Česi se na světových hrách perou v rozřazovacích duelech

Je tomu týden, co česká výprava vyrazila na speciální olympijské hry do Německého hlavního města. Den po příjezdu absolvoval český tým zahajovací ceremoniál, který hostil masivní Olympiastadion s kapacitou blížící se 75 tisícům návštěvníků. Padesáti tisíc z těchto sedadel bylo zaplněno, když se naši pozemkáři oblečení v české trikolóře vynořili z tunelů stadionu. Ceremoniál byl organizací a velikostí srovnatelný se zahajovacím ceremoniálem Olympijských her a pro naše sportovce to byl jistě neskutečný zážitek. Přesvědčte se sami!

Češi se den na to vrhli do rozřazovacích zápasů. Turnaj si přisvojil lehce upravený formát vyhovující potřebám sportovcům a zároveň umožňující hladký průběh hry. Zápasy probíhají na polovině tradiční hrací plochy s brankami sedícími na čárách, které by obyčejně znamenaly postranní out. Úpravou prošly i trestné rohy – speciální hry je naprosto vypustily. Za přestupek v kruhu je tam udělen místo trestného rohu samostatný nájezd. Poslední z velkých změn byl počet hráčů, který by snížen, aby seděl velikosti hrací plochy. Zápasy tak probíhají v počtu pěti hráčů a jednoho brankáře.

Úvodní série zápasu slouží k rozřazený týmů dle herních dovedností. Zde však nezáleží na výsledcích, ale na hře samotné. Po odehrání jsou jednotlivé týmy zařazeny do příslušných kategorií a začíná hlavní část her.

V úvodním duelu stanuli naši reprezentanti proti Paraguayi, která se ukázala být tvrdým oříškem. Český tým vstoupil do turnaje skvělým týmovým výkonem, přesto to na silného soupeře nestačilo. Vyzdvihnout musíme také skvělé zákroky gólmanky Renaty Palkoskové, které udržely zápas na krásném nízkém stavu.  Domácí Německo bylo dalším soupeřem českého týmu a opět se jednalo o skvělý týmový výkon z českých hokejek. Došlo dokonce i na premiérovou branku na speciálních hrách! První branku českého týmu se podařilo vstřelit z individuálního nájezdu. Stále v rámci rozšiřovacích zápasů došlo na odvetu s Paraguayí, se kterou se český tým setkal v prvním zápase. Tentokrát si naši hráči se soupeřem poradili lépe a skórovali první branku ze hry, která v první zápase chyběla. Dalším tvrdým soupeřem se ukázalo být Bulharsko, které český tým zaskočilo hlavně stylem hry, která se těžce spoléhala na jednoho hráče. Naši reprezentanti se však rychle oklepali a opět ukázali skvělou týmovou hru. Na odvetný duel došlo i proti domácímu Německu. I přes pokroky, které český tým dělá každým zápasem, to bohužel na německou reprezentaci nestačilo.

Český tým tam zdatně absolvoval rozřazovací fázi a následující dnech bude již nastupovat k utkáním v rámci své hrací skupiny.

O vyjádření k turnaji jsme poprosili trenérku Karolínu Kříženeckou.

,,Nejenom pro mě, ale i pro celý tým to znamená vyvrcholení našeho čtyř letého snažení. Začali jsme trénovat a neměli jsme před sebou žádný cíl, chtěli jsme to jenom zkusit a s každým tréninkem se nám víc a víc otevíraly dveře k účasti na mistrovství Evropy a teď i Olympijských hrách. Čtyři roky utekly jako voda a najednou jsme tady. Minulý rok jsme absolvovali také mistroství Evropy v Amsterdamu, od kterého jsme udělali velký posun hlavně v technice. Řada hráčů už umí zpracovat balon na backhand, zvládnou kličku a zároveň si více upevňují již naučené herní dovednosti. Zlepšování je bohužel trochu zpomalené rozsahem postižení jednotlivých hráčů, které nám zatím stěžuje přidání akcelerace do hry.“  říká trenérka české reprezentace.

Dalším zástupcem v českých barvách je i Aleš Větrovský, který reprezentuje český hokej jako rozhodčí. Pro talentovaného Aleše turnaj není prvním představením na mezinárodní scéně, avšak rozměry se Speciální hry nedají srovnávat s turnaji, které dosud absolvoval. Na atmosféru i co se děje v zákulisí akce takového rozměru jsem se vyptali i Aleše:

,,Pro mě je velká čest být tu a moct se podílet na něčem takhle velkém. Hlavní ale samozřejmě pořád je to, že můžu vidět neskutečnou radost ve tvářích hráčů. Myslím si, že každý si má z toho co odnést, protože jsem dlouho neviděl někoho tak moc přítomného v daném okamžiku, jako právě hráče tady. Samozřejmě jim při zápasech musíme občas pomáhat, aby hra měla co nejplynulejší průběh, ale i přes to jsou všechny zápasy na dobré úrovni. Nebál bych se říct, že nejlepší týmy by se téměř mohly měřit s našimi ligami.“ popisuje své zážitky Aleš

Český tým se tak nezastavitelně řítí do zápasů ve skupině, o kterých vás budeme informovat v budoucnu.

-kik-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy