Kvalifikace ME ž: Češky porazily Polky a jsou druhé!

Ženy mohou slavit! Porazily Polky a mají jistotu účasti v divizi B, kam postupují z druhého místa ve skupině, kterou vyhrály největší favoritky z Irska. K úspěchu jim dnes stačila jedna branka a skvělá defenzíva v čele s brankařkou Barborou Čechákovou.

ČR – Polsko 1:0 (1:0)
G: 24. Šmídová
ZK: 3:1 | ŽK: 2:0

Po včerejším pocitu neúspěchu dnes mohou naše reprezentantky odcházet s hlavami nahoře. Dokázaly porazit Polsko, a díky tomu mají jistotu účasti v druhé nejvyšší divizi ME. Na rozdíl od včerejšího výkonu předvedly proti Polsku velmi stabilní výkon, plný zajmavých útočných i defenzivních akcí. Co bylo signifikantní pro oba týmy – chyběl jim klid ve finální fázi. Plus Češky měly jedno velké plus. Barboru Čechákovou. Všechny zakončení protihráček skončily na jejích rukavicích a betonech. Česká brankařka předvedla opět výkon světové extratřídy a měla dnes lví podíl na výhře.

Češky začaly dobře. V první půli měly více ze hry, ač zhruba od páté minuty postrádaly služby zkušené Mejzlíkové, kterou bolestivě nastřelila jedna z Polek. Na druhé straně hrála skvělý zápas Topinková. Nejprve orazítkovala z trestného rohu břevno, aby ve 24. minutě bravurně prošla přes několik protihráček a předložila míč Magdaléně Šmídové. Ta i s trochou sportovního štěstí dotlačila míček za záda brankářky Anny Gabary a vstřelila tak svůj první gól na turnaji. Polky si dokázaly následně vybojovat dva trestné rohy, ze kterých však kapitánka bílo-červených Marlena Rybacha nedokázala proměnit ani jeden. Do šaten se tak šlo lépe Češkám.

Ani po změně stran naše hráčky neopustil zápal a chuť vyhrát. Avšak stále se jich drželo střelecké trápení. Ve 40. minutě měly hned tři trestné rohy v řadě, ze kterých se prosadit nedokázaly. O dvě minuty později mohla tuto kletbu prolomit agilní Přibíková, která dorazila míček úspěšně až do sítě a Češky se radovaly. Bohužel jim radost trvala však jen pár sekund. Po poradě rozhodčích byl gól odvolán, protože první střela šla úderem nad bednění, což je dle pravidel zakázáno. Polky v poslední čtvrtině vsadily na vysoký presink a dostaly Češky několikrát pod tlak. Vždy však byla na místě přesná defenzíva, kterou v druhé půli dirigovala i přes zranění Mejzlíková, nebo fantastická Čecháková. Stav utkání se mohl změnit ještě necelou minutu před koncem. Při posledním polském trestném rohu však česká brankařka předvedla další z řady famózních zákroků a Češky mohly slavit.

S ohledem na výsledek posledního utkání ve skupině, ve kterém Irky smetly Turkyně 7:0, si Češky zajistily druhé místo ve skupině a postup do druhé nejlepší evropské divize ME. Tedy to, co byl střídmější plán českého týmu před odjezdem do Dublinu.

„Zápas byl hodně o nervech a zodpovědnosti. Samozřejmě také o zodpovědnosti a nervech. Nejen u diváků, ale samozřejmě i u nás. Hrálo se o hodně,“ hodnotila krátce po utkání Barbora Čecháková. „Věděly jsme, že zápas rozhodnou chyby a nebude o moc brankách. Nám se povedlo vypracovat si více šancí a jednu z nich jsme proměnily. Kdyby se nám povedlo být efektivnější, mohl to být v závěru trochu větší klid. Jsme ale samozřejmě s výhrou spokojené.“

„Defenzivně jsme zápas zvládli stejně dobře jako včera. Šli jsme do něj v dobrém rozpoložení a byla jen škoda, že se nám v prvním dějství nepovedlo proměnit více šancí než jednu. To by nám ulehčilo určitě druhé dějství, kde jsme museli hodně bojovat o výhru. Jsem na holky ale pyšný, jak to zvládly. Celkově jsem s turnajem spokojený, tým ukázal, že má potenciál. Čeká nás samozřejmě ale ještě hodně práce na cestě, kterou jsme si společně vytyčili,“ zhodnotil po poslendím zápase kouč Gareth Grundie.

-ave- , -jam-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy