Extraliga: Lehovcová vystřílela Slavii 6 bodů, Fousková pak výhru Hradci.

Mezitím, co muži odjeli na reprezentační přípravu do Belgie, ženy odehrály své třetí a čtvrté kolo. Po týdenní pauze se nejvíce dařilo Slavii, která si dokráčela pro šest bodů. Spokojený může být i Hradec, který dokázal zaskočit Litice.

H: Kbely
R: Větrovský A., Holek, Fousková, Šmídová

Rakovník si vydřel těsnou výhru

HC 1972 Rakovník – HC Slavia Hradec Králové 3:2 (1:0, 1:1, 1:1, 0:0)

G: Vorlová, Matoušková, Hanzlová – Borská, Machútová

Favorit utkání byl jasný – Rakovník. Stejně předvídatelné bylo i to, že Hradec vytáhne svou pověstnou obranu. Oboje dvoje se nakonec potvrdilo. Avšak třikrát se podařilo Středočeškám najít v jinak bezchybném betonu skulinku a procedit míček i za záda Čechákové. Poté, co střelu Machútové zastavila ve třetí čtvrtině až síť, diváci v napětí očekávali dramatickou zápletku. Ani jeden z celků však branku již nepřidal.

Slavia lehce rozstřílela Hostivař

HC Hostivař – SK Slavia Praha 3:8 (0:2, 0:2, 2:3, 1:1)

G: 2x Brtvová, Neplechová – 2x Babická, 2x Šmídová, 2x Hájková, Lehovcová, Kadlecová

Slávistky vstoupily do utkání více než dobře, do poločasu skórovaly hned čtyřikrát a zdálo se, že je prakticky rozhodnuto. Nebylo tomu tak. O alespoň lehké zdramatizování se po změně stran postarala dvěma slepenými zásahy Brtvová. Poté se ale opět rozjela sešívaná mašina, která pálila hned čtyřikrát přesně. Zásah Neplechové v samotném závěru tak byl již jen čistě kosmetickou úpravou.

Hradecký beton zafungoval

TJ Plzeň Litice – HC Slavia Hradec Králové 0:1 (0:0, 0:0, 0:1, 0:0)

G: Fousková L.

Stejně jako v prvním zápase Hradce, i tady se očekával „zaparkovaný autobus“ v podání jejich obrany. Oproti střetnutí s Rakovníkem byl tentokrát bezchybný. Litické hráčky sice dokázaly síť rozvlnit hned dvakrát, avšak pokaždé byl gól rozhodčími odvolán. Střeleckého trápení využila Fousková, která se ve třetí čtvrtině dostala do samostatného úniku a protlačila míček pod padající gólmankou. Nikdo další do listiny střelců nepřibyl a Hradečanky si připsaly velmi překvapivé a důležité tři body.

Pragovačky nedokázaly uhlídat Lehovcovou

SK Slavia Praha – HC 1946 Praga 8:5 (2:3, 1:0, 3:1, 2:1)

G: 5x Lehovcová, 2x Babická, Šmídová, – 3x Topinková, 2x Laciná

Po nepříliš povedeném vstupu do sezóny na Pragu nečekal lehký soupeř. Úřadující mistryně z Edenu svou sílu ukázaly již v předešlých dvou utkáních, když si bez problémů dokráčely ke dvěma výhrám. I přesto se ale dokázaly Pragovačky po brankách Topinkové a Laciné dostat v první čtvrtině do vedení 2:3. Nekoncentrovanost a snížená aktivita v druhých deseti minutách je však stály zápas. Sešívané dívky během ní dokázaly vývoj otočit a na začátku druhé půle odskočily na rozdíl dvou branek. Největší podíl na tom měla Lehovcová, která dokázala zakončovat nejen kombinační akce, ale i nádherná sóla, kde ji nezastavilo ani několik obránkyň. Její gólový účet se zastavil až na pěti brankách a soupeřkám tím zničila šance na bodový zisk.

Skvěle takticky zvládnutý zápas v podání Litic

HC 1972 Rakovník – TJ Plzeň Litice 1:4 (0:1, 0:1, 0:1, 1:1)

G: Vorlová – 2x Kožíšková, Dolívková, Průchová

Litice, kterým se minulou sezónu podařilo postoupit do nejvyšší soutěže, dokazují, že letos mohou rozhodně myslet na medailová umístění. Vicemistryně totiž dokázaly nejen porazit, ale i přehrát téměř v každém aspektu hry. Rakovníku nepomohlo ani brzké odvolání brankářky, které přišlo na řadu téměř deset minut před koncem. Dívky v tmavě modrých dresech toho naopak využily a z penalty, která byla nařízena poté, co jedna z hráček chytla obětavě míček vlastním tělem, svůj náskok ještě navýšily. Čtyři minuty před koncem dokázala Vorlová snížit, i to bylo ale k získání bodu pramálo.

Drama až do samotného závěru

HC 1946 Praga – HC Hostivař 7:5 (2:1, 0:1, 2:1, 3:2)

G: 3x Pažitková B., Hořčičková, Laciná, Topinková, Semrádová – 2x Brtvová, Neplechová, Balážová, Trčková

Čtvrté kolo zakončil souboj Pragy s Hostivaří, dvou doposud trápících se celků. Dívky ze Zeleného pruhu přijela navíc posílit Laciná, která hraje venkovní sezónu v Belgii. Její přítomnost na hřišti byla více než znatelná, kromě vstřelené branky dokázala vytvářet klíčové přihrávky, které často končily gólem. Zářila i Barbora Pažitková, která si připsala celkem tři trefy. Pragovačky tak udělaly významný krok v boji o Final 4, naopak pro Hostivař to bude velmi těžké.

Reakce zástupců jednotlivých týmů (jenž se nám podařilo obdržet)

HC 1946 Praga

Povedené představení má za sebou Barbora Pažitková. „Myslím si, že v obou zápasech se nám dařilo, až na pár zaváhání, plnit zodpovědně taktické pokyny týkající se defenzivy a současně jsme byly schopné vymyslet i pěkné akce směrem dopředu. V zápase s Hostivaří jsme za to byly odměněny výhrou, když jsme si dokázaly vypracovat celkem pohodlný náskok, který už soupeř, i přes urputnou snahu, stihl pouze korigovat. Naopak v zápase proti Slavii jsme i přes to, že jsme v jednu chvíli vedly, dovolily soupeřkám vyrovnat a pak i odskočit na rozdíl dvou branek, který pak Slávistky ještě zvýraznily gólem do prázdné. Myslím, že jsme zápas neodehrály špatně, ale prohra samozřejmě mrzí. Podle mě se naše hra během soboty postupně zlepšovala a doufám, že na to navážeme v příštím kole.“

HC Slavia Hradec Králové

„Do zápasu proti Rakovníku jsme nastupovaly s respektem,“ sděluje Anna Jindráková. „Věděly jsme, že je to silný soupeř, ale zároveň jsme si věřily na výhru. Soupeři se v první části zápasu vedlo lépe, dokázaly nám vstřelit rychlé dva góly. Ale to jsme si nenechaly líbit a snažily jsme skóre ihned otočit. Avšak ani to se nám po dvou proměněných šancích nepovedlo, Rakovník totiž vstřelil mezitím do naší brány ještě jeden gól. I přesto bych to hodnotila pozitivně. Je vidět, že se každým zápasem zlepšujeme. Z předešlého utkání jsme i do toho s Liticemi nastoupily s velkým nasazením. Již od začátku jsme soupeře tlačily, využily jsme šanci a padnul nám do litické brány gól. Zaslouženě jsme si z druhého utkání odnesly 3 body.“

SK Slavia Praha

„Bohužel jsme se musely potýkat s tím, že jsme nastupovaly mínus dvě hračky a jedna gólmanka,“ vysvětluje Ellen Merxbauerová. „Do zápasů jsme šly s tím, že vyhrajeme a vstřelíme spoustu gólů. To se nám i podařilo.

První zápas proti Hostivaři jsme vyhrály 8:3, ale gólů jsme mohly dát i mnohem více. Měly jsme několik šanci, ať už ze hry nebo z rohů. Byly tam i nějaké slabší chvilky, kdy se nám nepodařilo ubránit brejky, ale zápas dopadl v nás prospěch. Ten druhý pro nás byl obtížnější. Ze začátku jsme nebyly schopny hrát svoji hru, ale i přestože jsme v jednu chvíli prohrávaly, tak nás to nerozhodilo a zápas jsme otočily. Podařilo se nám začít hrát náš systém a vyhrály jsme 8:5. Určitě si odnášíme spoustu věcí a víme, že je stále na čem pracovat. Během druhého utkání jsme si uvědomily, že vše nejde samo a je potřeba, abychom byly neustále koncentrované. I tak to pro nás byl vydařený den a jsme rády, že jsme si odnesly dalších 6 bodů.“

Věříme, že v příštích kolech budeme moct připojit i reakce Litic a Hostivaře.

Příští víkend nás čeká ME mužů i žen v Hamburku, kde se představí naše výběry mužů i žen. A my budeme u toho! Máte se na co těšit!

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy