HMS: Remíza s Austrálií 4:4. Šance na čtvrtfinále je mizivá

Pretoria, 8. 2. 2023

Ani ve čtvrtém utkání na mistrovství světa v halovém hokeji v Jihoafrické republice čeští pozemkáři nedokázali zvítězit. Vedoucí gól Ondřeje Soukupa v poslední minutě rozhodčí po sporném verdiktu neuznali. Remíza s Austrálií 4:4 po dramatickém závěru znamená, že šance na postup do čtvrtfinále je před posledními zápasy ve skupině B už jen velmi malá.

Česko-Austrálie 4:4 

G: 17. Tomeš, 22. a 39. Plochý, 34. Seemann – 4., 20. a 38. Staines 14. Knee

„I když se nám nepovedl začátek, tým šlapal a dostávali jsme se do kruhu nejčastěji za celý turnaj. Opravdu jsme je tlačili. Když už jsme našli recept a dali v poslední minutě gól, tak nám byl odepřen. Strašně nás to mrzí,“ shrnul utkání kapitán Martin Hanus.

V Heartfelt Areně se hrál souboj dvou týmů, které v úvodních třech zápasech shodně zapsaly do tabulky pouze 1 bod. Nic jiného než vítězství tak pro ně nepřipadalo v úvahu. Do sestavy českých pozemkářů se po jednozápasovém trestu vrátil obránce Vít Soukup, a tak trenéři Ludvík a Peřinka mohli točit v poli dvě kompletní pětice hráčů.

Podle očekávání se oba týmy na začátku oťukávaly. Jako první dostali do brány balonek Češi, gól po kombinaci trojice Procházka–Seemann–Toms ale sudí neuznali, protože se míček při finální přihrávce podle nich lehce vznesl nad zem. O chvíli později na druhé straně nešťastně zasáhl balonek v kruhu nohou Vít Soukup, rozhodčí ponechali výhodu a Jake Staines překonal Tomáše Hanuse. Češi tak od šesté minuty prohrávali 0:1.

V první čtvrtině se čeští hokejisté dostali ke třem střelám, brankář Australanů Benjamin Rennie ale vyrazil střelu Ondřeje Soukupa z pravé strany i pokus Martina Seemanna zobákem z levé části kruhu a proti pokusu nejlepšího českého střelce Lukáše Plochého nemusel zasahovat, protože míček proletěl kolem tyče.

V úvodu druhé části sebral Martin Seemann soupeři míček, Rennie ale znovu zasáhl. Lukáš Plochý si vyměnil balónek s Tomešem, ale australský brankář byl opět na správném místě, a to platilo i při dalším pokusu hráče z německé bundesligy.

Češi pak ubránili trestný roh, Australané se ale po chvíli dostali do kruhu a zvýšili na 2:0, autorem gólu do sítě střídajícího brankáře Petra Větrovského byl James Knee. S protestem, že Knee nemířil na bránu a míček se dostal do brány po doteku Větrovského, kapitán Martin Hanus u rozhodčího neuspěl.

Národní tým hned poté vybojoval trestný roh, ale Rennie bleskově vyběhl proti Procházkovi a o pár vteřin později ho neprostřelil ani Josef Toms. Češi uspěli až v 17. minutě, Plochý našel v kruhu Denise Tomeše, který našel místo u bližší tyče a snížil na 1:2. Vyrovnat už české mužstvo v první půli nestihlo, naopak jen vteřinu před sirénou z protiútoku Australanů inkasovalo. James Knee sice nedostal ideální přihrávku, ale z otočky překonal Větrovského a upravil na 3:1.

Po přestávce čeští hokejisté snížili ztrátu na jednoho gólu. Lukáš Plochý proměnil trestný roh a zapsal pátou trefu na turnaji. Za stavu 2:3 se Češi tlačili do šancí, ale v několika případech přerušil akci hvizd rozhodčích, protože se míček vznesl do vzduchu. Lukáš Plochý po zisku balonku vtrhl do kruhu, ale brankář Rennie míček skvěle vytáhl vyrážečkou. Plochý sedmnáct sekund před třetí sirénou vybojoval trestný roh, ale rozehrávku zpracovával nadvakrát a vybíhajícího gólmana už nedokázal prostřelit.

Češi měli už jen deset minut na to, aby otočili skóre. Neúnavný Plochý se znovu rychle dostal do kruhu, ale Rennie jeho střelu vyrazil. O chvíli později český útočník pro změnu střílel nad. Přesilovou hru za žlutou kartu pro Bena Stainese už ale Češi využili. Martin Seemann nabízel z rohu křížnou přihrávkou míček na teč a do vlastní sítě si ho srazil Joshua Gregory – 3:3.

Češi svého soupeře tlačili, Ondřej Soukup se svou střelou neuspěl. Pět minut před koncem trenéři Ludvík a Peřinka odvolali brankáře Tomáše Hanuse. Australané se dostali do kruhu, vybojovali trestný roh, který se štěstím proměnili. Na 4:3 upravil tečí Jake Staines a zkompletoval hattrick. Čeští pozemkáři pak dohrávali utkání v přesilové hře a ve strhujícím dramatu nebyli daleko od úspěšného obratu. Sedmdesát sekund před koncem vyrovnal na 4:4 Lukáš Plochý a 44 vteřin před závěrečnou sirénou se radovali z vedoucího gólu – rozhodčí ale trefu Ondřeje Soukupa neuznali, protože podle nich zahrál zakázaným úderem. Rozčilování hráčů i lavičky k ničemu nebylo.

„Za mě to byla regulérní situace,“ řekl po utkání Ondřej Soukup a pokračoval: „V naší lize se to uznává a podle mě by to měli uznat i tady. Řekli nám, že to byl úder. Přiznám se, že jsem v první chvíli ani nevěděl, jestli jsem dal gól. Mířil jsem na bránu a prošlo to. Bohužel to ale neuznali.“

Kapitán Martin Hanus ke způsobu rozhodování zápasů řekl: „To, že se píská nekonzistentně, je daň za to, že se rozhodčí vybírají podle kvót, aby byly zastoupené různé federace, a nejsou tu ti nejlepší. Nicméně pro všechny je to stejné a vymlouvat se na to nemůžeme. Na druhou stranu zápas s domácím týmem byl extrémní. Bylo těžké to zpracovat. A dnes, po takovém průběhu utkání, je způsob posuzování hry opravdu k zamyšlení.“

Ještě dvacet sekund před koncem pálil Martin Seemann, ale branku po přihrávce Plochého netrefil. Remíza 4:4 znamená, že pro Austrálii i Česko je postup do čtvrtfinále už téměř utopií. Cesta do play-off vede pro český tým po komplikované cestě: nejprve musí JAR prohrát s Argentinou, potom Australané neuspět v utkání s USA a Češi musí co nejvyšším rozdílem porazit Írán, aby měli při rovnosti bodů lepší rozdíl ve skóre než JAR.

„Pomalu se začínáme rozjíždět, vidíme herní pokrok. Včera proti Argentině i dnes s Austrálií jsme měli vyhrát. Ale to platí i o předcházejících utkáních s Jihoafričany a Američany. To, že se to nepovedlo, je naše chyba. Teď dáme hlavy dohromady, abychom v příštím zápase uspěli, a pokud ještě bude nějaká matematická šance postoupit, pokusíme se o to,“ shrnul dosavadní působení českých mužů na turnaji Hanus.

Pořadí ve skupině B:
1. USA 4 3-0-1 19:17 9 bodů
2. Írán 4 2-1-1 22:16 7 bodů
3. Argentina 4 2-1-1 15:15 7 bodů
4. JAR 4 1-2-1 17:16 5 bodů
5. Austrálie 4 0-2-2 12:16 2 body
6. Česko 4 0-2-2 14:19 2 body

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy