SK Slavia na poháru v Litvě – bronzové medaile!

Obhájkyně titulu této sezóny jsou právě v Litvě, kde bojují v druhé nejvyšší divizi klubového poháru jménem Club Trophy. V minulém roce slávistky skončily na krásném třetím místě, stejně tak letos. Je to ohromný úspěch, ale podívejme se na celý turnaj postupně…

Na tomto turnaji se musely obejít bez čtyř silných opor. Adéla Lehovcová alias Bíža si na halovém finále poranila koleno. Nikol Babická, Veronika a její sestra Natálie Nováková se v současnosti nacházejí v zahraničí, kam odjely za hokejem. Favoritem tohoto ročníku byl klub z Belgie, který v minulém roce sestoupil z nejvyšší divize.

Pátek 21.2.

SK Slavia Praha – Douai HC (FRA) 7:1

V první čtvrtině česká děvčata neproměnila dvě vyložené šance, ale v druhé desetiminutovce se již do toho opřela. Ve 14. minutě skórovala Natálie Hájková a tři minuty nato přidala další gól. Ve třetí čtvrtině děvčata přidala navrch další tři góly. Dva opět z hokejky Natálie Hájkové, jeden vstřelila Michaela Kučerová. Ve 27. minutě se týmu z Francie podařilo skórovat a výsledek po třiceti minutách hry byl 4:1. Celkově tým hrál ofenzivně, ženám vycházely dlouhé přihrávky do kruhu. I v defenzivě se jim dařilo, když skvěle vybíhaly rohy. V poslední desetiminutovce Natálie přidala další gól, stejně tak úspěšnou střelou zakončila svojí akci i Veronika Kučerová. SK Slavia Praha měla za celý zápas celkem 10 trestných rohů, kterých dokázala využít. Konečný stav utkání 7:1.

SK Slavia Praha – Waterloo Ducks HC (BEL) 2:5

Jak jsme psali výše, Belgičanky jsou favoritkami turnaje. V minulém roce sestoupily z nejvyšší divize Evropského klubového poháru. Již v 6. minutě belgická útočnice otevřela skóre gólem ze hry. V druhé desetiminutovce slávistky obdržely další dva góly, v poločase stav utkání 3:0. Dívky se nevzdávaly a bojovaly ze všech sil. V druhé půlce utkání si české dívky vypracovaly několik šancí, bohužel střely zůstaly na betonech belgické brankářky. Ve třetí čtvrtině se Belgičankám podařilo vstřelit další dvě branky – stav zápasu již 5:0. Českým děvčatům se povedlo vybojovat na konci zápasu další dva rohy, které Natálie Hájková úspěšně proměnila. Belgický tým ukázal svojí sílu a vyhrál tento zápas 5:2.

22.2. Sobota

Šiauliai Ginstrektė ŠSG (LTU) – SK Slavia Praha 4:6

Poslední zápas základní skupiny proti Litevkám byl rozhodující. Vítězství by znamenalo postup do tzv. horního kříže a účast v bojích o postupové příčky do nejvyšší divize klubového poháru. Hned v první minutě zápasu Slávistky dostaly gól, v osmé minutě se Magdaleně Šmídové povedlo srovnat na 1:1. Minutu nato Renata Capouchová skórovala a sešívané se dostaly do vedení. Litevkám se povedlo srovnat, stav 2:2. Těsně před koncem první desetiminutovky Natálie Hájková skórovala z rohu, pražský tým vedl 3:2. Druhá desetiminutovka nepřinesla žádný gól. Třetí čtvrtina byla zajímavější, již v 24. minutě Natálie Hájková skórovala hned dvakrát, Slavie vedla 5:2. Litevky posléze přidaly další gól. Dvě minuty před koncem opět skóroval soupeř, stav 4:5, naštěstí minutu před koncem upravila výsledek na 6:4 pro Slavii Michaela Kučerová. Tímto vítězstvím si SK Slavia Praha zajistila postup do horního kříže.

Gaziantep Polisgücü SK (TUR) – SK Slavia Praha 2:3

První zápas skupiny D proti tureckému týmu byl velmi náročný, Slavia předvedla krásný výkon, když obracela z nesympatického stavu 0:2, ale vezměme to postupně. Prvních 20 minut bylo bez branky, slávistky ve třetí čtvrtině bohužel dostaly první gól a musely dotahovat. Turkyně hrály kombinaci zóny a osobní obrany. Slávistky si ale i tak vytvořily řadu šancí, bohužel se projevilo pravidlo „nedáš, dostaneš“ a inkasovaly druhou branku. Ve 27. minutě děvčata prohrávala 0:2. Minutu nato díky pressingu získala míč Natálie Hájková, přihrála Michaele Kučerové a ta snížila stav na 1:2. V poslední desetiminutovce se hrál velice vyrovnaný hokej, tři a půl minuty před koncem zápasu slávistky začaly hrát vabank – bez brankářky v šesti hráčkách. Takticky se krok vyplatil a holky díky neuvěřitelnému nasazení obrátily skóre na 3:2. 40 sekund před koncem zápasu měly Turkyně ještě velkou šanci v podobě rohu, ale Tereza Mejzlíková předvídala přihrávku a získala balón. Trenérka týmu Karolína Křízenecká k tomuto zápasu dodává: „Jsem na holky velmi pyšná, předvedly neuvěřitelný výkon.“

Neděle 23.2.

HC Rotweiss Wettingen (SUI) – SK Slavia Praha 4:1

Poslední zápas se hrál o postup do nejvyšší divize, takže šlo opravdu o hodně. Švýcarky vedly od sedmé minuty, ve druhé čtvrtině přidaly další gól. Stav 2:0 pro soupeřky, odplatou byl gól z hokejky Michaely Kučerové, stav 1:2. Odpověděly však i Švýcarky, zvedly svůj náskok na 3:1, a tak skončil i první poločas. Ve 24. minutě tým ze Švýcarska využil svojí šanci a zvýšil na 4:1 z proměněné penalty. Do konce utkání se již výsledek nezměnil, takže ženy SK Slavia bohužel prohrály a obsadily celkově 3. místo. Pro český hokej stejně tak pro slávistky je to ohromný úspěch. Nikdo nedokáže již odpovědět na otázku, jaký by byl výsledek, kdyby do Litvy odjely v plné sestavě.

Výbornou zprávou je, že Natálie Hájková získala titul nejlepší střelkyně a Andrea Vančurová získala cenu pro nejlepší gólmanku.

Online záznamy utkání můžete sledovat zde.

Informace o celkovém turnaji (rozpisy, góly, karty) najdete zde.

Lenka Jeřábková

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy