ME Glasgow: ženy udržely divizi B

V posledním zápase turnaje hrála Česká reprezentace o vše. Dívky musely porazit kvalitní Wales, aby mohly pomýšlet na udržení se v divizi B mistrovství Evropy.

Zápas začal velmi nervózně a Český tým si neuměl poradit s rozehrávkou. Soupeř pressoval se čtyřmi hráčkami a sbíral balónky především ve středu hřiště. Do šancí se dostávaly především ostrovanky a zápas se vůbec nevyvíjel v náš prospěch. Skvěle zachytala česká brankářka Čecháková, kterou prostřelila soupeřka ze hry až ve 23 minutě. Česko prohrávalo v poločase 0:1, a proto bylo jasné, že v druhé polovině bude třeba víc riskovat a tlačit se do šancí.

Hned dvě minuty po začátku poločasu Adéla Bížová krásně přenesla hru z pravé strany a dlouhou přihrávkou našla v kruhu Natálii Hájkovou, která ve skluzu posunula balónek vedle brankářky, kde ho ve skluzu do branky uklidila Veronika Decsyová. Pravděpodobně první český průnik do kruhu končí gólem.

Ještě než se Wales stačil oklepat, poslala Anna Kolářová dlouhý balón do kruhu, který naše Veroniku Decsyovou, která se uvolnila od své hráčky a ránou mezi nohy prostřelila gólmanku Walesu. Stav zápasu se tedy během pěti minut otočil v náš prospěch a Český tým vede 2:1.

Zbytek zápasu byl o disciplíně a dodržování obranného systému. Wales se snažil tlačit před českou branku a naopak Češky zahrozily z pár protiútoků. V druhém poločase dostaly české hráčky dokonce dvě zelené a dvě žluté karty, ale i v oslabení tým zvládl skvěle a kompaktně bránit.

Skóre se do konce zápasu nezměnilo a Česká republika tak vyhrála v nejdůležitějším zápase turnaje 2:1. Ani to ale zatím neznamenalo jisté udržení se v B divizi. Záleželo také na výsledku zápasu Turecka proti Ukrajině, kde nesměla Ukrajina vyhrát o více než šest gólů. Naštěstí se tomu tak nestalo, zápas skončila 5:2 pro Ukrajinu a hororový scénář v podobě sestupu se nevyplnil.

Česká reprezentace skončila na 6. místě a udržela se tak v divizi B mistrovství Evropy.

Individuální ocenění získala Veronika Decsyová, která vyhrála nejlepší střelkyni turnaje.

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy