Ohlédnutí za bronzovým mistrovstvím Evropy

Máme za sebou dlouhý víkend, a dost lidem přibylo na hlavě několik bílých vlasů… Tolik napínavých okamžiků v jednom turnaji se hned tak nevidí. Tento příběh naštěstí dopadl velkým happyendem a ještě jednou ženské reprezentaci gratulujeme k zisku bronzových medailí na halovém mistrovství Evropy 2020. Kromě toho Česká republika vévodila i v individuálních cenách. Nejprve Adéla „Bíža“ Lehovcová získala ocenění za nejlepší střelkyni turnaje. Naše velmi úspěšná brankářka Barbora Čecháková dostala nejvíce hlasů od ostatních týmů, a stala se tak nejlepší gólmankou mistrovství Evropy. Jak by taky ne, když vychytala nájezdy, díky kterým se české reprezentaci povedlo získat celkovou třetí příčku.

Základní část:

Německo x Česká republika 4:1

Soupeřky si vytvořily náskok 3:0, i když v druhé půlce česká děvčata šlapala, jak namazaný stroj, nestačilo to na otočení zápasu.

Nejhezčí okamžiky zápasu najdete zde.

Česká republika x Belgie 4:1

Belgie byla v nejvyšší divizi nováčkem, Česká republika vedla minutu před koncem 4:0, v posledních sekundách Belgie kosmeticky snížila na 1:4.

Highlighty Česká republika x Belgie

Česká republika x Ukrajina 5:4

Gólem z hokejky Kateřiny Laciné 16 sekund před konečným hvizdem děvčata otočila skóre na naši stranu. Doporučujeme si pustit poslední čtvrtinu, protože ta stála opravdu za to… V posledních deseti minutách padlo 5 gólů, Česká republika vede, Ukrajina srovnává, český tým se dostává zase do vedení, protihráčky opět dorovnávají… Naštěstí pak nastala osudná 16. sekunda, jak je zmíněno výše 🙂 Dle slov Filipa Neussera, trenéra české ženské reprezentace, se ženám povedl malý hokejový zázrak.

Semifinále:

Nizozemsko x Česká republika 4:2

Nizozemky byly v roce 2018 na ME druhé, je to velice silný soupeř, v základní části prošly velice hladce přes všechny soupeře. I když z výsledku to tak nevypadá, nehrálo se jim s českým týmem snadno. Ztratily svůj důraz a sebejistotu. Česká reprezentace na palubovce nechala vše, leč na vítězství to nestačilo.

Boj o bronz:

Německo x Česká republika 2:2 (1:2 na nájezdy)

Od druhé minuty zápasu český tým vedl díky Kateřině Laciné, ve druhé čtvrtině nás Němky přehrávají a obrací zápas na 2:1. Naše nejlepší střelkyně Adéla Lehovcová z rohu srovnává na 2:2.

Němky neproměnily penaltu a díky tomu zápas skončil remízou. Pokračovaly nájezdy (každý tým má 3 šance). Začínali Němky, Barbora Čecháková chytá. Natálie Hájková neproměňuje. V druhém kole skórovaly oba týmy, za český se prosadila Adéla Lehovcová. V třetím kole Němky neproměnily, kdežto Kateřina Laciná ano!

Ženské reprezentační družstvo získává medaile po dlouhých 20 letech a stejně jako muži se i ženský tým kvalifikoval na mistrovství světa v roce 2021.

Celé mistrovství vyhrály domácí Bělorusky nad Nizozemkami. Na ty nejhezčí okamžiky finálového zápasu se můžete podívat zde.

Kompletní přehled turnaje (soupisky, rozlosování, výsledky, statistiky) najdete na oficiálním webu Evropské hokejové federace zde.

Foto: WORLDSPORTPICS FRANK UIJLENBROEK

Video: Lukáš Derbal / manager ženského reprezentačního týmu

 

Lenka Jeřábková

 

 

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy