ME muži: „jsme zklamaní, ale páté místo ukazuje realitu,“ říká trenér Ludvík

O svůj pohled a celkové zhodnocení ME mužů divize B v Dublinu se s námi podělili trenéři Ludvík s Peřinkou.

Hodnocení a příčiny výkonů na ME

„Chtěli jsme být do třetího místa, to bylo hráčsky a herně reálné. Jsme tedy určitě zklamaní, ale 5. místo je realita, která zapadá do stavu – úrovně mužského hokeje na mezinárodním poli,“ říkají o výsledku.

„Hlavním nedostatkem je takzvané dětské řešení herních situací jak v útočné, tak i obranné čtvrtině. Příčiny lze spatřovat také ve věkovém složení a v úrovni domácí soutěže,“ objasňují důvody.

„K věkovému složení lze říct to, že jsme měli velmi mladý kádr, který navíc každý rok doplňujeme o nové juniory. Letos jsme měli v týmu 9 hráčů, kteří minulý rok spadali nebo stále spadají do kategorie U21. Věkový průměr byl 23 let. Díky tomu je ale reprezentace velmi perspektivní. Stejně tak nominaci ovlivnily zranění nebo pracovní důvody. Vybírali jsme celkem ze 40 hráčů, kteří spadají do áčka i do U21. Za zmínku určitě také stojí ukončení reprezentační kariéry dlouholetého kapitána Martina Hanuse, jehož důraz, razantní rozehrávka a kolmé balony jsme na ME postrádali,“ komentují první z příčin.

„Jak bylo zmíněno, druhým důvodem je úroveň naší soutěže. Práce s tělem při ofenzivní i defenzivní činnosti je limitující pro náš výkon na mezinárodní úrovni, jedinou cestou, jak z toho ven, je více mezinárodních zápasů. Po covidové pauze jsme měli 40 mezinárodních zápasů, což není málo, ale je rozdíl, jestli jsou týmy, proti kterým hrajeme, na naší či lepší úrovni, nebo oproti nám zaostávají. Během dvou let odehrálo naše áčko na 21 oficiálních mezinárodních zápasů, 12 jsme vyhráli, 4 remizovali a 5 jsme prohráli, nicméně prohry byly s týmy, které jsou dle rankingu výše než my.“

Individuální výkony

„Z individuálních výkonů bych chtěl vyzdvihnout Lukáše Plochého, který se stal jedním z nejlepších střelců turnaje. Rovněž brankáři odvedli velký kus práce, jmenovitě Petr Větrovský odchytal nadstandardně,“ chválí své svěřence.

Perspektiva a výhledy do budoucna

„Reálně má toto mužstvo perspektivu na dva až tři roky, zřejmým trendem ale je doplňování mladými hráči z U21. S ohledem na to, že právě tato kategorie zahrnuje velmi talentované hráče lze očekávat nárůst v naší výkonnosti. Pakliže by mužstvo zvedlo svou fyzickou připravenost a mělo zajištěnou kvalitní herní přípravu se státy okolo rankingu 18 až 30 (my jsme celosvětově na 32. místě), pak je v našich silách dosáhnout i na 22. místo a být v Evropě mezi 10. a 11. místem. Pokud se tedy bavíme o dlouhodobých a hlavně udržitelných cílech,“ poodkrývají trenéři Ludvík s Peřinkou i plány do budoucna.

-ave-

Hlavní partneři

Institucionální partneři

Partneři

Mediální partneři

Týmy