Trénink mládeže (U14) Erasmus+ program HC Den Bosch 

Dilja Holewijn: Hlavní trenérka HC Den Bosch MC1 (U14dívky) a asistentka trenéra MD1 (U12dívky) a MB1 (U16dívky) 

Dilja začala tím, že práce trenéra spočívá v rozkouskování si cílů na malé části. Hlavní body, na které se jako trenér zaměřuje: 

  • Plánování sezóny – různé témata/zaměření 
  • A jak skloubit zábavu, úspěch and samoregulaci 

Součástí přednášky bylo sledování tréninku U14 v praxi (MC1 – téma 2vs1). 

Sebehodnocení hráče Se sebehodnocením se v klubu HC Den Bosch začíná přibližně od 13 let. Kdy se hráči učí přemýšlet and tím proč a co dělají, jaké jsou jejich ambice. Okolo 15-tého roku hraje tento prvek v rozvoji hráče důležitou roli. A jakým způsobem se sebehodnocením pracují např. dívky U14? 

  • Po každém zápase hráčky vyplňují krátký dotazník (do 24 hodin po zápase) – 4-5 otázek typu, jak se mi hrálo, jak jsem se cítila a jak jsem hrála, jsem spokojená se svou hrou….. 
  • 2-3x do roka mají hráčky individuální sezení s trenérem – jaké jsou mé cíle, kde jsem nyní a kam se chci posunout příští sezónu, co pro to musím udělat…. 
  • Během sezóny probíhají na hřišti i krátké rozhovory mezi trenérem a hráčem na hřišti, ale i týmové diskuze, aby naučili před týmem mluvit o sobě a sdělit, jak se cítí…. 

Trénink této kategorie obnáší hodně vysvětlování…..proč,proč,proč….často slýchávají, co se jim daří, jaké jsou jejich silné stránky, ale take je jim zdůrazňováno, že jsou na hřišti, protože je to baví. Ne vše je o úspěchu a posouvání hranic dál a dál, protože pak z toho mizí samotný požitek a radost. Necháváme jim prostor “dýchat”… 

Plánování tréninků Kategorie U12 trénuje 2x týdně, U14 trénuje 3 x týdně, a kategorie U16 má 3 tréninky týdně a 1 extra trénink. Trénink dle modelu ASM (Atheltic skill model) probíhá 1×45 min. Skupina je rozdělena na 2 skupiny, první skupina – atletická část, druhá skupina – individuální technika. 

4-týdenní tréninkový plán je zaměřen na zvolenou dovednost/téma – vždy rozdělené na útočnou a obrannou část. Tým má vždy stanový společný cíl, na kterém chce pracovat – herní system, jakou taktiku chce tým hrát, jaká technika je k tomu důležitá atd. 

Příklad programu týdenního tréninku U14: úterý – vždy založen na tréninku základních technických dovedností a zvolenému tématu; středa – trénink se skládá z herních situací 1vs1, 2vs2, ale pořád se zaměřením na zvolenou specifickou dovednost/téma, hra 3×7 minut (liga se hraje 5x7min); pátek – trénink je obdobný úternímu se zaměřením na téma či dovednost, kterému se tým věnuje. 

Hlavní trenéři mládežnických kategorií společně se sportovním ředitelem volí dovednosti na následující období. 

Více informací: 

  • Robert Jan Vos prezentace 
  • Video analýza: https://longomatch.com/en/pro/ 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy