Michael Soukup končí s mezinárodní kariérou rozhodčího

Český ostřílený rozhodčí Michael Soukup po dlouhé kariéře končí v působení na mezinárodní scéně.

Kdy jste s pískáním začal?
Pískám od léta roku 1991, kdy mi bylo 18 let. Tzn. pískám již 28 let.

Kdy jste se zúčastnil prvního mezinárodního turnaje?
Prvního mezinárodního turnaje jsem se zúčastnil už po roce pískání. Byl to Pohár mistrů Evropských zemí divize B v Praze. Perspektivních rozhodčích bylo v Československu (správně v České a Slovenské federativní republice) málo, a tak mě komise rozhodčích hodila rovnou do vody. Nelituji toho, právě naopak.

Jaká byla spolupráce s Evropskou hokejovou federací?
V té době bylo nasazování rozhodčích v kompetenci jednotlivých zemí, resp. jejich svazů, a tak jsem předem věděl, jaký turnaj budu mít. EHF nic významného tehdy pro rozvoj rozhodčích nedělala a nechávala to na jednotlivých zemích. Naštěstí si včas uvědomila, že bez nějaké koncepce nedojde ke zlepšení počtu a kvality rozhodčích na turnajích řízených právě EHF. Proto úzce spolupracovala s FIH a vznikaly různé programy UDP a podobně. Změnil se způsob nominací, kdy o jednotlivých rozhodčích už nerozhodují svazy, ty dodají jen jmenný seznam, ale komise EHF / FIH.

Co Vám pískání v zahraničí dalo?
Pískání v zahraničí mi dalo spoustu zajímavých zážitků nejen pěkných zápasů, ale hlavně milá setkání s lidmi okolo hokeje napříč Evropou i světem. Mám spoustu přátel a kamarádů.

Kam až jste se s pískáním podíval?
Nejdál jsem pískal na Halových hrách Asie v roce 2009 v Malajsii. Kde hrálo i družstvo Thajska. Když hráč této země dostal kartu, tak přiběhl k rozhodčímu, uklonil se, omluvil se, a pak se uklonil podruhé a poděkoval. Škoda, že v naší lize nehraje pár Thajců.

Který turnaj Vám nejvíce utkvěl v paměti? Proč?
Nejvíce mi utkvělo ze všech těch turnajů Mistrovství světa v hale v Poznani 2011, kde byl současně turnaj mužů i žen, a kdy jsme drželi pohromadě a bavili se hokejem. Prima parta kluků a holek, rozhodčích z celého světa.

Trocha statistiky:

  • Michael Soukup se specializoval na halu
  • 1994 se stal mezinárodním rozhodčím
  • 2002 mezinárodním rozhodčí 1.třídy
  • K 20.12.2018 je v žebříčku hodnocení halových rozhodčích (International Elite Panel) na 2.místě na světě (za rozhodčím Lee Barronem z Anglie)
  • Odpískáno má celkem 38 turnajů (7 venek, 31 hala), 154 zápasů (23 venek, 131 hala)
  • Z toho 50 halových zápasů je mezistátních (pouze seniorské reprezentace) … tohoto čísla dosáhlo pouze 5 rozhodčích na světě.
  • 9x mistrovství Evropy seniorů a 1x mistrovství světa.

„Rád bych doporučil všem mladým rozhodčím, že pokud je aspoň trochu pískání baví a případně i naplňuje, tak jako dříve mě, ať vydrží. Protože v mém případě jsem si svou mezinárodní rozhodcovskou kariéru nesmírně užil!“ Michael Soukup

Za celý svaz i celý český pozemní hokej děkujeme Michalovi za reprezentaci na mezinárodních soutěžích!

V případě zájmu stát se rozhodčím kontaktujte prosím vedoucího rozhodčích: tomas.holek@pozemnihokej.cz

Veronika Decsyová

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy