ROZHODČÍ: Program pro mladé rozhodčí je tady!

Komise rozhodčích ČSPH se od nové sezóny rozhodla jít jinou cestou. Všichni cítíme, že počet a kvalita rozhodčích v Česku je něco, s čím se musí začít pracovat trochu jinak, než doposud. I proto ty změny – v přístupu, toleranci, apod… I proto nyní KR přichází s programem, který zde ještě nebyl. Ale pěkně popořadě…

Zajímalo nás shrnutí Tomáše Holka uplynulých pár měsíců. „Vše začalo školením rozhodčích v Nymburce, které mělo velmi pozitivní výstup i výsledky. Poté jsme se vydali do jednotlivých klubů vysvětlit naše záměry. Chtěli jsme jak hráčům, tak trenérům ujasnit pravidla a také vysvětlit pohled z druhé strany. To se povedlo v mnoha klubech a mám velkou radost, jaký byl z nich ohlas. Teď už vše na jaře jen dotáhnout tak, aby byl zájem ze strany všech klubů a jejich členů,“ popisuje Holek začátek venkovní sezóny.

„Pokud bych pak měl jen hrubě shrnout počínání rozhodčích na podzim, tak snad kromě pár diskutabilních rozhodnutí, si rozhodčí vedli dobře. Co nás však těšilo asi nejvíc je fakt, že jsme rozšířili naše řady a už se nám hlásí další zájemci. Upřímně? To nám dodává asi nejvíc „paliva“ pro další práci,“ usmívá se Holek, kterého doplňuje Jakub Mejzlík. „Cítíme, že od nás potřebují pomoci zejména mladí rozhodčí, kteří začínají v klubech. Rádi bychom jim podali pomocnou ruku a podpořili je, protože se bohužel velmi často stává, že když někdo začne pískat v klubu, tak bez odborné pomoci a zastání po pár nepovedených zážitcích končí.“

A právě k podpoře mladých rozhodčích směřuje program na podporu mladých rozhodčích, který si Komise rozhodčích interně pojmenovala „PPB – Program pro budoucnost“.  Program bude mít za úkol najít do konce roku ve spolupráci s kluby 8 mladých rozhodčích, kterým se bude v roce 2023 věnovat na pravidelné bázi. Cíle projektu shrnuje Michal Krýsl, jeden z předsedů KR. „Cíle jsou jasné – pomoci mladým rozhodčím na jejich cestě, dát jim dostatečnou péči a podporu starších kolegů, mentorovat je, rozšiřovat obzory a v neposlední řadě je motivovat k tomu, aby u pískání zůstali. Samotný program by nám měl v budoucnu generovat dostatečný počet nových rozhodčích, kteří by měli doplnit ty stávající a postupně jim dát šanci se přesunout ze hřiště do role mentorské.“

Do projektu se zapojí všichni čeští mezinárodní rozhodčí a jeho garantem bude olympijský rozhodčí Jakub Mejzlík. „Rád bych mladým rozhodčím dal to, co jsem bohužel neměl v Česku možnost zažít a dostalo se mi toho až v rozvojovém evropském programu EHF. V začátcích je ohromně důležité dostávat pravidelně zpětnou vazbu, bavit se o tom, co děláme správně, co dělat jinak a rozšiřovat obzory, pomáhat vidět věci z jiné perspektivy. Věřím, že klukům a holkám budeme společně s kolegy moct předat nejet technické věci, ale zejména jim ukázat, že pískat má smysl. Že si díky pískání mohou užívat hru stejně jako hráči. A také to, že se s pískáním mohou, pokud na sobě budou tvrdě pracovat, skvěle bavit, cestovat a získávat mnoho přátel,“ popisuje své zapojení do projektu Mejzlík.

Komise rozhodčích tak v těchto dnech zašle do klubů oslovovací dopis, kde vyzve kluby, aby ze svých řad nominovali své zástupce. Komise rozhodčích k nim přidá své oslovené zájemce a následně vybere 8 rozhodčích, se kterými v roce 2023 bude pracovat. Program sám o sobě by měl být víceletý, aby splnil příslušný efekt. „Určitě má smysl pracovat kontinuálně a rozhodčí vychovávat. I když to je hrozné slovo,“ směje se Mejzlík. „Spíš to berme jako pomoc – rozhodčím samotným, klubům, ale hlavně hokeji samotnému, protože pokud s aktuálním stavem nebudeme nic dělat, tak se nám to vrátí jako bumerang na hřišti. Proto budeme bojovat i o co největší podporu v Předsednictvu ČSPH, které kroky Komise rozhodčích v tomto ohledu vnímá velmi pozitivně,“ dodává olympijský rozhodčí, který vnímá, že je důležité oslovit jak mladé kluky, tak holky.

„Samozřejmě budeme cílit s programem na to, abychom měli rovnoměrné zastoupení kluků a holek. Když se podívám na aktuální situaci ve světovém hokeji, tak je ženských rozhodčích nedostatek. A pokud se na to podívám čistě pragmaticky, tak je to dle mého názoru nejjednodušší cesta, jak si splnit svůj olympijský sen. Dovolím si tvrdit, že pokud nyní najdeme vhodné adeptky, které na sobě budou tvrdě pracovat, tak se mají možnost podívat na olympijské hry v Los Angeles nebo Melbourne. A to opravdu nepřeháním – ostatně přesně takhle, tedy po necelých pěti letech pískání, se na OH dostala aktuálně jedna z nejlepších ženských rozhodčích Laurine Delforge. U kluků ta cesta může být trochu delší, ale určitě jsou pro ně ve hře už australské olympijské hry v roce 2032,“ přidává Mejzlík další rozměr celého programu.

Pokud tedy víte o někom ve svém okolí, kdo by byl vhodným kandidátem na zařazení do programu, můžete se obrátit na svůj klub, který na začátku příštího týdne obdrží oslovovací dopis od KR, nebo na Tomáše Holka (tomas.holek@pozemnihokej.cz), který bude program administrovat.

EDIT: Deadline pro zaslání přihlášek byl posunut na 10. ledna 2023!

Mimochodem, vhodným kandidátem je zájemce od 14 do 24 let, jenž buď již s pískáním začal v klubu, případně je hráčem a chtěl by se naplno začít věnovat i pískání.

-jam-

 

 

 

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy