Pažitka o U21: Mrzí nás, že jsme nevybojovali medaili

Dirigoval obranu. Chytil, co se dalo, včetně penalty v důležitém utkání proti Itálii. Stal se nejlepším brankařem šampionátu. Přesto to nestačilo na lepší umístění, což Vojtěcha Pažitku mrzí ještě několik dnů po skončení juniorského šampionátu v Liticích.

Vojto, stal ses nejlepším brankářem turnaje. Předpokládám, že po osobní stránce sis musel turnaj užít. Jak jsi celkově spokojen, když se za šampionátem v Liticích ohlédneš?

Z turnaje mám smíšené pocity, určitě to byl skvělý zážitek i díky fanouškům a skvělé atmosféře, která se v Liticích vytvořila na každý náš zápas. Za to bych moc rád tímto všem, kteří nám každý zápas drželi palce, poděkoval. Na druhou stranu si myslím že, jsme měli na víc.

Rozumím. Co Ti turnaj ukázal?

Letošní mistrovství bylo extrémně vyrovnané, stejně tak naše zápasy (aspoň po výsledkové stránce). Do posledního zápasu jsme mohli skončit v tabulce skoro kdekoliv a ambice na medaili rozhodně byly, pokud bychom poslední zápas vyhráli, mohli jsme skončit nejhůře třetí… Nicméně sobotní zápas s Tureckem se nám bohužel vůbec nepovedl, navíc po výhře Polska nad Walesem jsme v tabulce spadnuli až na šesté místo, což bylo a je, samozřejmě, obrovské zklamání.

Kde se podle tebe turnaj rozhodoval?

Turnaj se lámal se ziskem prvních bodů. První dva zápasy jsme nezískali ani bod, a proto jsme museli dohánět bodovou ztrátu. Po ubojované remíze s Itálií se nám však podařilo získat cenné 3 body proti Polsku a díky tomu, že výsledky ostatních zápasů dopadly pro nás velmi příznivě, měli jsme najednou před posledním zápasem medailové umístění v našich rukách. Bohužel místo toho, aby nás to nabudilo, tak nám to spíš svazovalo ruce a ten zápas se nám moc nepovedl.

Co bys na turnaji hodnotil pozitivně?

Každým zápasem náš výkon šel nahoru, možná to bylo i tím, že jsme tvořili postupem času lepší partu a víc jsme se stmelili, nicméně se nám nepodařilo udělat ten poslední krok k úspěchu, což nás samozřejmě mrzí.

Cítím na Tobě, jak tě samotný výsledek na turnaji stále ještě bolí. Jak jsi ale zmínil, každým zápasem rostl výkon týmu. Bylo to poznat jak na hře samotné, tak i komunikaci mezi vámi, hráči…

V komunikaci i v samotné hře bylo vidět každým zápasem zlepšení. Pro některé kluky to byla vůbec první mezinárodní akce, s některými kluky jsme pospolu zase nikdy nehráli, takže bylo pochopitelné, že si to nejdříve potřebovalo trošku sednout. Vše jsme si pečlivě analyzovali na video poradách, takže jakékoliv problémy v komunikaci, v defenzivě i ofenzivě, se postupně odstraňovaly a tím pak postupem času přicházely i body, bohužel pro nás to nakonec nestačilo na dobré umístění.

Co tebe osobně nyní čeká dál? Zapojíš se do přípravy s reprezentačním týmem mužů?

Aktuálně jsem v širší nominaci mužů, se kterým jsme ve fázi přípravy na kvalifikaci ME ve španělském Ourense. O víkendu jsme sehráli přípravná utkání se Švýcarskem, poté série tréninků, přípravné zápasy s Ukrajinou a 15.8. odlet do Španělska, takže se již soustředím na to. Pro mě je každá příležitost reprezentovat Česko poctou a zároveň výzvou, proto se budu snažit odvést co nejlepší práci a pomoci celému týmu. Od toho v bráně především jsem. 

Díky moc za rozhovor a tvůj čas. Hodně štěstí v přípravě s dospělou reprezentací.

Jakub Mejzlík
f: Petr Branšovský

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy