a Lucie Nová. Hradeckým se směrem do útoku nedařilo, a tak se v tabulce propadly o jedno místo – aktuálně jsou páté. Pražská Slavia zůstává na čele.

„Zápas byl pro všechny hodně náročný kvůli mrazivému a deštivému počasí. V první čtvrtině žádné góly nepadly, ale poté se nám podařilo skórovat 4x. Celkový výsledek mohl být i větší, akce jsme měly mnohdy moc hezké, jen ta naše koncovka…” říká k zápasu Lucie Ledvinová.

Útočnice Hradce Kateřina Buňatová přidává svůj pohled na hru:

„Náš sobotní zápas s pražskou Slavií proběhl za „nelidských“ podmínek, kdy skoro celý zápas pršelo, foukalo a bylo opravdu chladno. Možná i díky tomu se ale hrálo v slušném tempu, aby se všechny hráčky hýbaly a zahřály. Jak jsme očekávali, soupeř byl v útoku velmi důrazný a dostával se do řady šancí, které ale naše obrana v čele s Bárou Čechákovou velmi dobře zvládla vyřešit a gól ze hry jsme dostali pouze jeden jediný. Dva góly padly z rohů, které mají Slávistky nacvičené opravdu bravurně. Čtvrtý gól byl z penalty, spravedlivě nařízené. Náš hradecký zkušený tým doplněný velmi nadějnými staršími žákyněmi, které těmito těžkými zápasy získávají cenné zkušenosti, se silného soupeře rozhodně nezalekl. Měli jsme několik šancí i trestné rohy a dobře hrající Slávistky jsme chvílemi dokázali potrápit. Věřím, že se z této čestné prohry rychle vzpamatujeme, a příští sobotu se opět popereme o důležité body a povede se nám postup v tabulce do horní čtyřky.“

 

HC 1946 PRAGA – TJ PLZEŇ-LITICE 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 1:0)

G: Tlamsová

R: Jaroš, Krýsl

Titul smolaře kola tentokrát putuje do Litic, které po celý zápas držely s aktuálně ve skvělé formě hrající Pragou na její domácí půdě krok. Zápas byl vyrovnaný se šancemi na obou stranách, žádný pokus však neskončil v brance. To platilo až do poslední minuty. Půl minuty před závěrečným hvizdem se v kruhu nejlépe zorientovala Nela Tlamsová a poslala míček za záda hostující brankářky.

„Zápas probíhal za velmi nepříznivého a chladného počasí, podmínky tedy nebyly optimální a poměrně dlouhou část zápasu jsme s nimi bojovaly. I přesto jsme se chtěly udržet v tempu z předchozích zápasů, držely jsme se toho, co dříve fungovalo a věřily, že skórujeme. Gól se nakonec po několika šancích dostavil až 30 sekund před koncem, o to příjemnější ale byl pocit z vítězného utkání,” říká jediná střelkyně zápasu.

 

HC 1972 RAKOVNÍK – HC BOHEMIANS PRAHA 7:1 (3:0, 1:0, 0:0, 3:1)

G: Hvězdová 2x, Bašová Kat., Hanzlová, Matoušková, Přibíková V., Vorlová – Moos

Rakovník nastoupil do zápasu mnohem lépe, jejich aktivní hra byla odměněna třemi góly během první čtvrtiny. Pak se hostující hráčky zvedly, i když jejich taktika byla spíše defenzivní, fungovala dobře a za třicet minut umožnila domácím pouze jeden gól. V poslední čtvrtině ale přišel na straně hostujících výpadek, kdy se rakovnické hráčky během dvou minut třikrát prohnaly jejich kruhem a byly z toho tři rychlé góly. Potom se sice prosadila Veronika Moos, její zásah už byl spíše kosmetickou úpravou výsledku. Na straně domácích se trefilo šest různých střelkyň v čele s dvougólovou Klárou Hvězdovou.

„Do první poloviny zápasu jsme dobře nastoupily. Podařilo se nám dát do poločasu 4 góly a tím se více uklidnit. V druhé polovině jsme pokračovaly ve stejném tempu a vstřelily jsme další 3 góly. Ke konci zápasu jsme na chvilku ztratily koncentraci a hráčkám Bohemians se podařilo vstřelit 1 gól. S výkonem jsme celkově spokojení. Dařilo se nám jak v ofenzivě, kde se na gólovém účtu podílelo více hráček, ale také v defenzivě,“ těší Kateřinu Bašovou.

Veronika Moos z Bohemians dodává:

„Vstup do zápasu nám nevyšel, ale ve 2. a 3. čtvrtině jsme zlepšili nedostatky ze začátku zápasu a hrály jsme vyrovnaný zápas s šancemi na obou stranách. Bohužel se nám nepodařilo vyvarovat se několika chyb, po kterých jsme vytahovali míček ze sítě, ani proměňovat šance, díky čemuž vypadá číselný výsledek zápasu hůř než průběh samotný.”

 

To je z uplynulého víkendu vše. Vyjádření některých týmů se nepovedlo získat, ale věříme, že do příště se to podaří. Zatím všechny týmy pilně trénují, aby se připravily na následující sobotu. S přesným programem se Vám opět ozveme.

 

-bp-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy